Як зберегти здоровим кишечник

19 червня 2013

Часто в результаті нездорового харчування, недотримання режиму й у силу ще багатьох причин виникають проблеми з кишечником. Що робити, щоб уникнути цих проблем, розповідає гастроентеролог-ендоскопіст.

Багата клітковиною їжа не тільки допомагає зберегти здоров'я кишечнику, але й знижує ризик первинного інсульту.
Багата клітковиною їжа не тільки допомагає зберегти здоров'я кишечнику, але й знижує ризик первинного інсульту.

ПРАЦЕЛЮБИ ПОВИННІ ЇСТИ МАЛО, АЛЕ ЧАСТО

Здоровий кишечник працює як годинник - це відомо всім. Якщо ваш кишечник перестав справно працювати, виконувати свої функції, то необхідно звернутися до лікаря.

Запором називається стан, коли стілець відсутній більше 72 годин, також запором називається стан, коли стілець відбувається щодня, невеликими порціями, при цьому немає почуття повного спорожнювання кишечнику. Якщо з'явилися запори, яких не було раніше, поноси, кров, слиз у стільці, помилкові позиви в туалет (при позиві в туалет немає виділення калу), спастичні болі в животі, здуття живота - необхідно відразу звернутися до лікаря. У жодному разі не можна займатися самолікуванням.

Якщо є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, відвідування гастроентеролога обов'язкове не рідше одного разу на рік. Щорічно потрібно проходити колоноскопію особам старше 50-ти років.

У цей час проблеми з кишечником (найчастіше запори або поноси) виникають у результаті стресу або неправильного харчування:

• перевага в їжі вуглеводів, що легко засвоюються, (макарони, картопля, білий хліб, шоколад) і жирів (ковбаса, копчене м'ясо, риба),

• зменшення кількості грубої їжі (овочів, фруктів, каш),

• вживання великої кількості напівфабрикатів, консервованої їжі, фастфудів,

• використання методів приготування їжі, що щадять,

• використання надмірно гострих спецій,

• зловживання алкоголем.

Щоб відновити роботу кишечнику, у першу чергу, необхідно акцентуватися на дієті, що припинить ріст гнильної (патогенної) мікрофлори, котра викликає бродіння, здуття кишечнику. Раціон, багатий вуглеводами (овочами, фруктами, цільнозерновими), сприяє розмноженню біфідо-бактерій. Для цього їжа повинна бути, по-перше, грубою, тобто повільно розпадатися. Це переважно рослинна їжа. По-друге, їжа повинна бути живою і фітонцидною для пригнічення негативної мікрофлори. Для цього гарні буряк, морква, капуста, яблука, а також зелень: селера, петрушка. Можна вживати сік з листя цих рослин.

10 ПРАВИЛ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я КИШЕЧНИКУ

1. Збалансоване харчування. Щоденний раціон кожної людини повинен включати всі компоненти їжі: білки, вуглеводи, жири, вітаміни й мінерали. Будь-які дієти, що обмежують споживання однієї зі складової їжі (білків, вуглеводів або жирів) приводять до кишкових розладів.

2. Достатня кількість клітковини. Основне джерело клітковини, у першу чергу, це, звичайно ж, свіжі фрукти й овочі, а також крупи. Відсутність або недостатня кількість цих продуктів приведе до запору і дисбактеріозу.

3. Натуральна їжа. Напівфабрикати, копченості та інша шкідлива їжа містять консерванти, барвники, надлишок солі і приводять до запалень кишечнику та пригноблення корисної мікрофлори.

4. Використання методів приготування їжі, що щадять. Смажені, мариновані та надмірно гострі страви приводять до розвитку гнильних процесів, подразнення слизової кишечнику, порушення перистальтики.

5. Регулярне харчування. Оптимальний прийом їжі 4-5 разів на день. Їсти потрібно часто, але потроху. Кишечник не любить рясної вечері, перед якою було багатогодинне голодування.

6. Активний спосіб життя. Для підтримки гладкої мускулатури кишечнику необхідні регулярні вправи. Піші прогулянки також сприятливо діють на кишечник.

7. Приймайте ліки тільки за призначенням лікаря. Прийом антибіотиків і знеболюючих згубно позначається на корисних бактеріях, ці препарати руйнують слизову оболонку кишечнику.

8. Для боротьби з запором використовуйте здорове харчування та народні засоби, а не клізми, промивання й проносні. Часті клізми порушують кислотно-лужний баланс і перистальтику, вимивається корисна мікрофлора, травмується стінка кишечнику.

9. Дотримання гігієни. Порушення елементарних правил гігієни приводить до появи кишкових інфекцій і різних паразитів.

10. Виключіть стрес і шкідливі звички. Особливо негативну дію виконують алкоголь і паління, викликаючи запальні захворювання кишечнику.

Таким чином, поняття «здоровий кишечник» має на увазі дві умови. З одного боку, це відсутність стресів і перевтоми, активний спосіб життя. З іншого боку - правильне харчування. Прийом ліків, зокрема антибіотиків і знеболювальних, тільки за призначенням лікаря. Пам'ятайте: наш організм споконвічно пристосований до певного типу їжі. Замінити природну для організму живу та грубу їжу ніщо не може.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10070 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс