Надзвичайна ягода із сімейства пасльонових

22 серпня 2012

Батьківщиною помідорів вважається західне узбережжя Південної Америки, де вони вирощувалися ще до прибуття іспанських завойовників. Ця ягода із сімейства пасльонових. Крім незвичайних смакових якостей, вона має безліч корисних властивостей і славиться неймовірною кількістю  вітамінів, мінералів та інших корисних для нашого організму елементів. 

До складу помідорів входять глюкоза і фруктоза, мінеральні солі - йод, магній, натрій, цинк, марганець, залізо, а також вітаміни A, B6, B2, B, K, E, PP.

Томати здатні знижувати ризик багатьох захворювань передміхурової залози та травного тракту. І все це завдяки одному з наймогутніших антиоксидантів - лікопену. Це унікальний природний засіб, що допомагає при лікуванні багатьох хвороб. Він має антиракову дію, тому що запобігає мутації ДНК і припиняє ділення ракових клітин.

Лікопен краще засвоюється організмом у присутності жирів, тому помідори потрібно вживати з рослинною олією. Ця речовина гарно зберігається і під час термічної обробки помідорів, особливо якщо при готуванні використовується рослинна олія. Саме вона дає помідорам глибокий бурий колір. Тому чим червоніший помідор, тим він корисніший.

Лікувальні властивості помідорів різноманітні: томати є гарними антидепресантами, регулюють роботу нервової системи, завдяки вмісту серотоніну, сприяють поліпшенню настрою, а також нормалізують обмін речовин і роботу травної системи, застосовуються при лікуванні астенії. Завдяки наявності фітонцидів, мають протизапальну та антибактеріальну дію.

Американські медики з'ясували, що у желеподібній субстанції, що оточує насіння помідорів, міститься якась специфічна речовина, її дослідники назвали РЗ. Вона благочинно впливає на розрідження крові та ефективно протистоїть тромбоутворенню. Помідори очищують нирки і служать відмінним діуретиком при захворюваннях сечового міхура та нирок, тому що складаються на 94% з води. А пектинові речовини, які містять помідори, нормалізують артеріальний тиск і знижують рівень холестерину в крові.

Завдяки богатому вмісту вітамінів групи В, вони допомагають поліпшити колір обличчя, розгладити зморщечки і омолоджують шкіру.

Ще одна корисна властивість помідорів буде за достоїнством оцінена людьми, що бажають підтримати стрункість фігури або схуднути - це низька кало-рійність, що складає 23 Ккал на 100 г. До того ж багато дієт у свій раціон обов'язково включають помідори, а іноді вони ґрунтуються винятково на червоних плодах томатів.

У науковій медицині широко використовуються свіжі помідори, а також їхнє пюре та сік у цілющому харчуванні вагітних жінок, ослаблених хворих і дітей як додаткове джерело вітамінів, мікроелементів і мінеральних солей.

Однак корисні властивості помідорів краще проявляються не в сирому, а у вареному вигляді.

Свіжоприготовлений томатний сік багатий залізом, натрієм, калієм, магнієм, кальцієм, а також лимонною і яблучною кислотами, що сприяє нормальному обміну речовин в організмі. Він також застосовується при дієтичному харчуванні хворих цукровим діабетом, для лікування виразок і гнійних ранок. Речовина глікоалкалоїд, що міститься в помідорах, володіє як бактерицидною, так і фунгіцидною, антибіотичною дією.

Це також чудовий продукт для очищення печінки, особливий ефект досягається завдяки змішуванню з соками зелені.

Багато європейських лікарень використовують помідори як припарки при різних захворюваннях організму.

Ще не дуже давно існувала думка, що помідори містять неймовірну кількість щавлевої кислоти, і відповідно до цього вони не можуть бути нешкідливими. Однак останні дослідження встановили, що яблучної та лимонної кислот у томатах набагато більше, ніж щавлевої.

Самі ж помідори в організмі не утворюють кислот. Незважаючи на те, що в них є щавлева кислота, при влученні в кров вони стають лужноутворюючими. Таким чином, помідори підвищують кров'яну лужність і допомагають видаляти з організму токсини, особливо сечову кислоту.

Страви з помідорів корисні при порушенні обмінних процесів, особливо сольових, захворюваннях серця, печінки та ін. Однак лікувальні властивості помідорів може нейтралізувати білкова або крохмалиста їжа, тому що кислоти, що містяться у помідорах, погано сполучаються з цими продуктами. З цієї ж причини не рекомендується пити томатний сік після їжі, краще прийняти його до обіду або вечері.

Однак у помідорів, незважаючи на наявність безлічі корисних властивостей, є і певні протипоказання. Їхнє вживання необхідно обмежувати при жовчокам’яній хворобі, гіпертонікам, алергетикам. Ті, хто страждає подагрою або гострими захворюваннями нирок, також повинні вживати якнайменше помідорів.

А гіпертонікам, хворим захворюваннями нирок і серцево-судинної системи не рекомендовані помідори консервовані, мариновані та солоні. Такі продукти сприяють формуванню каменів у нирках і сечовому міхурі. Але, як нам відомо, практично всі соління та маринади багатьом хворим протипоказані.

Так що ви вправі вибирати вживати вам помідори або відмовитися від них.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7141 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс