Імунолог рекомендує: від грипу дітей захистить теплий одяг, жирна їжа та ароматерапія

23 січня 2013

Хвиля грипу, котру медики прогнозують у зв'язку з поверненням школярів після канікул, не торкнеться дітей, якщо в період холодів вони не будуть мерзнути, будуть вживати їжу з підвищеним вмістом жиру та дихати ефірними оліями.

Такі рекомендації в коментарі кореспондентові Укрінформу озвучив лікар Київського центру клінічної імунології Сергій Сапегін у відповідь на прохання порадити батькам, як захистити дітей від очікуваної в другій половині січня епідемії грипу.

«У зимовий період дитині в першу чергу повинно бути тепло, тому що відчуття холоду - чи то через неправильно підібраний одяг, чи то через низьку температуру в приміщеннях - буде викликати напругу нервової системи, а це, у свою чергу, буде стимулювати до активності імунітет, у той же час, виснажуючи його. Тому, якщо дитина тепло одягнена, почуває себе комфортно і затишно - це вже величезний внесок у те, щоб імунна система успішно виконувала свої завдання», - сказав Сергій Сапегін.

Він пояснив, що будь-яка вірусна або бактеріальна інфекція має можливість проникнути в наш організм тільки тоді, коли є певна дисгармонія в роботі імунної системи. Звичайно, вірус грипу є специфічним, але він не страшний, якщо в імунної системи достатньо ресурсів, і вона працює гармонійно, відзначив фахівець.

Для підтримки імунітету лікар порадив також збільшити в дитячому раціоні кількість продуктів з підвищеним вмістом жирів, оскільки вони, по-перше, заспокоюють і зміцнюють нервову систему, а по-друге, містять досить багато мінералів і мікроелементів, які мають імуностимулюючу дію.

За його словами, не варто боятися, що дитина може набрати зайвий кілограм ваги - за весняний період при певному фізичному навантаженні вона легко його втратить.

Лікар уточнив, що підвищений вміст жирів не означає вживання на сніданок, обід і вечерю, наприклад, сала. Їжа повинна бути різноманітною, а рослинні та тваринні жири розподілятися приблизно у рівній пропорції.

Серед продуктів з великим вмістом рослинних олій, крім страв з використанням соняшникової, кукурудзяної або маслинової олії, імунолог порадив горіхи, насіння, кокосову стружку, які містять також значну кількість вітамінів і мікроелементів.

Корисними для дітей будуть тваринні жири, що містяться в молоці, сметані, твердих сирах, жирних сортах риби.

М'ясо взимку теж потрібно вибирати жирних сортів - свинину, баранину, приготовлені в кулінарних традиціях родини.

Крім того, варене м'ясо можна покласти дитині на бутерброд - воно також буде працювати на зміцнення імунітету.

Ще одним дуже корисним у зимовий період продуктом лікар вважає какао, оскільки воно містить величезну кількість мікроелементів, вітамінів, жирів і білків, а також чудово зігріває та добре насичує.

Какао можна давати дітям у вигляді напою, наприклад, на сніданок разом зі шматочком твердого сиру - кількість імуностимулюючих компонентів у такому сніданку буде достатньою, або у вигляді шоколаду, де вміст какао перевищує 50%. Припустима денна норма шоколаду для дітей - 30 грамів.

За словами лікаря, поки будуть стояти холоди, дітям можна щодня пити какао та з'їдати третину шоколадки, хоча сучасні діти зазвичай їдять його набагато більше.

Коментуючи устояне уявлення про те, що для профілактики застудних захворювань необхідно вживати більше цитрусових, Сергій Сапегін помітив, що в них дійсно є незамінні кислоти, які мають гарну стимулюючу дію, але вітамінів не так багато, принаймні, набагато менше, ніж у горіхах. Цитрусові також бадьорять, тому їх небажано вживати на ніч.

Замість зимових свіжих помідорів і огірків імунолог порадив як джерело вітамінів традиційні для нас сухофрукти - чорнослив, сушені яблука та груші. Їх можна вживати й у сухому вигляді, і з додаванням меду, і в компотах - це дуже смачно та корисно.

Дуже простим, доступним і ефективним методом профілактики та лікування вірусних і застудних захворювань є ароматерапія, переконаний Сергій Сапегін.

«Якщо щовечора або через день батьки будуть використовувати аромалампу або розтирати ноги або спину дитини ефірними оліями, це теж чудово буде стимулювати імунну систему», - відзначив він.

За словами фахівця, вибір ароматичних олій залежить від особистих смаків, але в зимовий час вони обов'язково повинні зігрівати.

Ефект - охолоджувальний або зігрівальний - зазначений в анотації до олій, також там відзначається, у який час доби їх краще застосовувати, щоб досягти заспокійливої або збудливої дії.

Лікар розповів, що, наприклад, евкаліптова олія є чудовим імуностимулюючим засобом, але вона холодить шкіру, тому взимку її краще використовувати для ароматизації приміщень. А, наприклад, гвоздикова олія має гарний зігрівальний ефект, олія чайного дерева - чудову бактерицидну дію, вербенова є гарним імуностимулятором і психокоректором.

«Тобто спектр досить великий, але в аптеках я часто бачу, як батьки купують 6-8-літнім дітям медпрепарати з «забійною» силою імуностимуляції, а не ефірні олії.

Звісно, це не панацея, але будь-яке лікування - це комплекс засобів, де ефірні олії, харчування, спокій, імуностимулюючі препарати повинні зайняти своє місце, і в такому комплексі лікування буде швидким і не буде мати побічних ефектів. А якщо ми говоримо про профілактику, то такі прості, але дуже ефективні заходи захистять не тільки дітей, але й дорослих», - підсумував імунолог.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6616 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс