Готуємося до здачі аналізів

25 липня 2012

Всі ми коли-небудь зіштовхувалися та ще напевно зіткнемося з необхідністю здати певні аналізи і пройти обстеження. На перший погляд, у цьому немає нічого складного і особливого: здав потрібний матеріал у лабораторію, а через час забрав результати.

Але не завжди все саме так: нерідко для одержання правильних результатів треба не тільки знайти професійних лаборантів, але і дотриматися деяких правил самому. Інакше, один з неврахованих факторів може позначитися на результатах та всьому наступному лікуванні.

АНАЛІЗИ КРОВІ

Загальний аналіз крові та біохімічне дослідження роблять завжди в ранковий час, а за 8 годин перед цим рекомендується не їсти. Пити можна винятково воду. При визначенні ліпідного складу (приміром, рівня жирів або холестерину) голодувати необхідно цілих 12 годин. Не можна навіть жувальну гумку жувати. Роблячи загальний аналіз крові, дієтичні рекомендації не мають значення.

На замітку. За день до здачі аналізів треба уникати високих фізичних навантажень, не можна пити алкоголь і вкрай не рекомендується курити перед тим, як здавати кров на біохімічний аналіз. Призначені лікарем лікарські препарати, як правило, можна приймати в заданому режимі.

Велику увагу необхідно приділити аналізу крові на глюкозу. Коли рівень глюкози визначається натще, попереднє голодування повинно тривати 8 годин. Іноді пацієнтам призначають конкретний час прийому їжі та взяття крові для аналізу. У проміжку пацієнт не повинен нічого їсти, пити і курити. Перед здачею аналізів необхідно півгодини спокійно посидіти, а кров здавати без фізичної та нервової напруги.

На гормони кров здається не пізніше 8-9 години ранку, тому що їхній вміст може протягом доби сильно коливатися. Жінки повинні проходити гормональне обстеження в призначені дні менструального циклу (зазвичай на 5-7 день, якщо вам не призначили інший час), тому що від нього залежить рівень статевих та інших гормонів.

Пацієнтам, що постійно приймають ліки, необхідно сказати про це лікареві, тому що деякі препарати істотно спотворюють результати аналізів. У такому випадку прийом тимчасово може бути припинений.

ДОСЛІДЖЕННЯ СЕЧІ

Напередодні здачі сечі не можна вживати лікарські препарати і продукти, які можуть вплинути на колір сечі. Представницям прекрасної статі не рекомендується здавати аналізи в період менструального циклу.

Зазвичай для таких аналізів достатньо лише зібрати трохи сечі при першому ранковому відвідуванні туалету. Якщо ви здаєте сечу на загальний аналіз або для бактеріологічного дослідження, потрібна середня порція сечі, що не містить мікробів і забруднень із сечівника або поверхні шкіри. Сечу рекомендується збирати в спеціальний контейнер, який можна купити в аптеці або взяти в лабораторії.

На замітку. Перед тим, як збирати сечу, потрібно провести гігієнічну підготовку (у тому числі і рук), після чого випустити в туалет початкову частину сечі, і потім підставити контейнер, заповнивши його приблизно на 2/3 обсягу та щільно закривши.

Контейнер з рідиною краще відразу відвезти в лабораторію, щоб одержати максимально точні результати дослідження.

ДОСЛІДЖЕННЯ КАЛУ

Зазвичай для здачі калу на аналіз не потрібно ніякої підготовки. Пацієнтові потрібно дотримуватися звичайної для нього дієти і не проводити за день до здачі аналізів ніяких ректальних маніпуляцій: використання свіч, клізм і промивань.

Якщо пацієнт приймає певні лікарські препарати, він повинен сказати про це своєму лікареві.

Коли кал здається для визначення прихованої крові або для копограми, необхідно підготуватися більш ретельно, і тут існує кілька деталей, які необхідно враховувати. Кал на приховану кров не можна здавати при менструальному циклі або кровоточивості, викликаної гемороєм. Що стосується копрологічного дослідження калу, воно не сумісно з рентгенографією кишечнику або шлунка (проводити необхідно не раніше, ніж через дві доби після рентгена).

Перед здачею калу на аналіз протягом тижня не можна приймати протизапальні препарати. Тимчасово (за три дні до аналізу) треба відмовитися від прийому препаратів вітаміну C у дозі понад 250 мг, а також не їсти цитрусові і не пити сік, що містить вітамін C.

За три дні до копрологічного дослідження краще перейти на збалансоване харчування: їсти продукти, що містять багато рослинних волокон (овочі, фрукти), не вживати червоне м'ясо (баранину, яловичину).

Спосіб збору матеріалу для дослідження елементарний. Головне, що від вас потрібно - це використання стерильного контейнера, дотримання особистої гігієни і запобігання забруднення зразка сечею. Заповнивши контейнер, його потрібно скоріше віднести в лабораторію.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14699 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс