Як правильно вийти з Великого посту: поради лікаря-дієтолога

29 квітня 2013

Уже в неділю, 5 травня, освятивши паски, Україна буде святкувати Воскресіння Христове. Але для того, щоб правильно вийти з посту, знадобиться мінімум тиждень.

У Великдень не варто їсти багато скоромних страв.
У Великдень не варто їсти багато скоромних страв.

Дієтолог Київського міського центру здоров'я Наталя Самійленко дала п'ять порад, які допоможуть безпечно повернутися до звичайного режиму харчування.

1. Головне правило виходу з посту - поступове повернення до звичних продуктів. Сім тижнів тривалого утримання від жирної та «важкої» їжі були своєрідними канікулами для організму. 

Під дією пісної їжі змінюється обмін речовин, зменшуються розміри шлунка, знижується кількість вироблюваних ферментів, а травна система в цілому працює «спокійно», не перенапружуючись. Процес «перебудови» організму на пісну їжу відбувався поступово, так що й повертатися до м'ясних продуктів і алкоголю необхідно поступово.

Потрібно запам'ятати, що після завершення Великого посту варто особливо чітко дотримуватися правил збалансованого харчування. Щоб правильно вийти з посту, знадобиться мінімум тиждень.

2. У Великдень не варто їсти багато скоромних страв. Здавна повелося так, що великодній стіл ломиться від усіляких страв: паска, яйця, усілякі салати, м'ясні страви та кілька сортів алкоголю. Утриматися від такої спокуси вкрай складно, тому великодні трапези найчастіше перетворюються у свята обжерливості. А після починаються проблеми зі здоров'ям. Холецистити, панкреатити, загострення гастриту та виразкових хвороб, заворот кишок - ось неповний перелік хвороб, які активізуються в результаті великоднього об'їдання.

Щоб уникнути цього, потрібно складати пісне святкове меню з невеликими вкрапленнями скоромних продуктів. Так, у неділю можна з'їсти лише одне варене яйце, оскільки яйця є важкою їжею. З цієї ж причини не рекомендується в перший день закінчення посту вживати в їжу великодні паски.

3. Після закінчення посту варто дотримуватися певного графіка харчування. У перші дні рекомендується збільшити кількість прийомів їжі до п'яти-шести, зменшивши при цьому кількість споживаної їжі. Починати готовити свій організм до «мирської» їжі варто з кисломолочних продуктів, оскільки вони добре засвоюються. Причому в перший день краще вживати рідкі продукти (кефір, ряжанка, кисляк, йогурт), а на другий спробувати тверді (сири, сіжий сир). У другий день свят можна спробувати й небагато паски, краще, якщо вона буде сирною. На третій день можна вводити в раціон масло, а також рибу і морепродукти.

Перевагу варто віддавати вареним і запеченим видам цієї їжі. М'ясо не рекомендується приймати раніше четвертого дня виходу з посту. Першими м'ясними продуктами повинні стати нежирна телятина, курка (ще краще - курча), філе індички. Шашлики, ковбасу, відбивні та смаженину можна їсти не раніше, ніж через тиждень після закінчення посту. Якщо ж побалувати себе цими продуктами відразу після закінчення посту, ускладнень для здоров'я не уникнути.

4. Не можна забувати про рясне питво. У перші дні після закінчення посту не рекомендується зловживати кавою і чорним чаєм - вони можуть перевантажити нервову систему. Головним напоєм повинна залишатися звичайна вода. Її кількість розраховують за традиційною формулою: 30 мл на 1кг фактичної маси тіла. Корисно пити ягідні настої (із шипшини, брусниці, журавлини), трав'яні чаї (м'ятні, липові, порічкові), відвари із сухофруктів, морси та соки-фреш. Магазинні соки краще замінити свіжовижатими (фруктовими й овочевими), розведеними з водою. Але ними теж не варто захоплюватися - три чверті рідини, вживаної за день, повинна становити все-таки вода.

Важливо запам'ятати! Не можна запивати жирну їжу ніякими (особливо, солодкими) газованими напоями. Для поліпшення перетравлення жирної їжі рекомендується запивати її водою з лимонним соком (1 ч. л. на склянку води).

5. Приділяти особливу увагу спеціям. Спеції - це харчові помічники, які допомагають перетравлювати важку для засвоєння їжу. Чорний перець має гарні жовчогінні властивості, тому ним можна щедро посипати всі м'ясні та рибні страви. Лавровий лист, що найчастіше входить до складу супів, маринадів і тушкованих страв, сприяє виведенню шкідливих речовин з організму. Гвоздика поліпшує травлення, очищує кров і зміцнює серце, а гірчиця корисна при зниженому апетиті. Так само вона незамінна при затяжних запальних станах травного тракту, шлунка й кишечнику, при розладах травлення, запорах, виразковій хворобі.

Регулювати кількість цукру та холестерину в крові допоможе щіпка кориці, додана в кулінарну або м'ясну страву, або ж просто посипана на окраєць хліба. Кмин - важлива пряність для овочевих страв, що полегшує травлення, зменшує шлунково-кишкові судоми й запобігає здуття.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8916 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс