Яка страва зігріє холодними вечорами? Гарячі горщики!

30 січня 2013

Уявіть собі ароматну, ситну, гарячу страву, і не просто гарячу, а ще й таку, що довго залишається гарячою - набагато довше, ніж будь-яка інша, подана на тарілці, навіть заздалегідь підігрітою. За вікном мороз, та й у квартирі не тропіки, а ваша родина та гості розчервонілися, з ентузіазмом працюючи виделками. А ще ця страва недорога та проста в готуванні. Отже - гарячі горщики!

ІЗ ГЛИБИНИ СТОЛІТЬ

Це одна з найдавніших страв в історії кулінарії - як тільки створили перші горщики та навчилися обпікати їх, а було це давно, у період неоліту, відразу ж забулькала в них у кого каша, у кого корені, та добре коли з м’яском! Протягом століть наші предки ставили з ранку в піч горщики з усілякими комбінаціями продуктів у них, і після трудового дня вдома їх чекала ситна гаряча їжа.

Ну а сьогодні гарячі горщики із чим, запитаєте ви? Будьте впевненими, тепер у нас море варіантів, помножене на кількість особистих кулінарних ідей кожного. М'ясо, риба, гриби, овочі, крупи, рослинне та вершкове масло, вершки, сир, спеції - усе згодиться, у певних комбінаціях, звичайно. Єдине, без чого не обійтися - це самі горщики, керамічний посуд, що сьогодні дуже поширений і цілком доступний.

ГОРЩИКИ І РОГАЧІ

Кілька слів про самий посуд. Найбільш зручні горщики - класичної, округлої форми, що звужуються внизу та вгорі. Бажано, щоб кераміка була не просто обпаленою, але й покритою глазур'ю - і красиво, і мити легше. Добре, якщо є кришечки, їх можна замінити фольгою або тістом, але в першому випадку погіршиться смак запеченої страви, а в другому - буде більше роботи, але ж ми хочемо швидко і просто.

Кількість горщиків може бути будь-якою, але варто пам'ятати, що гарячі горщики - страва порціонна, а значить, орієнтуватися потрібно на кількість їдоків.

ІДЕЇ ДЛЯ РЕЦЕПТІВ

ГАРЯЧІ ГОРЩИКИ З КУРКОЮ

300 г курячого м'яса, відділеного від кісток, 2 середніх картоплини, велика цибулина, пара невеликих морквин, 5-6 свіжих печериць середнього розміру, 2-3 ст. л. тертого твердого сиру, приблизно 100 г м'ясного бульйону або гарячої води, трохи рослинної олії, сіль, спеції - за смаком.

Цибулю і моркву тонко нарізати й обсмажити на сковороді на повільному вогні. В останню хвилину смаження додати трохи спецій. Якщо немає особливих переваг, можна просто використати суміш спецій для курки.

Овочі викласти на дно горщиків. Додати крупно нарізане куряче м'ясо та картоплю, посолити. Щільно прикрити печерицями, нарізаними тонкими пластинками, посипати сиром і додати бульйон або воду.

Запікати в духовці з такими співвідношеннями часу та температури: від 45 хвилин при 250°С до 1,5 години при 200°С.

ГАРЯЧІ ГОРЩИКИ З ГРЕЧКОЮ ТА ГРИБАМИ

150 г гречаної крупи, 200 г курячих грудок, 300 г свіжих печериць, 100 г вершків (15% жирності), зубок часнику, сіль.

Гречку розігріти на сухій сковорідці, безупинно помішуючи, поки більшість зерняток не розлущиться. Висипати в каструльку з киплячою водою (пропорція 1:1) і варити на повільному вогні під кришкою до повного зникнення води.

Курячу грудку злегка відварити, крупно нарізати.

Гриби нарізати пластинками, часник дрібно порубати.

Змішати гречку, м'ясо, гриби, вершки та часник і розкласти по горщикам.

Запікати в духовці 25 хвилин при 250°С.

ГАРЯЧІ ГОРЩИКИ ВЕГЕТАРІАНСЬКІ

2 середніх картоплини, велика цибулина, пара невеликих морквин, 5-6 свіжих печериць середнього розміру, приблизно 100 г гарячої води, 75-150 г томатної пасти (залежно від концентрованості), трохи рослинної олії, сіль, спеції.

Влітку можна додати половину середнього баклажана, третину невеликого кабачка, солодкий перець, пару свіжих помідорів - у цьому випадку кількість картоплі потрібно зменшити або зовсім її не використовувати.

Цибулю і моркву приготувати, як описано вище, і викласти на дно горщиків.

Додати нарізані кубиками інші овочі та нарізані пластинками гриби, посолити.

Томатну пасту змішати з водою, якщо паста дуже густа - додати більше води. Суміш вилити в горщики з овочами.

Запікати в духовці з такими співвідношеннями часу та температури: від 1 години при 250°С до 1,5 години при 200°С.

ПЕЧЕНЯ З ПЕЧІНКОЮ

Печінка (яловича) - 400 г, картопля (середні бульби) - 6 шт., сметана (10%) - 200 мл, цибуля ріпчаста (велика цибулина) - 1 шт., петрушка.

Печінку очищуємо від плівок і внутрішніх судин. Ріжемо смужками й обсмажуємо на дуже гарячій сковороді швидко, не більше хвилини, тільки щоб "схопилася", солимо.

Цибулю і картоплю ріжемо порівнянними кубиками, солимо, перемішуємо (так буде легше розподіляти по горщикам).

У горщики кладемо обсмажену печінку, потім картопля із цибулею, зверху - сметану. Якщо сметана густа, можна розвести вершками або бульйоном.

Ставимо в холодну духовку. Запікати при температурі 200°С 1,5 години 30 хвилин.

Готову печеню посипаємо зеленню.

ВАРІАЦІЇ НА ТЕМУ

Всі наведені рецепти - базові, їх можна змінювати у відповідності зі смаками домочадців і обставинами, пов'язаними з наявністю та відсутністю окремих інгредієнтів. За цим принципом можна створювати і зовсім нові комбінації. У випадку нестачі часу, можна заздалегідь заготовити напівфабрикати горщиків, а перед вечерею просто довести їх до готовності. Правда, заманливо?

Для тих, хто не має нічого проти їжі, приготовленої в мікрохвильовій печі, ця страва буде взагалі швидкісною: 10-20 хвилин - і все готово! Потрібно тільки підібрати відповідну потужність, що буде залежати від набору інгредієнтів та їхнього загального обсягу.

Гарячі горщики - страва універсальна та унікальна в той же час. Приготувавши її один раз, ви неодмінно оціните її простоту й одночасну геніальність, перевірену тисячоріччями...

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6477 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс