П'ять ранніх ознак діабету

5 вересня 2012

Через те, що переддіабетичний стан розвивається поступово протягом багатьох років, він часто не має очевидних симптомів. Але можна помітити певні ознаки зростаючої резистентності до інсуліну і неможливості обробляти їжу належним чином - це ключові аспекти переддіабету. У цей період ще можна вжити певних заходів, щоб запобігти хворобі.

ЗНАК № 1: ПОЧУТТЯ ВТОМИ І МЛЯВОСТІ ПІСЛЯ ЇЖІ

Готові заснути відразу після багатої трапези? Це нормальна реакція організму на приплив вуглеводів. Але якщо це відбувається часто, ваш організм може посилати повідомлення, що в раціоні занадто багато вуглеводів.

Після їжі всі вуглеводи - будь то пончик або морква - всмоктуються у кров у вигляді глюкози, основного джерела енергії в організмі. Коли кров, що містить глюкозу, надходить у підшлункову залозу, цей орган отримує сигнал випустити інсулін - гормон, що він виробляє, щоб допомогти клітинам використовувати глюкозу.

Це налагоджена система. Але раціон, що містить багато простих вуглеводів, таких як цукор, біле борошно та солодкі напої, придушує її. Рецептори клітин зрештою припиняють поглинання інсуліну. Глюкоза накопичується в крові, у той час як нужденні клітини її не одержують. Результат: ви почуваєте себе сонними, можливо, вам навіть стає важче думати.

Що допомагає: виберіть більш складні вуглеводи, такі як цільні зерна (ячмінь, овес, лобода, полба, коричневий рис), овочі та цільні фрукти (не соки). Корисний рух відразу після їжі - ходьба, навіть миття посуду.

ЗНАК № 2: «ВУГЛЕВОДНА СПРАГА»

Серед найбільш бажаних продуктів у цьому випадку часто бувають шоколад, чіпси та картопля фрі. У них багато цукру, солі та жиру - речовин, які так приємні на смак, і змушують «вмикатися» систему винагороди мозку, що вимагає їх все більше.

Однак прості вуглеводи переробляються дуже швидко, забезпечуючи «швидку енергію». Незабаром, однак, підшлункова залоза починає виробляти все більше і більше інсуліну, щоб впоратися із глюкозою. Далі відбувається різке падіння рівня цукру в крові.

Що допомагає: боротьба з тягою до шкідливої їжі. Замінюйте цукерки або чіпси «повільними» вуглеводами: жменею горіхів, бананом, морквою.

ЗНАК № 3: ЗАЙВА ВАГА

Більшість тих, хто перебуває у переддіабетичному стані, мають зайву вагу. Вже один цей факт є основним чинником ризику розвитку діабету.

Але особливо тривожно, коли ви намагаєтеся скорочувати калорії, і не бачите ніякого результату. Клітини «голодують», тому що вони мають потребу у «паливі» (у формі глюкози). Все те нечисленне, що поглинається, іде безпосередньо у «сховище» - відкладається жир.

Що допомагає: дуже повільне та поступове зниження ваги, за допомогою зміни раціону і збільшення фізичної активності.

ЗНАК № 4: ВИСОКИЙ КРОВ'ЯНИЙ ТИСК

Високий кров'яний тиск особливо пов'язаний з переддіабетом, коли він проявляється у сполученні з надлишком ваги (особливо на животі), втомою та іншими негативними медичними показниками (ненормальний рівень холестерину і тригліцеридів).

Кров стає липкою і більш в'язкою, збільшується її згортаємость, що робить більш важким переміщення її по всьому тілу.

Що допомагає: втрата ваги повільно через зміни у харчуванні та збільшення фізичних навантажень.

ЗНАК № 5: ФІГУРА, БІЛЬШЕ СХОЖА НА ЯБЛУКО, НІЖ НА ГРУШУ

Збільшення ваги в конкретній області - у середній частині - особливо пов'язано з резистентністю до інсуліну та переддіабетом.

Збільшення ваги навколо талії та живота (вісцеральний жир), вважається більше небезпечним, ніж жир на стегнах. Великий живіт пов'язаний з більш високим кров'яним тиском, хворобами серця, інсультом і небезпечним рівнем холестерину - все це фактори ризику розвитку цукрового діабету.

Що допомагає: дієта, втрата ваги та фізичні вправи. Вправи відіграють важливу роль, тому що коли ви «будуєте» м'язи, ви збільшуєте кількість ферментів, які здатні засвоювати глюкозу як джерело палива для клітин.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7092 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс