Щоденник біоритмів, або як обчислити несприятливі дні

9 січня 2013

Всі ми, навіть самі того не усвідомлюючи, живемо, підкорюючись різним біологічним ритмам як загальним для всіх людей, так і тільки нашим власним.

Біологічні годинники строго та чітко регулюють всі процеси, що відбуваються на нашій планеті. Закінчується один рік - починається наступний, за зимою приходить весна, вечір змінюється ніччю...

Всі ці зміни контролюють природні біоритми: річний, місячний і добовий. Та й у людському (а тим більше жіночому) організмі багато речей відбуваються циклічно.

ПОДИВІТЬСЯ НА МІСЯЦЬ

Природні ритми пов'язані з рухом планет. Так, річний ритм пояснюється обертанням Землі навколо Сонця. Місячний - є залежним від місячних фаз. Найбільш короткий ритм - добовий. Він пов'язаний з обертанням нашої планети навколо своєї осі.

Здавалося б, яка нам справа до відносин Землі, Сонця та Місяця, до всіляких там припливів і відливів! Але, виявляється, той же самий Місяць впливає не тільки на моря й океани, але і на кожного з нас.

Недарма великий Авіцена писав: «Лікар, що не знає, у якому положенні зараз перебуває Місяць, не має права лікувати». Сучасна медична статистика підтверджує його слова. Невипадково найбільше роботи у лікарів буває у дні, близькі до Молодика або Повні. Під час Молодика у хворих підвищується згортаємость крові, погіршується перебіг грипу або пневмонії. А в Повню, навпаки, посилюється кровоточивість, тому здавна хірурги в ці дні намагалися уникати операцій. Особливо обережними в цей час варто бути людям, народженим близько до Молодика або Повні.

ЛІКИ СТРОГО ЗА ГОДИНАМИ

Залежно від часу доби змінюються наш фізіологічний стан, інтелектуальні можливості та навіть настрій. Вдень в організмі активізуються фізіологічні процеси, що забезпечують переробку живильних речовин і одержання енергії. Уночі інтенсивніше відбувається відновлення тканин і розмноження клітин. Увечері в кров виділяється заспокійливий «гормон сну» - мелатонін. У ранкові години в корі наднирників починає вироблятися глюкокортикоїди - гормони, що настроюють на активність.

Понад триста процесів, що протікають усередині нас, підпорядковані добовому ритму. І, щоб досягти кращого результату в будь-якій сфері діяльності, потрібно просто знати про те, чим «призначено» займатися в той або інший час. Навіть на ліки ми реагуємо по-різному в різний час доби. До речі, на цьому заснований новий напрямок у медицині - хронотерапія. Коли препарати призначаються з урахуванням добового ритму, їхня ефективність підвищується, а побічні дії знижуються.

СПАДИ ТА ПІДЙОМИ

Первісна людина жила у повній згоді зі своїми біологічними годинниками: вставала на світанку, лягала спати, коли сутеніло. На жаль, цивілізація неминуче руйнує запрограмовані в нас самою природою життєві ритми. Але, для того щоб жити благополучно, недостатньо дотримуватися режиму дня та регулярно звертатися до місячного календаря. Виявляється, у кожному з нас «цокають» свої власні біологічні годинники. Біля ста років тому троє вчених: Герман Свобода, Вільгельм Флісс і Фрідріх Тельчер висунули теорію, що всі люди піддаються впливу трьох циклів: фізичному, емоційному та інтелектуальному. Широку популярність ця теорія одержала після того, як найбільші фірми та авіакомпанії застосували її на практиці і стали в певні дні звільняти співробітників від роботи, пов'язаної з підвищеною увагою та високими фізичними навантаженнями. У результаті кількість травм і аварій з вини персоналу значно скоротилася.

Суть теорії в тому, що в момент нашого народження всі три наших життєвих цикли стартують з нуля. У міру зростання позитивної фази кожного з них поліпшуються і наші фізичні, емоційні та інтелектуальні можливості. Досягши апогею, цикл переходить у негативну фазу - і отут відбувається поступовий спад у всіх областях. Потім усе повторюється знову.

ЯКИЙ СЬОГОДНІ ЦИКЛ?

Фізичний цикл, що визначає наше здоров'я, енергію та життєві сили, триває 23 дні. Протягом першої половини циклу – з 2-го по 10-й день – ми знаходимося у найкращому фізичному стані. У цей час нам не страшні ні віруси, ні інфекції, ні підвищені навантаження, ні нестача сну та відпочинку – організм легко справляється з усіма труднощами. На піку фізичного циклу кожний з нас здатний на рекорди й у статевій сфері.

З 12-го дня циклу та до його закінчення наша енергія слабшає, і на колишні подвиги сподобитися стає все важче. Прийшов час відпочити та відновити сили. Але, якщо розслабитися не можна, необхідно хоча б підтримати свій організм вітамінними комплексами, зеленим чаєм і легкою, дієтичною їжею.

Емоційний цикл триває 28 днів. У першій половині циклу - з 2-го по 14-й день - психологічно ми почуваємо себе просто чудово. Саме на цей період варто планувати найвідповідальніші заходи: влаштовуватися на нову роботу, вимагати підвищення на службі, завойовувати прихильність коханих. Час позитивної фази циклу (особливо 13-й і 14-й дні) дозволяє зачати здорову дитину.

Але вже з 16-го дня починається емоційний спад. Звідки не візьмися, з'являється дратівливість, вразливість, непевність у собі. У цей час краще уникати конфліктів і стресів, більше відпочивати на природі, балувати себе солодкостями та приємними речами. Нічого, через пару тижнів все знову налагодиться.

Інтелектуальний цикл складається з 33 днів. Протягом позитивної фази - з 2-го по 16-й день - будь-які премудрості даються напрочуд легко, а увага та пам'ять - вище всіх похвал. До речі, цей період вважається найменш травмонебезпечним. Але після 18-го дня циклу здібності, на жаль, знову почнуть знижуватися. У цей час потрібно винагородити себе сном і активним відпочинком.

Дні зміни фаз вважаються небезпечними. У перехідні дні фізичного біоритму (1-й і 11-й) треба поберегти себе від можливих травм і не контактувати з людьми, що хворіють. У ризиковані дні емоційного циклу (1-й і 15-й) варто побоюватися депресії, нервових зривів. В 1-й і 17-й дні інтелектуального циклу через зниження концентрації уваги збільшується ймовірність нещасних випадків і небезпека прийняття неправильних рішень.

Украй несприятливими вважаються дні, коли збігаються «небезпечні» крапки відразу двох біоритмів. Щорічно їх випадає п'ять-шість.

Однак найбільш небезпечний день у році той, у який збігаються «критичні» дні відразу трьох біоритмів. У такий день варто бути максимально обережними.

ТОЧНИЙ РОЗРАХУНОК

Для визначення власних біоритмів підрахуйте кількість днів, прожитих вами з моменту народження до дня, що цікавить (не забудьте про високосні роки!) Отриману суму розділіть на тривалість кожного з циклів (23, 28 і 33 дні). Ціла частина результату покаже, скільки повних циклів ви встигли прожити.

Для того, щоб дізнатися, який же день того або іншого циклу у вас сьогодні, помножте кількість повних циклів на 23, 28 і 33 відповідно. Отримані добутки відніміть із загальної кількості прожитих вами днів. Результати вкажуть, скільки днів пройшло з початку кожного із циклів.

Установивши це, ви можете надалі вести щоденник своїх біоритмів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8227 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс