Легка перемога над застудою

6 лютого 2013

Ліків від застуди - безліч, але в боротьбі з нездужанням домашні засоби виявляться не менш ефективними. 

Якщо через озноб, температуру та ломоту в тілі ви не зможете дійти до найближчої аптеки, знайте, що знайти підходящий засіб можна й на кухні.

КУРЯЧИЙ СУП

Він допоможе сповільнити рух нейтрофілів, білих клітин крові, що захищають організм від інфекцій. При «гальмуванні» нейтрофіли зосереджуються у тих місцях, де найбільше потрібен захист. Ефективніше всього курячий суп проявляє свою дію при інфекціях верхніх дихальних шляхів. На додаток до всього він допомагає уникнути зневоднювання.

ІМБИР

Кілька скибочок сирого імбиру, кинутих у киплячу воду - і у вас готовий напій, що допомагає заспокоїти біль у горлі. Імбир також допоможе перемогти почуття нудоти, що часто супроводжує грип.

МЕД

У компанії чаю з лимоном мед зніме біль у горлі та допоможе позбутися від кашлю. Десять грамів меду на ніч заспокоюють кашель у дітей і працюють, як снодійне. Правда, давати мед дітям до року не можна - у ньому часто містяться спори збудника ботулізму. Якщо для дітей старшого віку та дорослих цей токсин нешкідливий, то імунна система маляти з ним не впорається.

ЧАСНИК

Часник не тільки полегшить симптоми застуди, якщо ви її вже підхопили, але й стане відмінним профілактичним засобом. У ньому містяться сполуки аліцину, які блокують ферменти, що сприяють розвитку бактеріальних і вірусних інфекцій. Саме тому лікарі радять включити часник у свій раціон у сезон застуди та грипу.

ЕХІНАЦЕЯ

Корінні американці використовували цю рослину для лікування протягом 400 років. Нещодавні дослідження підтвердили, що вона дійсно допомагає прискорити видужання. Активним інгредієнтом ехінацеї є флавооїди - хімічні речовини, що стимулюють імунну систему і зменшують запалення. Чай, заварений з одного-двох грамів сушеної ехінацеї, потрібно пити три рази на день, але не довше тижня.

ВІТАМІН С

Щоб забезпечити організм цим вітаміном, потрібно включити в раціон лимони, лайми, апельсини і зелень. Домашній лимонад або чай з лимонним соком зменшить кількість мокротиння. При цьому вітамін С поліпшує роботу імунної системи, залишаючи інфекції усе менше шансів на вкорінення в організмі.

ПРОБІОТИКИ

Люди, що регулярно вживають натуральні йогурти - саме там містяться пробіотики - на 12 відсотків рідше хворіють на респіраторні захворювання. У сполученні з ягодами натуральний йогурт буде корисним і травній системі.

СОЛОНА ВОДА

Полоскання горла солоною водою усуває симптоми захворювання верхніх дихальних шляхів і запобігає поширенню інфекції. Просто розчиніть чайну ложку солі в склянці кип'яченої води та «побулькайте» ній у горлі. Сольовий розчин також допомагає позбутися від закладеності носа.

ВОЛОГІСТЬ

Грип легше поширюється в сухому середовищі, тому зволожувач ніколи не буде зайвим у вашій квартирі. Прохолодний туман у спальні забезпечить хворій людині комфорт, а сухе тепло батарей, навпроти, тільки збільшить симптоми. Підвищена вологість допоможе зменшити запалення слизової оболонки носа, а в сполученні з кількома краплями ефкаліптової олії полегшить дихання. Воду у зволожувачі потрібно міняти щодня щоб уникнути утворення цвілі та грибків. Якщо зволожувача у вас немає, постійте подовше під душем.

«ЗІРОЧКА»

Стара добра «Зірочка» або її різні побратими дотепер залишаються одним з улюблених засобів мам. Запах у них, звісно ж, на любителя, але працюють ці мазі на ура. Один-два компреси на ніч - і закладеність носа проходить, кашель зменшується, а дитина в результаті швидше засинає. Цей метод особливо підійде тим, хто не хоче годувати маля таблетками.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8660 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс