Топ-7 літніх хвороб

22 травня 2013

Літо, спека... Коли термометри переходять позначку сорок градусів, дуже хочеться поїхати до водойми, щоб укритися від палючої спеки, угамувати спрагу холодними напоями, поїсти що-небудь легке, що не потрібно готувати. Це ми й робимо, навіть не думаючи про те, що це може привести до поганих наслідків. Зараз ви дізнаєтеся про сім хвороб, що найбільш часто зустрічаються, а також рекомендації щодо їхнього лікування та профілактики.

АНГІНА

Про це захворювання написано багато книг і талмудів, однак люди продовжують «попадатися на його вудку». Протяги, морозиво, крижані напої, кондиціонери - всі ці складові знижують місцевий імунітет глотки. У кожній людині, так чи інакше, живуть хвороботворні бактерії, і коли імунітет у нормі, то він успішно з ними бореться. Але варто йому хоча б трохи знизитися, бактерії розмножуються, і ми занедужуємо. 

Ознаки катаральної ангіни – це ломота у всьому тілі, температура до 38°С, відчуття набряку в горлі, гнійних нальотів на мигдалинах немає. 

Ознаки фолікулярної ангіни – набрякання підщелепних і шийних лімфовузлів, температура під 40°С, озноб, сильний біль при ковтанні, мигдалини збільшуються в розмірах і покриті дрібними гнійними фолікулами. 

Найважча - це лакунарна ангіна, її симптоми нагадують фолікулярну ангіну, але наліт на мигдалинах набагато виразніший.

• Профілактика ангіни

Яка б спека не стояла на вулиці, не пийте холодні напої, кориснішою буде тепла вода або гарячий чай. Згадайте, як виживають у спеку східні народи: гарячий суп і чай є щодня присутніми у їхньому раціоні. Ніколи не спрямовуйте на себе вентилятор і струмінь прохолодного повітря з кондиціонера, звичайно, це буде приємно, але ненадовго.

• Як лікувати ангіну?

Найголовніше - пити багато рідини. Крім того, постійно полощіть горло відварами календули, ромашки й шавлії.

Якщо ви нормально можете переносити температуру 38°, тоді не збивайте її. Не ігноруйте антибіотиками й обов'язково звертайтеся до лікаря - разом з кров'ю бактерії потрапляють у серцевий м'яз, а якщо ви хворієте на ангіну, то можуть бути серйозні наслідки, приміром, ревматизм, порок серця.

СТОМАТИТ

Влітку вийшли в сад, з'їли немиту ягідку, або ж купили на ринку фрукти та почали їсти їх немитими, не вимили руки перед їжею - все це може викликати запалення в ротовій порожнині. При захворюванні стоматитом у роті з'являються ранки, які дуже болять, при цьому боляче їсти, розмовляти та торкатися до губ і щік зовні. Бувають випадки, коли з рота починає йти неприємний запах, ясна починають кровоточити. Якщо стоматит не запускати, тоді тканини, які оточують ранки, виглядають цілком здоровими і загальний стан не погіршується.

• Профілактика стоматиту

Не зневажайте правилами особистої гігієни, причому не тільки влітку, коли хвороботворні бактерії дуже активні. Перед вживанням гарненько мийте овочі та фрукти. Після вулиці, туалету й перед їжею не забувайте мити руки з милом.

• Як лікувати стоматит?

Кожну третю годину промивайте рот антибактеріальними розчинами, які можна придбати в аптеках, особливо необхідним є полоскання рота після їжі. Ранки можна обробляти концентрованим настоєм ромашки, спеціальними препаратами і стоматологічними гелями. Якщо стан не поліпшується, відправляйтеся до лікаря.

«ЛІТНІЙ ГРИП»  ​АБО ЕНТЕРИТ

Причини ентериту (запалення кишечнику) - бактерії, що потрапляють в організм через немиті руки або продукти харчування, більше того, запалення, різка зміна температур і перегрівання. Завдяки перегріванню, бактерій стає більше й більше. Симптоми ентериту - це болі в середині живота, діарея, іноді блювота. Крім того, під час захворювання людину супроводжує слабкість та іноді мучить підвищена температура.

Може трапитися зневоднювання організму, а це значить, що організм втратить потрібні йому мінерали й солі, а це може послужити перебоями у роботі серця та інших дуже важливих органів.

• Профілактика ентериту

Не знаходьтеся на сонці довгий час, щоб не було перегрівань, не вживайте багато їжі. Продукти зберігайте тільки в холодильнику та ретельно мийте овочі з фруктами перед їжею. Особливо небезпечними є влітку рибні, м'ясні, кисломолочні продукти та солодощі з кремом.

• Як лікувати ентерит?

Лікувати його потрібно тільки під спостереженням лікаря. Щоб видалити з організму токсини, необхідно прийняти сорбуючий препарат, приміром, активоване вугілля. Не потрібно приймати засоби від діареї, інакше вони «законсервують» отруйні речовини в організмі, а значить, видужувати будете довше і складніше. Постарайтеся перші два дні нічого не їсти, пийте зелений чай, відвар ромашки, а потім протягом тижня вживайте рідку їжу.

ЗАПАЛЕННЯ ВУХА - ОТИТ

Зовнішнім отитом хворіють найчастіше люди, які люблять купатися у водоймах. У вологі вуха потрапляє інфекція. Симптоми захворювання - сверблячка та почервоніння вуха. Пам'ятайте, що якщо ви нагрілися на сонечку не варто пірнати в прохолодний ставок або море. Якщо у вухо потрапляє вода, тоді може розвинутися катаральний отит, що супроводжується невеликим підвищенням температури, шурхотом або потьохкуванням у вусі. Дуже небезпечним є гнійний отит, його симптоми - гострий біль у вусі, висока температура, іноді виділення.

• Профілактика отиту

Після пірнання у водоймі або навіть купанні в душі промокніть вуха ватяними джгутиками, ватяні палички краще не використовувати. Якщо ви схильні до запалень, тоді перш ніж купатися, вмокніть вату в рослинну олію або крем і помістіть її у вуха, однак постарайтеся не пірнати.

• Як лікувати отит?

Якщо у вас отит, тоді вам зможе допомогти тільки лікар!

ЦИСТИТ

Це досить «популярне» захворювання, що особливо дає про себе знати влітку - запалення сечового міхура. Симптоми: відвідування туалету кожні 15 хвилин, біль знизу живота, іноді нудота і температура.

Цистит з'являється через перепад температур при купанні, при поганому дотриманні особистої гігієни, при довгому знаходженні в холодній воді, при зміні харчування, якості напоїв і режиму питва. Через свої фізичні особливості організм жінки більш підданий цьому захворюванню - жіночий сечівник коротший, ніж у сильної статі, тому інфекція швидко потрапляє в сечовий міхур.

• Профілактика циститу

Якщо хочете в туалет, ідіть, не відтягуйте. Не перебувайте у воді занадто довго, не носіть мокрий купальник тривалий час. Пийте багато чистої води, так рідина в сечовому міхурі не буде ставати концентрованою. Не зневажайте особистою гігієною, якщо ви сиділи в купальнику на землі або піску, то знімайте його відразу ж.

• Як лікувати цистит?

У першу чергу варто забути про алкоголь, кислі напої та продукти. Наповніть грілку теплою водою і покладіть на низ живота. Обов'язково сходіть до лікаря, щоб він міг призначити вам лікування, самі ви не зможете виявити причини. Цистит може бути викликаний різними бактеріями, а значить, і лікувати їх потрібно по-різному.

ІНФАРКТ

Інфаркти наздоганяють багатьох людей прямо при роботі в саду. Якщо ви страждаєте гіпертонією, то вам протипоказано возитися на дачній ділянці. Через пози й рухи, які ви виконуєте на грядці, може загостритися хвороба або привести до інфаркту.

• Профілактика інфаркту

Постарайтеся знайти собі інше заняття, особливо вдень у найсильнішу спеку або хоча б дозуйте роботу в саду.

• Як лікувати інфаркт?

Відразу викликайте лікаря!

ЗПСП

Захворювання, які передаються статевим шляхом, теж поширюються за великим рахунком влітку, тому що всі їдуть на відпочинок і хочуть курортних романів.

• Профілактика ЗПСП

Не піддавайтеся спокусі, займайтеся сексом тільки в презервативі, він захистить вас від жалюгідних наслідків.

• Як лікувати ЗПСП?

Негайно звертайтеся до лікаря, не займайтеся самодіяльністю.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6957 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс