Профілактика каменів у жовчному міхурі

26 вересня 2012

Якщо ваші родичі страждають від каменів у жовчному міхурі, будьте готовими, що, швидше за все, у вас вони теж з'являться. І краще заздалегідь перебудувати свій спосіб життя і налагодити профілактику.

В утворенні каменів у жовчному міхурі головна роль належить бактеріальній інфекції і застою жовчі. Властивістю сповільнювати виведення жовчі з жовчного міхура володіють жіночі статеві гормони естрогени. Тому частіше від цього захворювання страждають жінки.

Особливо якщо вони харчуються нерегулярно і мають пристрасть до смажених страв. Тривале застосування протизаплідних препаратів у вигляді таблеток або капсул також створює умови для застою жовчі і для утворення каменів у жовчному міхурі.

Схильність до утворення каменів іноді виникає і при вагітності: збільшена матка здавлює жовчний міхур, ускладнюючи його спорожнювання.

Але найчастіше камені у жовчному «передаються у спадщину», оскільки в'язкість жовчі, особливість будови жовчновивідних проток можуть бути обумовлені генетично. Тим, у кого високий ризик, лікарі настійно рекомендують займатися видами спорту, спрямованими на розтягання хребта, - спеціальні тренажери, шведська стінка, плавання. Це допоможе поліпшити нервову регуляцію жовчного міхура і попередити утворення каменів.

Якщо немає можливості відвідувати спортивний зал і басейн, то необхідно викроїти хоча б 15 хвилин для занять вдома. Комплекс вправ дуже простий: максимальне згинання-розгинання і обертання голови, спини, нижнього відділу тулуба.

Крім того, корисно перейти на роздільне харчування та дієту, що щадить, виключити все смажене, супи на концентрованих м'ясних бульйонах, бутерброди та складні салати з фруктів, овочів, м'яса. Справа в тому, що все смажене і жирне викликає посилене вироблення жовчі у печінці і у той же час затримує її евакуацію, тобто обумовлює застій, що створює умови для утворення каменів у жовчному міхурі.

М'ясо потрібно їсти в один прийом - за обідом. Увечері - тільки рибу або овочі. Візьміть за правило два рази на тиждень випивати по пляшечці боржомі або нарзану, періодично пийте замість звичайного чаю жовчогінні та сечогінні чаї, відвар шипшини, настої алтея, фенхеля. Так ви поліпшите роботу видільної системи і попередите утворення каменів.

Їжте не три рази на день, а чотири-п'ять, але потроху. При регулярному дробовому харчуванні в'язкість жовчі знизиться, і застою не буде.

Від смажених і жирних страв доведеться тимчасово відмовитися, перші страви готуйте без обсмажування цибулі та коренеплодів, а ось салати і вінегрет щедро заправляйте рослинною олією: вона поліпшує евакуацію жовчі та стимулює діяльність кишечнику. Від вершкового масла відмовлятися не варто, але додавати його потрібно безпосередньо в тарілку з гарячими кашами або гарнірами.

Виключити потрібно лише тугоплавкі жири: сало, жирні сорти м'яса та риби. Індичку і курку треба відварювати після видалення шкурки та жиру.

Налягайте на білкові страви: вони так змінюють склад жовчі, що від схильності до утворення каменів не залишається і сліду.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8327 Подобається: 2 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс