Чим небезпечне для чоловіків смажене м'ясо

29 серпня 2012

Дослідження, проведeне вчeними з Медичної школи Кека при Університеті Південної Каліфорнії та Каліфорнійського інституту запобігання рака (США), показало, що червоне м'ясо, приготовлене при високій температурі, особливо смажене в олії на сковороді, може на 40% збільшувати ризик прогресуючого раку простати.

Попередні роботи демонстрували зв'язок між великою кількістю червоного м'яса в раціоні та ризиком розвитку рака простати, однак доказів наводилося не так багато. У ході нинішнього дослідження фахівці проаналізували відомості про 2 тис. чоловіків. Респонденти заповнювали великі анкети, що дозволяють оцінити кількість і тип споживаного м'яса, включаючи птаха та м'ясні напівфабрикати. Інформація про способи готування (приміром, обсмажування в олії, запікання в духовці та смаження на грилі) збиралася за допомогою кольорових фотографій, які демонстрували ступінь просмаження.

У тисячі із зайвим учасників був діагностований прогресуючий рак передміхурової залози. Імовірність занедужати була підвищена на 30% у тих, хто з'їдав на тиждень більше півтори порції смаженого в олії червоного м'яса. А у тих, хто споживав більше двох з половиною порцій, ризик був збільшений на 40%.

Також було виявлено, що найбільш канцерогенними є котлети з гамбургерів. М'ясо птаха найменш небезпечне для здоров'я простати, якщо його запікають у духовці, якщо ж обсмажити його на сковороді в олії, імовірність занедужати підвищується.

Пояснити, чому високотемпературна обробка м'яса збільшує ризик розвитку рака простати, вчeні поки не можуть. Імовірно, під час смаження червоного м'яса та птаха утворюються канцерогени, що ушкоджують ДНК - гетероциклічні аміни. А при копченні м'яса або смаженні на грилі формуються інші канцерогенні речовини, такі як поліциклічний ароматичний вуглеводень, що також відповідальні за виникнення деяких видів рака, включаючи рак простати.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6196 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс