Корисний велетень: гарбуз звичайний - користь чимала

31 жовтня 2012

Цей яскравий овоч, статечно розвалившись яскравою плямою на грядці, спочатку прикрашає наш город, а потім стає прикрасою столу. Причому поласувати можна не тільки ніжною низькокалорійною м'якоттю, але і насінням, яке є дуже корисним для серця.

Гарбуз - це не тільки цінне джерело вітамінів і антиоксидантів, це найнизькокалорійніший овоч. У його м'якоті немає ні жирів, ні холестерину, зате багато клітковини, що дозволяє насичуватися швидше. Тому, якщо ви худнете, обов'язково включіть гарбуз у ваш раціон.

Гарбуз містить велику кількість природного антиоксиданту - вітаміну А, що допомагає захистити очі від вікових змін, підтримує нормальний стан шкіри та слизових.

Крім того гарбуз багатий вітамінами групи В.

Підвищений вміст міді та солей заліза робить гарбуз надзвичайно корисним для людей, що страждають атеросклерозом і анемією.

Гарбуз до того ж - чудове легке проносне та сечогінне. При захворюваннях жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок обов'язково включіть у свій раціон цей овоч.

НЕ ВИКИДАЙТЕ НАСІННЯ

Гарбузове насіння - це відмінне джерело клітковини та мононенасичених жирних кислот, які сприятливо діють на всю серцево-судинну систему. У його склад також входять рослинні білки, мінерали та вітаміни. Мінус гарбузового насіння лише в тому, що воно дуже калорійне.

НАРОДНА МЕДИЦИНА РАДИТЬ

- Відвар гарбуза з медом - прекрасний засіб від безсоння.

- Відвар гарбуза з лимонним соком допоможе при токсикозі у вагітних і при «морській хворобі».

- Волокниста м'якоть, у якій знаходиться насіння, прекрасно допомагає при екземах або дерматитах. Накладіть очищену від насіння м'якоть на уражене місце на 10 хвилин, а потім змийте теплою водою.

КОМУ НЕ МОЖНА ГАРБУЗ

Є у цього овочу і протипоказання. Наприклад, людям, що страждають виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритом зі зниженою кислотністю, а також цукровим діабетом, не рекомендується вживати гарбуз.

ПРАВИЛА ПОКУПКИ

- Зрілий гарбуз важкий, при постукуванні видає глухий звук.

- Товста ніжка говорить про те, що гарбуз одержав багато живлення.

- На поверхні не повинно бути тріщин або слідів ударів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6848 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс