Як виростити гарний гарбуз

13 березня 2013

Гарбуз - смачний, корисний і гарний - потрапив до нас з центральної Америки та відмінно прижився всюди в Європі. Відомо близько 20 видів і безліч сортів гарбуза.

Розсада гарбуза.
Розсада гарбуза.

Для гарбуза необхідно відводити освітлені ділянки на південних схилах, що добре прогріваються. Для гарбузів найкраще підходять середньо- і легкосуглинкові нейтральні, супіщані ґрунти, відмінно заправлені органікою. Ґрунт після збирання попередніх рослин необхідно перекопати на глибину 30 сантиметрів і внести по 5-8 кг на метр квадратний гною, компосту або сміття, що розклалося, а також до 20 г калійних і до 30 г фосфорних добрив. Землю перед посівом знову необхідно обробити на глибину 15 сантиметрів і дати припосівне добриво, що складається з 12 г на метр квадратний калійної солі, 15 г суперфосфату і до 20 г сульфату амонію. У кожну лунку на бідних ґрунтах необхідно додатково внести органічного добрива до 3 відер, 2 склянки попелу і 50 г суперфосфату, які на глибину 20 сантиметрів гарненько перемішують із ґрунтом.

ПОСАДКА ГАРБУЗА НА РОЗСАДУ

Насіння перед посівом протягом 2-3 годин прогрівають при температурі 60 градусів, а потім пророщують у вологій серветці або тирсі протягом 3 днів. Для підвищення холодостійкості гарбуза, особливо мускатного, насіння необхідно загартовувати. Розсаду гарбуза потрібно вирощувати під плівкою в парниках або ж у кімнаті на вікні. Для цього, за 20 днів до висадження в ґрунт, насіння, що проросло або наклюнулося потрібно висіяти в горщики діаметром 15-16 сантиметрів. Грунтова суміш складається з дернової землі, торфу й перегною (1:1:2).

Зверху при посіві насіння потрібно засипати ґрунтом, у який додають 5% розчину коров’яку (розраховуючи на відро) і 10-12 г деревного попелу. До появи сходів розсаду тримають при кімнатній температурі, а як тільки з'являться сходи температуру необхідно знизити до 13-14 градусів.

Розсаду потрібно поливати не часто й помірно; два рази підживити сумішшю мінеральних і органічних добрив.

У відкритий ґрунт розсаду висаджують у фазі 3 справжніх листочків у травні-початку червня на заздалегідь підготовлені грядки.

ДОГЛЯД ЗА ГАРБУЗОМ

Гарбуз є тропічною рослиною, тому листя у нього ростуть набагато інтенсивніше, ніж плоди. При умовах холодного літа необхідно штучним способом прискорити процес, як утворення, так і дозрівання плодів.

У рослини для цього потрібно обрізати пагони, обмеживши їх максимум трьома. Головне стебло необхідно після утворення зав’язі прищепити й залишити приблизно 3-5 зав'язей. Якщо ви хочете одержати гарбузи великих розмірів, то потрібно залишити у кущових сортів до 3 зав'язей, а у плетистих до 2 зав'язей і при цьому потрібно прищепити стебло через 6-7 листів за останнім плодом. Однак важливо мати на увазі, що найбільш смачні гарбузи виростають середніх розмірів, до того ж, їх набагато легше переносити.

Чимало уваги потрібно приділити запиленню. Якщо чоловічих квіток зовсім немає, а залишилися лише жіночі, можна запилювати гарбуз іншими гарбузовими культурами (патисоном, кабачком або навіть огірком). Але з таких рослин насіння збирати вже нема рації.

Як тільки плоди збільшилися у своїх габаритах, все листя, яке їх прикриває потрібно обламати, щоб відкрити їх сонцю. Бічні пагони часто присипають землею, для утворення додаткових коренів.

Урожай гарбуза збирають після перших заморозків. Стиглим гарбуз вважається, як тільки у нього затверділа шкірочка. Для перевірки просто притисніть гарбуз нігтем: якщо кора не продавлюється - урожай можна збирати. Зберігати довго можливо лише неушкоджені плоди при невеликих плюсових температурах (порядку 4-8 градусів тепла). Правда в наш час уже вивели кілька сортів, які добре зберігаються й при кімнатній температурі.

ПОЛИВИ ТА ПІДЖИВЛЕННЯ

Навіть короткочасна посуха для гарбуза є критичною. Він має велику листяну поверхню й у нього випаровується чимало вологи. А значить, його необхідно рясно поливати, починаючи з моменту сходів і до самого цвітіння, а також у ході інтенсивного зростання плодів. Кількість поливів під час цвітіння потрібно скоротити - так краще зав'яжуться плоди.

Гарбузи, до того ж, люблять мінеральні й органічні добрива. Перше підживлення потрібно здійснювати через 8-10 днів після висадження розсади або ж через три тижні після посіву насіння. Використовують для цього розведений водою курячий послід або гнойову рідоту з розрахунку 1:4. При частих підживленнях (один раз на тиждень) прискориться ріст гарбуза та його плодоносіння. Гарбуз також відмінно реагує на підживлення попелом (на 10 літрів води одна склянка) і мінеральними добривами.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 16725 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс