Як подовжити життя зрізаних квітів?

6 березня 2013

Усім нам хотілося б, щоб зрізані нами квіти жили у вазах як можна довше. Мистецтво подовжувати життя квітів передавалося з покоління в покоління. У наші дні проблема збереження квітів стала настільки актуальною, що нею зайнялися вчені. Вони й відкрили завісу над багатьма бабусиними секретами. Зокрема, бабусине правило збирати рослини вранці одержало цілком серйозне наукове обґрунтування.

Кілька лимонних часточок подовжать життя зрізаних квітів.
Кілька лимонних часточок подовжать життя зрізаних квітів.

Виявляється, квіти, як живі істоти, вдень і особливо до вечора, «утомлюються». У цей час у них надходить з коренів найменша кількість живильних соків. Тому зрізані в другій половині дня та ввечері квіти швидко в'януть. За ніч рослини відпочивають, насичуються вологою, зі сходом сонця поповнюють запаси необхідних для життя живильних речовин, і тому вранці вони найбільш життєздатні.

Зрізана квітка продовжує дихати та рости, використовуючи тільки свої запаси. Близька до повного свого розвитку, вона швидко зів'яне, недостатньо дозріла - не розкриється.

Щоб квіти довше радували око, стоячи у вазі, необхідно дотримуватися ряду правил:

1. Зрізують квіти для букета рано вранці або пізно ввечері, а в похмурий час - вдень.

2. Схоронність квітів залежить і від кількості залишеного листя (його не повинно бути більше 3-х), і від фази розвитку квітки на момент зрізання.

3. Стебла зрізують або обламують обов'язково в ємкості з водою, видаляючи нижнє листя. Тверді стебла розплющують молотком. У чагарників видаляють все листя.

4. Стебла троянд, жоржин, маку опускають на 30 секунд в окріп, а потім у вазу з водою. Стебла жоржин, гербери, мальви, маргариток, гортензії швидко обпалюють на вогні і тільки потім ставлять у воду.

5. Якщо букет підв’яв, його можна оживити, видаливши зайве листя, обновивши зріз, збризкавши холодною водою, загорнувши голівки у вологу тканину, а весь букет опустивши в відро з теплою водою (не допускаючи занурення самих квітів).

6. Використовуйте тільки чисту, краще м'яку воду та замінюйте її щодня.

7. Немаловажне значення має для букету рівень води у вазі. Для фрезій потрібен рівень води 5 см, для гербер - 5-8 см, для троянд, ірисів, хризантем, тюльпанів - 10 см, гвоздик і нарцисів - 10-15 см.

8. Можна додати у воду трохи оцту, лимонної кислоти або опустити мідну монету.

9. Не всі квіти можуть стояти у вазі разом з іншими. А буває, що однакові квіти, але різних сортів не можуть ужитися. Найкраще стоїть букет однакових квітів.

10. Великий вплив має і місце, де стоїть букет. Не ставте його на сонце і протяги.

11. Оптимальна температура в приміщенні плюс 18-20 градусів. На ніч краще виносити букет у більш прохолодне місце.

10. І нарешті, пам'ятайте, що те, з яким настроєм і «посиланням» ви робите свій букет і доглядаєте за ним, дуже багато в чому відіб'ється на ньому!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6768 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс