Проблеми після свят: гострий панкреатит

23 січня 2013

Закінчилися новорічні канікули, багаті застіллями та зайвими узливаннями. На комусь це майже ніяк не відбилося, хтось «трохи томився шлунком». А когось такі свята вдарили по найбільш ніжному органу травної системи - підшлунковій залозі.

Панкреатит - запалення підшлункової залози - не та болячка, на яку можна махнути рукою, мовляв, сама пройде... Не пройде. Гострий панкреатит - дуже небезпечне захворювання зі смертністю 50-70% (при деструктивних формах).

ЯКА ВОНА, ЦЯ ПІДШЛУНКОВА?

Це орган травної системи. Розташовується за шлунком, а її протоки відкриваються у дванадцятипалу кишку.

Головна функція підшлункової залози - вироблення ферментів, що беруть участь у переварюванні їжі.

Якщо в організмі все в нормі, то ферменти, що виробляються підшлунковою залозою, активізуються тільки тоді, коли потрапляють у кишечник.

Але при гострому панкреатиті ферменти не потрапляють у дванадцятипалу кишку, а активізуються в самій підшлунковій залозі. Таким чином вона починає переварювати сама себе.

Переваривши підшлункову залозу, ферменти потрапляють у кровотік, руйнують всі органи і, якщо не прийняти термінових заходів щодо порятунку людини, вона може загинути.

ПАНКРЕАТИТ ГОСТРИЙ. ОЗНАКИ

Якщо ваш живіт стягнув сильний біль, що оперізує, підвищилася температура, відкрилася блювота, то терміново дзвоніть на 103.

ПРИЧИНИ

1. Жовчнокам'яна хвороба

І жовчний міхур, і підшлункова залоза мають одну загальну протоку. Після кожного прийому їжі ваш жовчний починає скорочуватися. Якщо ж у жовчному знаходиться камінь, то він може потрапити в загальну протоку, застрягти у ній, порушити нормальне функціонування підшлункової залози та привести до гострого панкреатиту.

2. Алкоголь і жирна їжа

Алкоголь і жирна їжа викликають підвищену секрецію підшлункової залози.

ЯК ЛІКУВАТИ

1. Холод, голод і спокій. Якщо виник сильний біль, що оперізує, у животі - не відкладаючи викликайте швидку допомогу. Поки не приїде лікар, ляжте і прикладіть до живота холод (нехай навіть і м'ясо з морозильної камери). У жодному разі нічого не їжте.

2. Якщо медики в лікарні підтвердять діагноз «гострий панкреатит», то вам будуть призначені лікарські препарати, які змусять ферменти відтікати у дванадцятипалу кишку; позбавлять організм від інтоксикації та проведуть профілактику інфікування ушкоджених органів.

ПРОФІЛАКТИКА

1. Якщо вам вже поставили діагноз «жовчнокам'яна хвороба» і лікарі рекомендують видалити жовчний разом з каменями, то видаляйте. Таким чином ви запобіжите розвитку гострого панкреатиту.

2. Намагайтеся приймати їжу п'ять разів на день - і тоді підшлункова залоза буде добре працювати.

3. Не закушуйте алкоголь ковбасою та салом, тому що для підшлункової це - серйозне випробування. Краще запийте водою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6968 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс