Хворе горло: гріти чи охолоджувати?

26 грудня 2012

Ми з дитинства знаємо: якщо болить горло, потрібний шарф і тепле молоко. Американці, навпаки, звикли лікувати горло холодом. Хто правий?

5 АРГУМЕНТІВ ЗА ХОЛОД

1. Натуральна анестезія

Холод знімає болючі відчуття - це найголовніший і найшвидший його ефект. Охолодження збудженого горла прохолодними напоями або морозивом діє як анестезія, викликаючи оніміння, а значить, знижуючи чутливість слизової.

2. Набряк менше

Холод звужує кровоносні судини та зменшує набряк тканин, що заважає нам ковтати і розмовляти.

3. Заморозити бактерії

Холод не дозволяє бактеріям швидко розмножуватися, зупиняючи запальний процес у горлі. У теплі, навпроти, хвороботворні бактерії розмножуються активніше, застуда затягується, зростає ризик ускладнень.

4. Даєш морозиво!

Пухкі та збуджені тканини горла заважають проковтувати практично будь-яку їжу. Але морозиво - виключення. Воно ніжне та холодне, його кремова текстура не подразнює горло, а білок і вуглеводи допомагають відновити сили. Перші пару днів ангіни пломбір - гарна заміна важкої грубої їжі.

5. Він теж гріє

Холодний вологий компрес на область горла посилює приплив тепла. Особливо якщо накрити його зверху вовняною тканиною.

5 АРГУМЕНТІВ ЗА ТЕПЛО

1. Зуб на зуб

Коли нам тепло, поліпшується загальне самопочуття. А холодна рідина або їжа, навпаки, посилюють прояви лихоманки при підвищеній температурі: озноб сильнішає, з'являються слабкість і сонливість.

2. Спазму не буде

Холодна їжа може викликати спазм судин, що ускладнить і ковтання, і дихання. Теплий суп, овочеве пюре або курячий бульйон - натуральні протизапальні засоби нітрохи не гірше морозива: не травмують горло і відновлюють сили.

3. Аюрведа рекомендує

Послідовники аюрведи впевнені: вживання морозива, як і інших молочних продуктів, змушує організм виробляти більше слизу. Це значить, що нежить, яка супроводжує застуду, від морозива підсилиться, слизові оболонки носоглотки стануть більш пухкими, а ковтати буде складніше.

4. Ліки діють краще

Будь-які теплі полоскання горла є більш ефективними, ніж холодні. Адже при полосканні лікарський розчин повинен не тільки вимивати слиз, але і всмоктуватися у слизову мигдалин, а теплий розчин всмоктується набагато швидше.

5. Підтримка імунітету

Охолодження горла хоч і викликає короткочасне полегшення, але сповільнює процес видужання. Адже при будь-якому переохолодженні знижуються захисні сили організму та слабшає імунітет. Особливо це стосується дітей і людей похилого віку.

ВЕРДИКТ

1. Як ні парадоксально, лікування запаленого горла за допомогою крижаних полоскань дійсно є ефективним. Але лише на самому початку захворювання. Тоді справді існує шанс зупинити його розвиток за принципом «клин клином вибивають». Якщо через кілька годин біль не зменшується, а, навпаки, наростає, значить, холод не допоміг і настав час переходити до більш звичних методів лікування.

2. Не варто застосовувати холодові процедури для лікування дітей. Не експериментуйте з холодом, якщо температура вище 38°С та є лихоманка.

3. Якщо симптоматичне лікування (неважливо, теплом або холодом) протягом трьох днів не допомогло, необхідно з'ясувати причину нездужання і впливати на неї. Так, при гострому фарингіті для основного лікування потрібні протизапальні препарати, при ангіні або іншій бактеріальній інфекції - антибіотики.

4. Холодні полоскання - відмінний метод загартовування слабкого горла. Приступати до них можна, лише коли ви здорові. Почніть з теплого розчину ромашки або календули і щодня робіть його трохи прохолоднішим. Протягом 2 тижнів доведіть до дуже холодного. Цей метод загартовування особливо корисний дітям, що часто хворіють.

 Коментарі: 1 шт.   Переглядів: 11325 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс