Маслинова олія: краща їжа для мозку

26 вересня 2012

Чи можуть продукти, що входять до складу середземноморської дієти, забезпечити достатній рівень антиоксидантного захисту для здоров'я вашого мозку?

Щодня ми піддаємося впливу вільних радикалів - нестабільних молекул, які здатні змінювати або ушкоджувати клітини нашого організму. На жаль, уникнути зустрічі з ними неможливо.

Крім того, що наш організм виробляє їх під час нормального процесу метаболізму кисню клітинами (окислювання), ми піддаємося їхнім атакам у результаті впливу забрудненого навколишнього середовища, пестицидів, алкоголю, тютюнового диму, сонячних променів, хіміотерапії та радіації, стресу, а також через споживання шкідливої смаженої їжі.

Вільні радикали (або прискорювачі окислювання молекул) нестійкі, тому що містять неспарені електрони. Для того щоб досягти стабільності, вони крадуть електрони у нормальних молекул, ушкоджуючи при цьому і саму клітину, і її ДНК. Цей процес приводить до формування нових вільних радикалів, які полюють за електронами інших молекул. Виникає ланцюгова реакція, що, як ви розумієте, завдає шкоди незліченній кількості клітин, що зустрічаються на шляху.

Вільні радикали є причиною розвитку різних захворювань і проявів процесу старіння, включаючи зморшки та вікові пігментні плями, дегенерацію жовтої плями, катаракту, рак, діабет, захворювання серця та хворобу Альцгеймера.

КОРИСТЬ АНТИОКСИДАНТІВ

Споживання антиоксидантів - найкращий захист організму від вільних радикалів. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, запобігаючи окислюванню. Ці речовини також здатні пожертвувати електрони вільним радикалам для їхньої стабілізації і, тим самим, призупинити ланцюгову реакцію руйнування клітин, перш ніж вона вийде з-під контролю.

Ваш організм виробляє антиоксиданти самостійно, однак, ви також можете отримати достатню їхню кількість, включивши в раціон фрукти та овочі, а також споживаючи антиоксидантні речовини, такі як вітаміни C і E.

До того ж, існують різні типи антиоксидантів. Деякі з них мають особливо сильний вплив на підтримку здоров'я вашого організму.

Поліфеноли, приміром, якими багата маслинова олія, є одним з видів потужних антиоксидантів.

Учені давно встановили, що ушкодження, які наносяться клітинам вільними радикалами, є однією з потенційних причин розвитку хвороби Альцгеймера та вікових проблем, пов'язаних з пам'яттю. У ході проведення одного з досліджень, учені вводили у корм піддослідних мишей маслинову олію, підвищуючи тим самим їхній рівень споживання антиоксидантних поліфенолів. Метою експерименту було встановити, чи може маслинова олія відновити ушкоджені окислюванням клітини мозку, а також поліпшити пам'ять і здатність до навчання.

Для цього, дослідники протягом шести тижнів вводили у корм 11-місячним мишам маслинову, кокосову, або іншу рослинну олію. Потім тварин піддали двом випробуванням: проходженню Т-подібного лабіринту і тесту на розпізнавання.

Миші, що одержували маслинову олію, краще виявили себе як у Т-лабіринті, так і при проходженні тесту на розпізнавання об'єктів, у порівнянні з тваринами, яких годували іншими оліями.

Дослідники прийшли до висновку, що маслинова олія впливає благотворно на здатність до навчання, усуває вікові проблеми з пам'яттю, а також запобігає розвитку захворювань, пов'язаних з надвиробництвом бета-амілоїдних білків, таких як хвороба Альцгеймера. Крім того, результати досліджень, проведених раніше, показали, що маслинова олія знижує рівень запалення.

Учені вважають, що такий ефект пов'язаний з наявністю у маслиновій олії антиоксидантів, що усувають наслідки окисних ушкоджень клітин мозку, які виникли під дією вільних радикалів. При цьому, чим вище концентрація антиоксидантних поліфенолів, тим кращий показник ефективності їхньої дії.

ЗБІЛЬШТЕ РІВЕНЬ СПОЖИВАННЯ АНТИОКСИДАНТІВ

З усіх видів рослинних олій, маслинова олія є однією з кращих за своїми живильними властивостями. Вона багата не тільки потужними антиоксидантами, але і є прекрасним джерелом омега-3 жирних кислот. До того ж, маслинова олія - основний компонент корисної для здоров'я серця середземноморської дієти.

Незважаючи на те, що маслинова олія містить корисні жири, вона однаково повинна використовуватися в міру. У її склад входить до 14 г жирів на столову ложку, тому постарайтеся споживати не більше 1-2 столових ложок за один прийом їжі.

Щоб підвищити рівень антиоксидантів без надмірного споживання маслинової олії, вам необхідно включити у ваш щоденний харчовий раціон всі асортименти фруктів і овочів. Особливо багаті антиоксидантами авокадо, брокколі, ягоди, шпинат, манго, китайська капуста, перець і кольорова капуста.

Зелений чай є ще одним відмінним джерелом антиоксидантів. Одна чашка зеленого чаю містить близько 100 мг поліфенолів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7837 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс