Домашні засоби, схвалені медициною

26 червня 2012

Страждаючи від нежиті, розладу шлунка, алергійної реакції або сверблячки, не кваптеся бігти до лікаря. Не виключено, що засіб, котрий може вам допомогти, лежить у вас на поличці з продуктами або в холодильнику. 

Користь деяких засобів небагато перебільшена, але все-таки існують ті, які насправді ефективні, їх використовували протягом багатьох поколінь і виліковувалися при цьому. Чому ж ми тоді не користуємося різними старими способами лікування? Про найбільш діючі народні рецепти нам розповів доктор і фахівець з профілактичної медицини Пилип Хаген.

МЕД

Багато людей з появою перших ознак застуди починають додавати в чай або молоко мед, щоб усунути першіння та нежить. Але мало хто знає, що раніше мед застосовували для заліковування порізів і ран. Нещодавно проведені дослідження підтвердили, що мед дійсно стимулює процеси загоєння незначних опіків. А голландські вчені виявили в меді білок дефенсин-1 - один з компонентів бджолиної імунної системи, що володіє також антибактеріальними властивостями.

Застосування. Мед трохи розігріти і нанести на опік, наклавши зверху марлеву пов'язку, яку треба щодня міняти. Якщо рана або опік викликали набряк, температуру або сильні болі, то краще не намагатися залікувати його народними методами, необхідно сходити до лікаря. Не виключено, що будуть потрібні антибіотики.

СІЛЬ

Сіль може бути використана для лікування запалення придаткових носових пазух (синусит) або для рятування від болів у горлі. Розчин солі усуває запалення і змиває слиз, що подразнює горло.

Застосування. Коли болить горло, необхідно розчинити 1 ч.л. нейодованої солі в склянці води і прополоскати цим розчином горло. Щоб промити ніс, можна скористатися звичайною спринцівкою. Треба нахилитися над раковиною, злегка повернути голову набік (одна ніздря повинна бути трохи вище другої) і промити пазуху. Якщо ви боїтеся проводити дану процедуру самі, можна звернутися до лікаря, що призначить спеціальні процедури.

М'ЯТНИЙ ЧАЙ

Він корисний при болях у животі, диспепсії. Олії, що містьться в стеблах і листях перцевої м'яти, сприяють розслабленню м'язів шлунково-кишкового тракту, а також вирішують проблему газоутворення і регулюють травну систему.

Застосування. Необхідно просто заварити м'ятний чай, але якщо вам точно відомо, що болі обумовлені рефлюксом (почуття печіння в грудях або підвищеній кислотності), то м'ятний чай краще взагалі не пити. Він може збільшити проблему, розслабивши нижній стравохідний сфінктер і дозволивши шлунковому соку потрапити назад у стравохід.

ПРИПРАВА ДЛЯ М'ЯСА

Таке словосполучення, як «пом’якшувач м'яса», у багатьох напевно викликає тільки одну асоціацію: спеціальний механічний пристрій, що замінює молоток для відбивання свинини або яловичини. Якщо серйозно, то існують спеціальні приправи, що розм'якшують м'ясо (тендерайзери) - вони розщеплюють білки. У складі цих приправ міститься фермент папаїн, котрий отримують з динячого дерева, папайї.

Застосування. Папаїн стимулює виробництво коллагену і еластину, сприяє зміцненню шкіри та надає їй пружність і еластичність. Крім того, він знищує токсини, усуваючи сверблячку після укусу комах (комарів, ос, ґедзів та ін.). Ця приправа може бути використана за своїм призначенням, якщо вас раптом вкусив неотруйний павук або бджола. Досить зручно. Поїхали на шашлики, обробили яловичину приправою, а якщо оса раптом вкусила, потрібно просто скористатися тендерайзером. Небагато приправи необхідно розбавити водою до пастоподібної консистенції і нанести на уражене місце, змив теплою водою через 10-15 хвилин. Якщо після укусу почало нудити, ускладнилося дихання або з'явилися судоми, необхідно негайно звернутися до лікаря.

ВІВСЯНКА

Вівсянка корисна при екземі, кропивниці та опіках. Завдяки своїм протизапальним і антиоксидантним властивостям овес заспокоює сверблячку і усуває запалення.

Застосування. Необхідно розтерти чашку вівсянки до стану порошку, перемішати з водою і додати приготовлений розчин у ванну. Полежавши трохи у цій воді ви отримаєте очікуваний ефект.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7203 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс