Собаки зміцнюють дитячу імунну систему

1 серпня 2012

Фінські вчені виявили, що діти, у родинах яких живуть собаки або, рідше, коти, менше хворіють. Їм також рідше призначають лікування антибіотиками, у порівнянні з однолітками без свійських тварин.

Одним з можливих пояснень цьому є те, що бруд і алергени, котрі переносяться тваринами, впливають на дитячу імунну систему.

Щоб підтвердити це припущення, фінські вчені з Університетської клініки в місті Куопіо протягом трьох років спостерігали за розвитком 397 малят, які народилися в їхній клініці. У родинах 35 відсотків з яких був собака, а в 24 відсотків - кішка.

Протягом першого року життя у 285 малят принаймні один раз підвищувалася температура, 157 перехворіли запаленням середнього вуха, у 335 був кашель, а у 128 - нежить. 189 дітям призначалися антибіотики.

Дослідники виявили, що ті діти, у родинах яких був собака, менше та рідше хворіли. Те ж саме, але в меншому ступені стосувалося і дітей, у родинах яких були коти.

Наприклад, тільки 65 відсотків дітей, у яких не було собаки, можна було назвати здоровими. Серед тих, хто контактував із собакою, цей показник коливався між 72-76 відсотками. Ризик перехворіти запаленням середнього вуха у дітей з собакою в родині був на 44 відсотка нижчим, ніж у родинах без свійських тварин. Їм також на 29 відсотків рідше доводилося приймати антибіотики.

Результати дослідження показують: можливим поясненням такої цікавої реакції дитячого організму може бути те, що в будинках, де жили собаки, було більше бруду, котрий останні приносили з вулиці.

Учені відзначають, що бруд і бактерії, яких переносили собаки, швидше за все, стимулювали становлення дитячої імунної системи. Таким чином, дитячий організм виявлявся більш захищеним від бактерій і вірусів, що викликають респіраторні захворювання.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6015 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс