Як варити виноградний сік

17 жовтня 2012

Коли врожай невеликий - ми засмучуємося, коли фруктів і ягід багато - не знаємо, що з ними робити. Нібито вже полиці в коморі ломляться від компотів і варення, і ви точно знаєте, що з усім заготовленим родина не впорається, але виноград достигає, порожні банки ще є, так чому б не зробити виноградний сік?

Для приготування виноградного соку беруть ягоди, що мають гармонічний смак. Якщо смачний виноград, буде гарним і сік, і навпаки, якщо виноград не дуже, то і сік з нього вийде не дуже... Виноградний сік корисний, це доведений вченими факт. Він володіє легкою проносною дією, поліпшує обмін речовин, показаний при захворюваннях серцево-судинної системи.

Ще у Древній Греції його рекомендували як засіб для краси. Це зараз ми цікавимося тим, як варити виноградний сік, а древні медики використовували винятково свіжівижатий. У винограді та у виноградному соку містяться не тільки вітаміни, але і біологічно активні речовини, тому продукт це цінний, до того ж, ще і смачний.

Соковипарювач - це чудове пристосування для приготування будь-яких соків. Воно добре тим, що відразу можна отримати великий обсяг, що не вимагає ні відстоювання (сік виходить без м'якоті), ні стерилізації. Що таке соковипарювач? Це каструля, що складається з трьох частин. У нижню ємкість набирається вода, у верхню - закладаються ягоди, у середній частині буде збиратися сік. Якщо соку ви плануєте заготовлювати багато, краще придбайте соковипарювач великого обсягу (оптимально - на 10 літрів).

Перед тим як варити виноградний сік, потрібно підготувати банки. Їх необхідно добре вимити і простерілізувати. Стерилізувати банки можна звичайним способом (на парі) або у мікрохвильовці. Кришки необхідно прокип'ятити. У мікрохвильовці справа піде швидше, тільки потрібно не забути в кожну банку налити трохи води.

Ягоди винограду відокремлюють від грон і миють. Для приготування соку підходить тільки високоякісна сировина, тому підгнилі та ушкоджені ягоди вибраковують. Поки ви підготовлюєте виноград, поставте на плиту соковипарювач. Нехай вода потихеньку закипає. Як тільки набереться достатньо ягід, завантажте їх у верхню ємкість. Перевірте, чи закритий шланг затискачем. Десь через півгодини можна починати наповнювати банки соком. Врахуйте, що сік гарячий і трубочка, відповідно, теж буде гарячою, тому приготуйте або рушник, або прихватку.

У виноградний сік не треба додавати цукор. Це продукт зі стовідсотковим натуральним смаком. Якщо берете трилітрову банку, в один прийом вона може не наповнитися, але це не критично. Просто накрийте банку кришкою і почекайте, поки випариться наступна партія соку. Коли банка наповниться, закатайте її кришкою.

Тому що в нижній ємкості вода швидко випаровується, періодично необхідно перевіряти, чи не час її долити. Кришку і верхню каструлю (для доливання води) знімайте обережно, так, щоб не обпектися парою. Виноград у соковипарювач краще не підсипати в міру його осідання, а міняти повністю, тобто: випарили одну партію, вибрали те, що залишилося, заклали іншу. Варити виноградний сік можна і без соковипарювача, але процедура це трудомістка: сік доведеться відстоювати, проціджувати, варити і стерилізувати.

Виноградний сік домашнього виробництва не має нічого спільного з напоєм із супермаркету. Звичайно ж, купувати виноград і варити з нього сік - дорого, але для соку не обов'язково брати крупний елітний сорт, навіть навпаки, для приготування соку краще використовувати дрібний виноград, тут, головне, щоб він був смачним і з тонкою шкірочкою.

До речі, деякі фахівці вважають, що за складом виноградний сік можна порівняти з мінеральною водою. Є у нього і протипоказання. З обережністю його можна вживати при цукровому діабеті, а при виразці шлунка та кишечнику від нього варто зовсім відмовитися.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 16494 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс