Лікування застуди в домашніх умовах

24 жовтня 2012

Ви застудилися? А чи впевнені ви, що маєте справу саме із застудою і можете лікуватися самостійно?

Якщо так, то самий час подумати про продуктивне лікування. Прислухайтеся до порад знаючих людей. Одна з необхідних складових - рясне питво. Доведено, що вживання великої кількості теплої рідини під час хвороби, сприяє виведенню токсинів з організму, до того ж багато рослинних напоїв володіють вітамінізуючою і протизапальною дією. Пропонуємо вам деякі з них.

ЧАЙ З МЕДОМ І ЛИМОНОМ

Дуже корисний теплий неміцний чорний або зелений чай з додаванням соку лимона і однієї чайної ложки меду (мед має протизапальну та бактерицидну дію, а також містить безліч корисних мінералів, мікроелементів і вітамінів). Але врахуйте: лимон і мед потрібно додавати не в окріп, а у вже трохи охолоджений чай, щоб зберегти вітамін С та цілющі властивості меду.

ЧАЙ З МАЛИНОЮ І ЛИПОВИМ ЦВІТОМ

Ягоди малини і липовий цвіт відрізняються своїми яскраво вираженими потогінними та протизапальними властивостями. До того ж малина надає чаю аромат і незвичайний смак. Най-більш корисно додавати в чай сухі плоди малини, але можна використовувати і варення, а також листя малини.

ВІДВАР ПЛОДІВ ШИПШИНИ

Шипшина - ідеальне джерело вітаміну С. Також вона має сечогінну та жовчогінну дію.

Готування настою: подрібнити (можна товкушкою) 3 столові ложки сухих плодів, залити 0,5 літра окропу і залишити в термосі на ніч. Ранком процідити і пити по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин перед їжею. У настій можна додати мед або кагор.

Готування відвару: сухі плоди (2 ст. л.) залити 2 склянками окропу і витримати на повільному вогні протягом 10 хвилин. Остудити і процідити.

Можна також використовувати сироп шипшини. Його додають у теплу воду і п'ють протягом дня.

МОРС ЖУРАВЛИННИЙ АБО БРУСНИЧНИЙ

Унікальний засіб за своїми бактерицидними властивостями, має сечогінну та протизапальну дію.

Готування морсу: розтерти ягоди журавлини або брусниці із цукровим піском (3:1). 2 столові ложки суміші залити 0,5 літрами теплої води. Напій готовий!

ГАРЯЧЕ МОЛОКО З МІНЕРАЛЬНОЮ ВОДОЮ

Цей засіб особливо корисний при кашлі, тому що сприяє відходженню мокротиння. Мінеральну воду необхідно використовувати лужну (краще «Боржомі»).

МОЛОКО ІЗ ЧАСНИКОМ

Часник має сильну бактерицидну дію. У тепле молоко потрібно додати 10 крапель соку часнику, а пити краще на ніч.

КОМПОТ ІЗ СУХОФРУКТІВ

Відвар із сухофруктів має загальзміцнювальну та зм'якшуючу дію при застуді.

100 г сухофруктів перебрати, великі фрукти нарізати і ретельно промити в теплій воді. Спочатку варити яблука та груші до м'якості протягом 30 хвилин, додавши цукор (3 ст. л. на літр води), потім урюк і чорнослив, і під кінець за 5 хвилин до закінчення варіння додати ізюм і курагу. У готовий компот можна додати мед, сік лимона або апельсина.

ІМБИРНИЙ ЧАЙ З ЛИМОНОМ

Зігріє і позбавить від застуди такий напій: 1 склянку гарячої води змішати з однією столовою ложкою меду, такою же кількістю соку лимона, 0,5 чайної ложки здрібненого імбирного кореня та щіпкою кориці. Можна додати в чай трохи сухого здрібненого листя м'яти.

РОМАШКОВИЙ ЧАЙ

Ромашка - м'який протизапальний засіб. У сполученні з липою та медом є гарним протизастудним засобом.

Готування чаю: по одній чайній ложці квіток ромашки та квіток липи, заварити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити 1/3 склянки 3 рази на день перед їжею. Можна додати мед.

ЧАЙ З ЕХІНАЦЕЄЮ

Ехінацея - відомий імуностимулюючий, противірусний і протизапальний засіб.

Готування настою: столову ложку ехінацеї залити 0,5 літра окропу в термосі і залишити на ніч. Процідити, пити третину склянки 3 рази на день за півгодини перед їжею.

Готування відвару: чайну ложку трави ехінацеї залити склянкою окропу і настояти протягом 20 хвилин на водяній бані, остудити, процідити. Пити третину склянки 3 рази на день за півгодини перед їжею.

Але варто пам'ятати, що всі народні засоби лікування застуди гарні, якщо використовувати їх правильно. Разом з тим пам'ятайте: будь-яка трава та корінець, поза залежністю від своїх корисних якостей, можуть і нашкодити. Так, наприклад, імбир протипоказаний тим, у кого відкрита виразка, подразнення слизової шлунка, сильні перепади артеріального тиску. Таким людям перш, ніж використовувати імбир при застуді, варто порадитися з лікарем. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і в тому випадку, якщо будете використовувати імбир для профілактики грипу при вагітності. У принципі, імбирний чай часто рекомендують вагітним на ранніх строках, він допомагає позбутися від токсикозу. А ось на пізніх строках з ним варто бути обережнішими.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7228 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс