Як вберегтися від стрибків тиску під час спеки

8 серпня 2012

В Україні найближчими тижнями утримається спека до +40°С. Про це під час брифінгу повідомив заступник директора Українського гідрометеорологічного центру МНС Анатолій Прокопенко. «На сьогоднішній день утримується надзвичайно спекотлива погода, переважно без опадів. Температурний фон перевищує норму на 4-9°С. Протягом найближчих тижнів характер погоди не зміниться», - сказав синоптик.

Коли на вулиці царює нестерпна спека, можуть особливо страждати люди з серцево-судинними захворюваннями, а також з вегето-судинною дистонією. Особливо жінки в період менопаузи та молоді дівчата у період менструацій.

Що ж потрібно зробити, якщо раптом вам стало погано на вулиці?

Якщо напад дистонії (запаморочення, потемніння в очах, слабкість і нудота - симптоми схожі з тепловим ударом) застав на вулиці, обов'язково відійдіть у тінь. Можна навіть прилягти на травичці, не соромитися цього. Оптимальний варіант - знайти лавку у тіні і посидіти, звісивши голову вниз, краще якщо нижче колін: так ми провокуємо кров приливати до мозку, полегшуючи стан при ВГС. І обов'язково носіть із собою серветки з нашатирем - зараз в аптеках з'явилися ці блага цивілізації, завдяки яким не потрібно тягати із собою флакончик. Цими серветками потрібно акуратно протерти скроні (головне, не потрапити в очі) і помахати перед своїм носом, щоб трохи опритомніти.

Настійна порада гіпертонікам - не виходити у спеку на вулицю! Через високу температуру підвищується серцебиття і, відповідно, тиск. Гіпертонік це почуває, починає хвилюватися, через що тиск знову підвищується. Навіть може статися гіпертонічний криз. Найголовніше в такі моменти не пити таблетки жменями. Пам'ятайте, що таблетки діють у найкращому разі через півгодини. Знову ж потрібно прийти додому, прийняти таблетку і полежати, накривши голову вологим рушником. І тільки через півгодини знову поміряти тиск.

Якщо ви гіпотонік і відчули раптову слабкість, а руки або ноги зненацька стали гарячими, значить, тиск від спеки знизився ще більше. Постарайтеся їх якнайшвидше остудити, зняти спазм периферичних судин, щоб кров пішла в потрібному напрямку - до голови.

Є така порада - від стрибків тиску випити таблетку но-шпи і аспірину. Здавалося б, но-шпа знімає спазми судин, аспірин розріджує кров. Але таблетки можуть негативно діяти на слизову шлунка. І взагалі у спеку потрібно постаратися не зловживати ліками без особливої потреби. Найкращий варіант - пити побільше прохолодної (не холодної!) води з лимоном. На склянку води вичавити половинку лимона. Це відновить втрачений разом з потом вітамін С. А він, як відомо, зміцнює судини і м'яко знімає спазми.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6997 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс