Ще раз про піцу

1 серпня 2012

Версій походження піци існує безліч. Вона нараховує вже не одне сторіччя. З'явилася піца на Апеннінському півострові, землі стародавньої Римської імперії - у сучасній Італії.

Слово pizza етимологічно близьке словам piatto (тарілка) і piazza (площа). Чи не правда: пласка, як блюдо, на якому вона лежить, піца і виглядає як декоративна тарілка.

Мабуть, по-справжньому всесвітнє визнання ця неаполітанська страва отримала в XX столітті. І одним зі шляхів її поширення став Атлантичний океан. Через нього з Європи в Америку після Першої світової війни линула хвиля емігрантів-переселенців. Причому не тільки в Північну, але і у Південну. Але італієць - скрізь італієць: бідний він або багатий, щасливий чи ні, велика в нього родина або маленька, усюди найсвятіше для нього - це Італія, будинок і мама. Традиції рідного міста, звичаї свого народу, страви, до яких він звик з дитинства, - це те, з чим італієць не погодиться розстатися навіть на краю світу.

Піца, як втілення всього, що залишилося на далекій і гаряче улюбленій батьківщині, як нагадування про щасливе дитинство, проведене під вічно блакитним небом Італії, стала символом - своєрідним знаком зв'язку з домом.

На роботі, в офісі, увечері вдома, у дорозі, на уік-енді - піца скрізь бажана. Вона може бути святковою - прикрашеною неуявною кількістю делікатесів - і традиційною, майже повсякденною. Зрештою, ця страва може бути вчорашньою, підігрітою і з'їденою на ходу. Розмаїтість величезна - на будь-який смак і гаманець.

ПІЦА «МАРГАРИТА»

Це найпростіша піца з помідорами та сиром моцарелла

Для тіста: 250 г пшеничного борошна, 20 г свіжих дріжджів, 4 ст. л. маслинової олії, 1 ч. л. солі, 100 г теплої води.

Для начинки: 200 г помідорів, 200 г сиру моцарелла, сіль, перець, жменя свіжих листиків базиліку, 3 ст. л. маслинової олії.

Для листа: 1 столова ложка жиру.

Розчинити дріжджі у невеликій кількості теплої води, всипати пару ложок борошна і дати підійти протягом півгодини, потім додати олію, сіль, борошно, що залишилися, і теплу воду.

Тісто необхідно вимісити, залишити його на годину-півтори в теплому місці, після чого знову вимісити і залишити ще на 1 годину.

Розрізати помідори дуже маленькими шматочками або зробити з них однорідну масу. Розкотати тісто тонким шаром і покласти на змазаний маслиновою олією лист. Покласти на приготовлений шар тіста здрібнені помідори (залишивши до країв 2 см), полити трохи маслиновою олією, посолити і додати зверху кілька листочків базиліку.

Поставити все у сильно розігріту духовку (240-260°С, приблизно на 15-20 хвилин). У самому кінці (за кілька хвилин до готовності) вийняти піцу і покласти рівним шаром нарізану моцареллу або інший сир, а потім все знову поставити в духовку. Піца готова, коли сир розплавиться до напіврідкого стану.

ПІЦА ПО-НЕАПОЛІТАНСЬКИ

Для тіста: 100 г борошна, 1 ст. ложка вершкового масла, 5 г дріжджів.

Для начинки: 200 г помідорів, 300 г сосисок, 150 г сиру, мускатний горіх, сіль. Для листа: 1-2 ст. ложки маслинової олії.

Розчинити дріжджі у невеликій кількості теплої води або молока, змішати з борошном і маслом. Замісити м'яке тісто (якщо треба, додати води) і розкотати корж діаметром 20,5 см. Покласти тісто на гарячий змазаний маслиновою олією лист і запікати протягом 10-15 хвилин.

Викласти на корж нарізані тонкими кружечками помідори (або змазати томатною пастою) і нарізані сосиски. Посолити, посипати меленим мускатним горіхом і тертим сиром. Випікати в розігрітій духовці при температурі 200°С ще 15 хвилин. До столу подавати гарячою.

Можна приготувати піцу по-неаполітаньски з анчоусами.

На корж покласти шар нарізаних кружечками помідорів або томатну пасту. Посередині піци викласти «зірку» з філе анчоусів (200 г), посипати дрібно нарізаними оливками, а зверху - тертим сиром і запекти.

ПІЦА ПО-ТОСКАНСЬКИ

Для тіста: 250 г борошна, 150 г вершкового масла, 2 яйця, 1 ст. ложка цукру.

Для начинки: 400 г обсмаженого філе індички, 2 грейпфрути, 3 моркви, 200 г кабачка, 1 склянка сметани, сіль, перець.

Для листа: 1 ст. ложка жиру.

Замісити тісто, розкотати корж і викласти його на змазаний жиром лист.

Індичку дрібно нарізати і викласти рівномірним шаром на тісто. Приправити спеціями. Грейпфрути почистити, видалити шкірочку і злегка віджати сік. Шаром м'якоті покрити індичку. Зверху посипати тертою морквою, а потім - здрібненим кабачком. Залити виріб сметаною. Помістити піцу у духовку і запікати 20-25 хвилин до готовності при температурі 200°С.

До столу страву подавати злегка охолодженою.

ПІЦА ПО-КАЛАБРІЙСЬКИ

Для тіста: 1 кг борошна, 600 мл теплої води (краще мінеральної, без газу), 25 г пивних дріжджів, 4 ст. ложки маслинової олії.

Для начинки: 400 г томатної пасти, 600 г моцарели або іншого молодого сиру, 100 -150 г пікантних сирокопчених ковбасок, кілька листочків базиліку, 1-2 ст. ложки маслинової олії. Для листа: 1 ст. ложка жиру.

Приготувати дріжджове тісто, розкотати тонкий корж і укласти його на змазаний жиром лист. Покласти зверху рівним шаром здрібнені помідори, посолити.

Поставити у заздалегідь добре розігріту духовку (250°С) приблизно на 15-20 хв. За 5 хвилин до готовності додати моцарелу (дрібні шматочки). Коли піца буде готовою, прикрасити її скибочками тонко нарізаної пікантної ковбаси, збризкати маслиновою олією, прикрасити зеленню базиліку і подавати до столу.

ПІЦА ПО-РИМСЬКИ

Для тіста: 250 г борошна, 2 ст. ложки маргарину, 100 мл молока або води, 15 г дріжджів.

Для начинки: 1 ст. ложка рослинної олії, 400 г здрібненої яловичини, 200 г сиру, 1 яйце, 3 ст. ложки томатної пасти, 1 ст. ложка панірувальних сухарів, чорний мелений перець, 1/2 пучка зеленої цибулі, 1/2 пучка зелені петрушки.

Для листа: 1 ст. ложка рослинної олії.

Спосіб приготування: Замісити дріжджове тісто. Після того як воно підійде, зробити корж і укласти його у змазану рослинною олією форму.

До здрібненої яловичини додати сирі яйця, томатну пасту, сіль, перець і викласти на тісто. Зверху у фарш злегка вдавити нарізаний кубиками сир, збризкати рослинною олією і запекти.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5592 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс