Незвичайні страви з картоплі

22 серпня 2012

24 серпня 1853 американець (а хто ж ще!) Джордж Крам винайшов закуску, яку ми всі обов’язково засуджуємо, але багато хто з вас все-таки почувають до неї деяку слабкість - картопляні чіпси. Часто ми ставимося до картоплі, як усього лише до одного з компонентів або гарніру, але давайте спробуємо сьогодні вивести її на перший план.

ПЮРЕ З КАРТОПЛІ І ПОРЕЮ

500 г порею (тільки біла і ясно-зелена частина, можна замінити звичайною цибулею), 150 г печериць, 2 великі картоплини, 2 зубочки часнику, сіль і мелений чорний перець - за смаком, сметана, маслинова олія, сухарики, насіння соняшнику, зелень.

Цибулю тонко нарізаємо. Часник крупно рубаємо. Картоплю нарізаємо невеликими шматочками. Печериці нарізаємо пластинками.

У каструлі з товстим дном розігріваємо 2 ст. л. рослинної олії. Кладемо картоплю і смажимо, помішуючи, близько 5 хвилин.

Додаємо гриби, порей і часник, солимо і перчимо за смаком, смажимо ще близько 10 хвилин.

Вливаємо стільки води, щоб вона покривала овочі. Доводимо до кипіння і варимо до м'якості картоплі, близько 20 хвилин.

Знімаємо каструлю з вогню. Подрібнюємо овочі за допомогою блендера. Якщо ви хочете одержати більш ніжну текстуру, протріть суп ще і через сито.

Наливаємо в тарілки, посипаємо зеленню, поливаємо сметаною.

КАРТОПЛЯ ФАРШИРОВАНА, ЗАПЕЧЕНА У БЕКОНІ

Кілька картоплин, 500 г фаршу, 100 г сиру, зелень петрушки, зелена цибуля, упаковка бекону, рослинна олія, маленька ріпчаста цибулинка.

Відварюємо картоплю в мундирі до напівготовності протягом 10-12 хвилин. Зливаємо воду, даємо охолонути і чистимо.

Потім ріжемо картоплини навпіл (не плутати половинки різних картоплин між собою) і підготовлюємо їх для фарширування, акуратно виймаючи середину з половинок. Це зручніше робити ложкою-нуазеткою (напівсферична ложка з гострими краями), але можна і ножем.

У той час, коли варилася і остигала картопля, обсмажити на рослинній олії фарш. У процесі смаження фарш посолити, поперчити і додати у нього дрібно нарізану маленьку цибулинку. Смажити до готовності. Остудити.

Змішуємо фарш з натертим сиром і дрібно порізаною зеленню.

Беремо упаковку нарізаного бекону.

Фаршируємо половинки картоплин, складаємо їх разом, зверху щільно обмотуємо беконом і заколюємо зубочисткою.

Викладаємо фаршировані картоплини на лист, змазаний рослинною олією, і запікаємо в попередньо розігрітій духовці близько 30 хвилин при температурі 180-200°С.

Подаємо до столу гарячою.

Окремо подаємо сметану, томатний або який-небудь інший соус, рубану зелень.

Для приготування цієї страви можна використовувати не тільки картопляну начинку, але і інші начинки на ваш смак - м'ясний, овочевий і навіть рибний фарш.

КАРТОПЛЯНІ ВАТРУШКИ

Картопля - 150 г, борошно - 150 г, цукор - 50 г, яйце - 1 шт., варення (за смаком) - 100 г, горіхи (за смаком) - 100 г, сода - 1 ч. л., лимонний сік.

Картоплю відварити і натерти на тертці. Із просіяного борошна, картоплі, соди, гашеної лимонним соком, цукру і яйця замішуємо тісто і розкочуємо його до товщини приблизно 1 см. Вирізуємо кружечки, у центр яких кладемо варення, а навколо посипаємо здрібненими горіхами. Запікаємо в духовці до появи золотавої скоринки.

КРАТОПЛЯНИЙ ГРАТАН

Картоплю почистити, вимити, нарізати тонкими скибочками, укласти в прямокутну форму шарами. Кожний шар посипати тертим часником, посолити і залити вершками або сметаною. Висота "тортика" повинна бути сантиметрів 4-5. Зверху рясно посипати тертим сиром і запікати в духовці години півтори, щоб добре пропікся. Коли сир присмажиться і стане коричневим, накрити форму фольгою. Подавати нарізаючи на порціонні квадратики.

У цю страву можна додати шар м'ясного фаршу, цибулю тоненькими колечками або гриби.

ПІКАНТНА ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ

800 г молодої картоплі (краще дрібної), 100 г вершкового масла, 3 зубочки часнику, 2-3 гілочки петрушки, сіль і мелений чорний перець - за смаком.

Картоплю ретельно миємо, кладемо в каструлю і варимо в мундирі до готовності.

Розрізаємо кожну картоплину на 4 частини і кладемо у вогнетривку форму.

Вершкове масло розтоплюємо і змішуємо з натертим часником, сіллю та перцем.

Змазуємо картоплю масляною сумішшю за допомогою пензлика і ставимо у розігріту до 220°С духовку. Краще, якщо буде працювати і верхній, і нижній режим.

Запікаємо картоплю до золотавої скоринки, близько 20 хвилин. У процесі кілька разів повторно змазуємо маслом. За 5 хвилин до готовності посипаємо дрібно нарубаною петрушкою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7323 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс