Як подолати весняний авітаміноз

20 березня 2013

З приходом весни люди все частіше скаржаться на поганий настрій, хронічну втому, слабкість і нервозність. Все це, за словами лікарів, прояви авітамінозу - недоліку вітамінів в організмі людини після зими. Нерідко він супроводжується зниженням працездатності, погіршенням пам'яті, сонливістю, частими застудами та загострення хронічних і генетичних хвороб.

Як боротися з весняною хандрою, розповіли на прес-конференції імунолог і дієтолог.

- Зараз весна. Іде тепло. Прокидається вірусна інфекція, і відбувається виснаження організму. Наша імунна система безпосередньо залежить від того, що ми їмо, тому в першу чергу потрібно збалансувати власне харчування, - говорить імунолог Лариса Кузнєцова.

На її думку із щоденного раціону в період загострення різних недуг краще виключити їжу в якій багато барвників і консервантів, відмовитися від фастфудів і занадто жирної їжі. Зате ввести в раціон більше здорового, домашнього харчування. Перевагу віддавати сирим фруктам і овочам, а також квашеній капусті, помідорам, огіркам.

Як не дивно лікарі не радять вживати комплекси аптечних вітамінів, навпаки, переконують, що все необхідне для організму людини є у звичайній їжі, головне в правильній кількості та пропорціях її вживати.

- Головними вітамінами взимку є білки: м'ясо, риба, яйця, птах, молочні продукти. Якщо ці продукти щодня є на вашому столі, то не можна говорити, що у вас недолік вітамінів, просто ваше харчування може бути недостатньо збалансованим. Важливо розуміти, що вітаміни в організм повинні надходити комплексно, а харчування повинно бути різноманітним. Не можна чогось одного їсти багато, а іншого не їсти взагалі. Повинна бути певна пропорція. Так само, як не можна наїстися фруктів влітку на весь рік. Білкової їжі повинно бути більше, трохи менше жирів, і варто менше вживати вуглеводів, хоча вони є вкрай важливими для повноцінного життя. Співвідношення рослинних і тваринних жирів повинно бути два до одного, рослинних завжди більше. Сполучати наприклад м'ясо з овочами або молочні продукти з фруктами, - рекомендує дієтолог Світлана Фус.

Не менш важливо, за словами фахівця, правильно розподіляти харчування протягом дня, щоб всі необхідні мікроелементи встигали засвоюватися. Тому денну норму продуктів радить розділити на 4-5 прийомів їжі. Наприклад щоб одержати денну норму аскорбінової кислоти, за словами дієтолога, достатньо з'їсти апельсин і два ківі, або жменю заморожених влітку фруктів. Зате не радить купувати аптечні мультикомплексні вітаміни, оскільки кожному організму людини не вистачає якогось свого вітаміну, того, що вона менше з'їдає в продуктах харчування, тому найкраще різноманітити свій раціон.

Варто нагадати, що до білків ми відносимо м'ясо, рибу, птаха, яйця, сир і горіхи. Жири містяться у вершковому маслі, рослинних оліях і салі. А вуглеводами багаті всі солодощі, хлібні та макаронні вироби.

Необхідне взимку для нашого організму залізо міститься в гранатах, зелених яблуках, яйцях, бобових і зернових.

Кальцієм, що є основою міцних кісток, росту волосся і нігтів, насичені всі молочні продукти, сири і яєчні жовтки, а калієм, печена картопля, курага, ізюм і свіжі червоні помідори.

Магній варто шукати в рисі, гречці, квасолі та хлібі.

Цинк міститься абсолютно у всіх морепродуктах і м'ясі, гарбузовому насінні і паростках пшениці.

Вітаміном А багаті морква, буряк, червоний перець, помідори, гарбуз і кукурудза. А щоб відновити вітамін С у організмі, потрібно вживати зелень, капусту, картоплю й цитрусові.

Щоб запастися вітаміном Е, достатньо пити трав'яні чаї. Найкраще для цього підходить шипшина.

Зараз у православних віруючих іде Великий пост. Але навіть дотримуючи посту, лікарі не радять голодувати.

- Навіть священики говорять, що в піст не повинні голодувати діти, вагітні жінки й хворі. Дійсно віруюча людина, у першу чергу дотримується духовного посту. Піст потрібен для душі. А що стосується харчування, то краще виключити занадто жирну й шкідливу їжу - це корисно, - говорить Лариса Кузнєцова.

І всім тим, хто дотримується посту, лікарі рекомендують не забувати про соєві та бобові продукти, вживати в раціон різні злаки, і не зловживати солодощами, адже глюкоза руйнує аскорбінову кислоту і не дає засвоюватися вітамінам. Зате вживати більше фруктів, більше часу проводити на свіжому повітрі й не забувати про здоровий сон. І тоді, як говорять, весняну хандру, як рукою зніме.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6757 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс