Весняну втому попередять легка їжа, сон і дозовані навантаження

20 березня 2013

Перехід від зимової «сплячки» до більш активного способу життя навесні повинен бути поступовим, оскільки різке збільшення навантажень може викликати проблеми з адаптацією організму, ознакою чого є гіповітаміноз.

Про це розповів лікар-терапевт Київського центру клінічної імунології Сергій Сапегін.

«Гіповітаміноз - це складова порушення адаптації організму до нових умов, тому навесні варто переглянути навантаження, змінити раціон харчування й перейти на продукти, які легше засвоюються, та збільшити час на сон», - сказав він.

Фахівець пояснив, що авітаміноз є однією з патологічних реакцій організму при проблемах адаптації, тобто це важкий стан, а гіповітаміноз виникає досить часто, як правило, у періоди міжсезоння.

Проблема весняного гіповітамінозу пов'язана з тим, що взимку люди традиційно знижують фізичну активність, а з приходом весни її збільшують. Це створює додаткове навантаження на нервову тканину, м'язи, імунну систему, а запаси вітамінів і мікроелементів, які є своєрідним «пальним» для організму, за зиму зменшуються.

«Гіповітамінози, принаймні в останнє десятиліття, в Україні головним чином виникають саме з тієї причини, що імунна система не витримує додаткового навантаження», - вважає Сапегін.

Він розповів, що недолік кожного з вітамінів має свою клінічну картину, але загальною ознакою гіповітамінозів є млявість, сонливість, психоневрологічна дратівливість, пов'язана саме з недоліком енергії для підтримки основного обміну в організмі, а також слабкий опір хворобам.

За словами лікаря, така клінічна картина характерна для чоловіків, жінок і дітей, однак, у юному віці гіповітамінози протікають більш виражено, оскільки дитячий організм росте, отже, має потребу в більшій кількості енергії та вітамінах.

Щоб полегшити організму проблеми адаптації до роботи в нових умовах, імунолог порадив навесні зменшити споживання м'яса і продуктів, багатих тваринними жирами, оскільки на їхнє засвоєння організму потрібно більше енергії.

Перевагу варто віддати продуктам рослинного походження - овочам, фруктам, а також першим стравам.

Крім того, у весняний період краще не тільки збільшити час на сон, але й відкоригувати його режим, тобто раніше вставати та лягати спати.

Фахівець пояснив це тим, що оскільки сонце встає раніше, відповідно зміщується час збудження нервової тканини людини, тому навесні краще прокидатися трошки раніше, ніж взимку.

Відповідаючи на запитання, чи можна запобігти гіповітамінозу шляхом прийому штучних вітамінів, Сапегін відзначив, що відноситься до них «дуже скептично», принаймні, до таблетованих вітамінних комплексів.

За його словами, взаємодія вітамінів у клітинах завжди відбувається за участю мікроелементів.

Наприклад, вітамін Е стає ефективним тільки тоді, коли з'єднується в нашому організмі з мікроелементом селеном, пояснив фахівець, і деякі фармакологічні компанії випускають такі комплекси. Але, щоб виготовити таблетовані мультикомплекси, у яких створені ефективні пари вітамінів і одного або декількох мікроелементів, як робить наш організм при засвоєнні цих речовин з продуктів, рівень фармкомпаній повинен бути дуже високим.

«Зате дуже часто пропонується якийсь «хімічний навал». Тому я вважаю, що краще все-таки отримувати вітаміни від матінки землі - тобто з того, що на ній росте, по ній бігає, літає й плаває», - підсумував імунолог.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7149 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс