«Нестерпні» продукти

7 травня 2013

Випили молока - у животі почалася «революція», налягли на квашену капусту - з'явилася кропивниця, поїли ковбаси - і весь день почуваєте важкість у шлунку й апатію. Це типові прояви харчової нестерпності. Так лікарі називають будь-які побічні реакції на продукти харчування, крім отруєнь.

Часто можна почути, що нестерпність у корені відрізняється від харчової алергії. Це неправильно. Харчова алергія - один з різновидів нестерпності, просто вона має свої особливості.

Алергійна реакція обумовлена збоєм у роботі імунітету. Він сприймає компоненти того або іншого продукту як небезпечні й починає боротися з «ворогом». У процесі цієї боротьби в організмі виробляється речовина гістамін, і це приводить до кашлю, кропивниці, проблем з диханням. Така реакція виникає відразу ж після прийому їжі та з'являється, навіть якщо ви проковтнули зовсім невеликий шматочок продукту.

При інших видах харчової нестерпності з'їсти, як правило, потрібно багато, а сама реакція може спостерігатися через кілька годин або навіть наступного дня. Провокують її збої не в імунітеті, а в інших системах організму.

ФЕРМЕНТИ, ДЕ ВИ?

Одна з найчастіших причин харчової нестерпності неімунного характеру - нестача в організмі ферментів, що беруть участь у перетравлюванні їжі. У нормі продукти повинні розщеплюватися в шлунку й тонкому кишечнику до простих молекул. При дефіциті ферментів цього не відбувається. Часточки продуктів залишаються великими, не можуть поглинутися в кров у товстій кишці і починають бродити. Звідси метеоризм, проблеми зі стільцем, підвищене газоутворення - симптоми такого роду харчової нестерпності.

Найчастіше люди зіштовхуються з дефіцитом лактази - ферменту, що необхідний для перетравлення молока. У наших регіонах поширена нестерпність фруктів і глютена - білка злакових культур. Як правило, ці проблеми зі здоров'ям виявляють ще в дитинстві. Симптоми, схожі на прояви дефіциту ферментів, можуть виникати і при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Їжа в цьому випадку також погано перетравлюється, однак відбувається це через збої в роботі шлунка, кишечнику, підшлункової залози, жовчного міхура. Таку харчову нестерпність найчастіше можна усунути, вилікувавши основне захворювання.

КОЛИ ПРОБЛЕМА – ​У ЇЖІ

В останні роки кількість людей з харчовою нестерпністю росте, тому що змінюється якість самої їжі. Замість натуральної їжі на столи приходять продукти з додаванням ароматизаторів, барвників, консервантів. Ці речовини не звичні для організму, тому він бунтує.

Існують і натуральні продукти, які можуть викликати неприємну реакцію. Вони містять гістамін - той самий компонент, що виробляється в організмі при алергії на харчові продукти. Особливо багато його в червоному вині, сирах зі цвіллю, деяких сортах риби, квашеній капусті, шоколаді.

НЕ ПУСКАТИ НА САМОПЛИВ

Прояви харчової нестерпності зазвичай є стертими, неяскравими. Проте ігнорувати їх не можна, адже якщо реакція, нехай і негостра, виникає регулярно, це дуже шкодить організму. Харчова нестерпність приводить до розвитку захворювань кишечнику, анемії, появі набряків. У дітей з нетиповою реакцією, наприклад, на глютен можуть виникати затримки в розвитку, як розумовому, так і фізичному. Дорослі найчастіше набирають вагу, у них можуть виникати проблеми з суглобами, вони нерідко зазнають апатію та занепад сил.

Повністю скорегувати харчову нестерпність за допомогою ліків неможливо, тому головний принцип у лікуванні - відмова від продуктів, що викликають реакцію. Але для початку їх потрібно виявити. Допомагає в цьому ведення харчового щоденника: у нього потрібно записувати, що ви з'їли, а потім уважно спостерігати за організмом і письмово фіксувати відчуття. На основі цих спостережень лікар зможе зрозуміти, у чому причина нестерпності. Звертатися для цього потрібно до алерголога, гастроентеролога або дієтолога.

У деяких випадках визначитися з діагнозом допомагають провокативні проби. В умовах стаціонару пацієнтові дають з'їсти той або інший продукт, а потім відслідковують реакцію. І нарешті, в останні роки став доступним лабораторний аналіз крові, що дозволяє визначити небезпечні особисто для вас продукти. Його також можна пройти, але бажано проконсультуватися з лікарем. Аналіз коштує грошей, тому перевірятися на всі продукти не занадто доцільно.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7034 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс