Кедрові горіхи: поживно та корисно

4 липня 2012

Кедрові горішки багаті корисними речовинами. У їхній склад входять деякі вітаміни (А, Е, групи В), мідь, марганець, кремній, цинк, залізо, йод. Крім того, у кедрових горіхах багато жирів, білків, які легко засвоюються організмом. Тому фахівці рекомендують обов'язково включати їх у свій раціон.

Особливо корисні вони для дитячого організму. Крім своєї живильної цінності вони володіють рядом цілющих властивостей. Тому їх широко застосовують у народній медицині.

Найбільш популярною є настоянка кедрових горіхів, що застосовується для загоєння ран, тріщин і саден, для зміцнення шлунково-кишкового тракту, захисних сил організму, з метою очищення крові та лімфи, для лікування хвороб суглобного характеру. Крім того, настоянка є досить ефективним засобом у боротьбі зі зниженою потенцією.

Настоянку рекомендується готувати декількома способами, використовуючи при цьому цільні горіхи, їхні ядра або шкаралупу.

1. Кедрові горіхи потовкти (разом зі шкаралупою), пересипати в невелику скляну банку, залити їх горілкою. Вона повинна покривати здрібнені горіхи на 5-6 см. Поставити банку в темне місце на 10 днів, щоб суміш настоялася. Потім настоянку варто процідити через марлю, складену в кілька шарів, і вилити у ємкість із темного скла. Зберігати в холодному місці подалі від сонячних променів.

2. Півлітрову банку наповнити шкаралупою кедрових горіхів. Залити повністю горілкою і поставити на 20 днів у темряву для настоювання. Настоянка зі шкарлупи застосовується для полоскань рота при різних захворюваннях ротової порожнини, у вигляді примочок при екземі, опіках, гнійничкових поразках шкіри.

3. Цілі кедрові горішки залити в скляній банці горілкою і залишити настоюватися протягом двох тижнів. Потім варто перевірити, чи розчинилися ядра. Якщо їх немає, настоянку можна процідити і приймати. Зберігати її необхідно в закритому посуді з темного скла. Найцінніша така настоянка для лікування подагри, ревматизму, авітамінозу.

4. Ядра кедрових горішків (30 г) залити 0,5 л горілки, залишити настоюватися протягом 40 днів, після чого процідити і приймати за спеціально розробленою схемою. Починати прийом треба з 5 крапель на день і поступово збільшувати до 25 крапель (щодня на 5 крапель). Потім приймати настоянку необхідно у трохи більших кількостях. Починати з 5 мл і довести обсяг до 25. Курс лікування повинен становити 1 місяць. Така настоянка призначається при відкладенні солей.

Крім настоянки в народній медицині використовують відвар зі шкаралупи горішків, настої, сухі розмелені ядра та ін.

При ревматизмі варто приймати відвар зі шкаралупи кедрових горішків. Для його приготування 1 склянку сировини заливають 1 л окропу і протягом 3 годин кип'ятять на повільному вогні. Потім відвар варто остудити, процідити. Приймають його по 100 мл 3 рази на день приблизно за півгодини перед їжею.

Настій, приготовлений з 1 ст. л. шкаралупи та 200 мл окропу, є ефективним засобом для лікування геморою. Приймають такий настій по 2 ст. л. до 5 разів на день.

Для очищення крові готується суміш із декількох інгредієнтів. Варто взяти 0,5 л спирту, таку ж кількість рідкого меду та здрібненого листя алое, склянку перемелених кедрових горіхів, 1 ст. л. березового дьогтю і 1 ст. л. 5% розчину йоду. Всі компоненти перемішують і залишають у темному місці для настоювання протягом 12 днів. Потім отриману настоянку проціджують. Приймають її по 1 ч. л. 2 рази на день за півгодини перед їжею.

Молоко, у якому варилися кедрові горіхи, відмінно допомагає позбутися від кашлю. Для цього варто прокип'ятити протягом 20 хвилин 1 л молока з 200 г кедрових горішків. Пити по склянці теплого молока ранком і ввечері.

Кедрове масло знімає болючі відчуття при варикозному розширенні вен. Для цього його необхідно легкими масажними рухами втирати в шкіру з венами, що проступають.

Сухі розмелені ядра кедрових горішків допомагають позбутися від наривів. Варто прикладати їх до уражених місць і фіксувати за допомогою бинта. Міняти пов'язки доти, поки нарив не розкриється.

Як бачимо, кедрові горішки займають гідне місце в народній медицині. Вони здатні позбавити від багатьох захворювань, підвищити імунітет і подарувати людині здоров'я.

ДО ВІДОМА

Досить часто після вживання кедрових горішків люди скаржаться на порушення смакових якостей, у роті з'являється відчуття гіркоти, що не проходить навіть після полоскання рота або «заїдання» іншими продуктами. Чи викликають кедрові горіхи гіркоту в роті і чому? Так, це один з неприємних наслідків застосування в їжу кедрових горішків. Це пов'язане зі складом горішків. Речовини, що містяться у їхньому складі, вступають у реакцію з киснем (окислюються) і тим самим викликають подразнення слизової, а також активують рецептори, які відповідають в організмі за гіркий смак.

Щоб уникнути подібних «неприємних» проявів з боку організму, необхідно намагатися дотримуватися декількох досить простих правил: не варто купувати кедрові горіхи на розвіс, краще віддавати перевагу запакованим варіантам; не приймайте в їжу зіпсовані або горіхи, що довго зберігалися; вони повинні бути в раціоні у граничній кількості не більше 50 грамів на день. Багато хто рекомендує, щоб уникнути неприємних «ефектів», вживати нечищені кедрові горішки, вони набагато менше схильні до подібної реакції з боку організму у відповідь.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9141 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс