Чому у міських жителів виникають проблеми зі сном

3 квітня 2013

Медики констатують: більша частина населення великих міст погано спить. Щоб підвищити якість сну, не можна користуватися перед відходом до сну мобільними телефонами та грати в електронні ігри прямо в ліжку. Також не варто лягати спати, намагаючись знайти рішення проблемам.

Як повідомляє РІА «Новини», за переконанням завідуючого відділення медицини сну Першого МДМУ ім. Сєченова, кандидата медичних наук Михайла Полуектова: «Розповсюджена причина безсоння - стрес. Вважається, 20% людей у загальній популяції протягом року можуть отримати безсоння, пов'язане зі стресом. Воно називається адаптаційна інсомнія. Хронічне ж безсоння викликає ряд захворювань. Серед лідерів - депресивні неврози, змішані тривожно-депресивні неврози».

Іноді безсоння - результат зміни годинних поясів. Щоб перейти на новий режим, зазвичай потрібно приблизно три дні. У цілому ж люди не дотримуються гігієни сну, тобто не підтримують здоровий режим активності та відпочинку.

Полуектов радить лягати і вставати у один і той же час. Не можна перед сном виконувати активну фізичну й розумову діяльність. Тіло повинно розслабитися мінімум за годину до відходу до сну. Переїдання, вживання стимулюючих напоїв, сигарети також ускладнюють ситуацію. Зате відомо, що вуглеводні продукти допомагають заснути.

Порушує режим і денний сон, якщо у вас є проблеми із засипанням. Важка робота обов'язково припускає перемикання після приходу додому. Тільки так можна нормально виспатися. До речі, зігрівання кінцівок прискорює настання сну. Ідеальна температура для сну - 18-25 градусів.

А от Олена Царьова, сомнолог, невролог відділення відбудовного сну, член Асоціації сомнологів, винить у всьому саме міське середовище. Штучне освітлення, інтенсивний робочий графік, стрес, - ось основні винуватці. Вихід є в спорті, дотриманні режиму у вихідні дні. 

Вона підкреслює: «Основний принцип - створити умови, щоб бути активним тоді, коли це потрібно («совам» - вранці, «жайворонкам» - увечері) і заснути вчасно. Головне - регулярність. Щоб підбадьоритися з ранку, потрібно увімкнути яскраве світло або вийти на вулицю, на балкон і вдихнути свіжого повітря, випити чашку чаю або кави, зробити невелику зарядку. На початку робочого дня бажано включати не жовте, а яскраве біле або блакитне світло, тому що воно перешкоджає виробленню гормону сну, мелатоніну, і усуває сонливість».

При нічній роботі Царьова радить включати таке світло на початку зміни. А за 2-3 години до закінчення зміни світло можна приглушити або замінити на природне. Так тіло підготується до відпочинку. Фахівець не виключає можливість прийому мелатоніну в таблетках. 

Потрібно знати, що десятихвилинний сон відновлює активність мозку на одну годину. Тому іноді навіть нетривалий сон допомагає «перезавантажити» мозок. Але практикувати це варто тільки особам, що не страждають безсонням.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7261 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс