Корисні властивості броколі

17 квітня 2013

Якщо у людини цукровий діабет, вона знає, який непоправний збиток наносить її судинам і самому серцю це захворювання. Однак все-таки є спосіб повернути колишнє здоров'я. Для цього потрібно додати у свій раціон капусту броколі - так вирішили після численних проведених досліджень учені Великобританії.

Наявність цукрового діабету збільшує ризик виникнення й розвитку серцево-судинних хвороб у п'ять разів, тому що в першу чергу страждають саме судини, якщо в крові підвищується рівень цукру. А от у броколі міститься така речовина, як сульфорапан, що сприяє виробленню ензимів, які захищають кровоносну систему, а разом з тим знижують кількість тих молекул, які руйнують клітини судин.

Однак сульфорапан є й в інших рослинах, які належать до сімейства хрестоцвітних, але все-таки серед них броколі - беззаперечний лідер за кількістю цієї речовини. У броколі, наприклад, в 1,5 рази більше, ніж у цвітній капусті, мінеральних солей і білків, вітаміну С у 2 рази, а провітаміну А - в 40 разів.

Більше того, у броколі набагато більше вітаміну С, чим в апельсині, а за вмістом вітаміну А вона рівнозначна за його вмістом в моркві та гарбузі, тим самим залишивши всі інші овочі (та й фрукти) далеко позаду. У броколі найбільший вміст вітаміну U (противиразкового вітаміну).

Якщо взяти на розгляд суцвіття середнього розміру, то можна нарахувати в броколі близько 300 млг вітаміну С, у цій порції міститься практично вся денна доза бета-каротину, що необхідний кожній людині, а ще дуже багато селену, кальцію, сульфорафену.

Ось чому практично завжди медпрацівники радять приймати цей овоч у період променевої хвороби. Було доведено численними дослідженнями, що сульфорафен допомагає зупинити розвиток і поширення раку грудей. А ще в ході ряду експериментів було виявлено, що чоловіки з раком простати, які мінімум два рази на день їдять страви, що містять броколі, призупинили тим самим своє захворювання й розростання пухлини. А японським дослідникам вдалося довести, що сульфорафен допоможе зупинити розростання меланом (ракові клітини шкіри).

Якщо регулярно вживати в їжу концентрований сік паростків броколі, це допоможе як мінімум у два рази знизити ризик виникнення й розвитку рака сечового міхура, принаймні, так показали наукові дослідження. 

Щоб відрегулювати й стабілізувати тиск крові, попередити атеросклероз, що розвивається, і запобігти передчасній старості, то вам необхідно обов'язково включити у свій раціон страви з капустою броколі, постійно вживайте свіжовижатий сік з паростків цього овочу. Якщо хочете зміцнити свій імунітет, то уникнути застудних захворювань вам допоможе склянка соку броколі (свіжого) щодня.

А для жінок цей овоч привабливий саме тим, що він є антицелюлітним продуктом. Цю капусту можна їсти сирою, додаючи в салати, обсмажувати або тушкувати, відварювати або готовити на парі, використовувати для готування супів, запіканок і омлетів, піци або тостів. Цей овоч можна сміливо заморожувати або маринувати.

СУПОВА ДІЄТА З БРОКОЛІ

Якщо хочете дотримуватися дієти, то броколі - це один з найбільш дієтичних продуктів, що ви тільки можете вибрати для цих цілей. Наведемо вам рецепт готування супчика з броколі, на якому ви можете провести весь день, тоді у вас вийде щось типу розвантажувального дня, або ж протримаєтеся на цьому супчику протягом двох-трьох днів, тоді й результати ваші поліпшаться.

Між іншим, супчик виходить не тільки дієтичним, але й смачним, ніжним, дуже ароматним. На його готування ви витратите всього лише півгодини, а вартість цього супчика за всі продукти в купі просто смішна. Крім того, з’ївши цей супчик, ви поставляєте у свій організм величезну кількість вітамінів.

Отже, тепер про готування самого супчика - вам знадобляться одна картоплина, одна цибулина, половина середньої морквини, триста грамів броколі, трохи солі, два лаврових листочки, сто грамів молока, сто грамів легкого плавленого сирка, один літр води, одна жменька готових житніх сухариків.

Ну, а тепер про саме готування супчика. Чистимо й миємо картоплю, нарізаємо її на чотири часточки, чистимо й миємо цибулю, її ми нарізаємо на шість рівних частин, очищену й промиту морквину ми нарізаємо тонкими кружальцями.

Заливаємо каструлю з броколі, цибулею, морквиною й картоплею літром холодної води, ставимо на вогонь і варимо протягом п'ятнадцяти хвилин після того, як вода закипить. Потім солимо і хвилин за п'ять до готовності супу додаємо лаврові листочки.

Поміщаємо приготовлені овочі в блендер і подрібнюємо до стану пюре, потім додамо в бульйон сир і молоко, перемішуємо до повного розчинення сиру, а потім перемішуємо отриманий бульйон з перетертими овочами. 

Може бути й так, що ваш суп здасться вам занадто рідким, тоді просто додайте в суп ложку борошна і ретельно перемішайте, щоб воно змогло добре розчинитися в супі. Перед самою подачею до столу суп посипаємо сухариками або рубаною зеленню.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9712 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс