Як зробити темну кімнату світлою

16 січня 2013

Часто кімнати бувають занадто темними, з різних причин: конструкційні особливості, розташування з північного боку будинку, наявність під вікнами високих дерев, застосування в обробці цієї кімнати темних оздоблювальних матеріалів, недостатнє, непродумане штучне освітлення, і ще багато, багато нюансів. Але жити в темній кімнаті не дуже комфортно, і психологічно, і практично. Світло потрібне і для настрою, і для роботи, і для здоров'я. Але якщо кімната темна, що робити?

Багато факторів, звичайно, наприклад, розташування з тіньового боку будинку, ми змінити не в змозі. Але все-таки ми можемо багато чого! І в результаті навіть найтемнішу кімнату можна перетворити у світлу та затишну. Для цього існують 12 нескладних кроків.

Крок 1. Улаштуйте в кімнаті різнорівневе освітлення та приховане підсвічування

Звичайно, насамперед, перевірте основне освітлення, швидше за все, воно не дотягує до норми. Однієї люстри в темній кімнаті мало! Потрібне як мінімум ще одне гарне джерело світла. Ну а на додаток до них - вже підсвічування. Секрет саме в тому, що воно повинно бути на різних рівнях. Для цього не обов'язково влаштовувати підвісну стелю. Можна зробити «бортики» по периметрі стелі та сховати в них приховане підсвічування, повісити бра на різній висоті, поставити торшер, і навіть установити підлогові світильники. Підсвічування шаф - це теж підсвічування, що буде «працювати» на єдиний світловий сценарій.

Крок 2. Світла підлога, стеля та стіни

Зовсім не обов'язково стеля повинна бути білою. Це банально. Те ж можна сказати і про стіни. Багато білого - це незатишно. Можна офарбити стелю одним зі світлих пастельних кольорів: кремовим, невибіленої вовни, пісковим, навіть світло-салатовим або ніжно-блакитним (але дуже світлим відтін-ком). Те ж можна сказати і про стіни. Підлогу краще робити зі світлого дерева, або найсвітлішого ламінату, ковроліну, можна настелити світлі килими. Несподівано, але в деяких стилях інтер'єру підлога робиться білою. Максимальний ефект дадуть однаково світлі підлога, стіни та стеля, особливо, якщо вони ще й в однаковій колірній гамі.

Крок 3. Подбайте про те, щоб меблі, текстиль і штори були строго в тон обробки стін і підлоги

У справі посвітління інтер'єру меблеві та текстильні контрасти не підходять. Особливо темні меблі і тканини. Адже вони поглинають до 40 відсотків світла. А ще вони візуально зменшуюють кімнату. Оббивка меблів і текстиль цілком можуть бути з малюнком, головне - світлі кольори та сполучуваність з обробкою.

Крок 4. Якнайменше текстилю

Текстиль у кімнаті повинен бути, але його повинно бути небагато. Краще відкриті, бажано блискучі поверхні. Так що не захоплюйтеся покривалами, скатертинами, подушками, подвійними шторами, ламбрекенами. Штори краще одинарні й обов'язково з легких тканин.

Крок 5. Не захаращуйте кімнату меблями та звільніть центр кімнати

Як би це не виглядало привабливо, не ставте меблі посередині кімнати, і взагалі постарайтеся, щоб меблів було по-мінімуму. Краще старий добрий варіант «по стіночці». Нічого поганого в цьому немає, зате як відразу звільниться кімната, як відразу додасться повітря та світла. Будь-який предмет меблів також поглинає світло, особливо якщо він знаходиться у центрі кімнати. Також таке розміщення візуально скорочує площу, воно є прийнятним для великих і світлих кімнат.

Крок 6. Не використовуйте занадто рельєфні оздоблювальні матеріали

Це ліпнина, усілякі фактурні штукатурки, плитка з рельєфом. Фізично це сукупність рельєфів і западин, виникає ефект міні-ніш, які поглинають світло. А на великій поверхні цей ефект ще й множиться. До речі, якщо влаштовуєте справжні ніші (як елемент дизайну), обов'язково забезпечте їх підсвічуванням.

Крок 7. Використовуйте меблі з відкритими ніжками

Не використовуйте в темній кімнаті важкі на вигляд, масивні меблі без ніжок. Ніжки відкривають простір, роблять обстановку кімнати більш легкою на вигляд, і не затримують світло, а якщо вони ще й блищать - то це саме те, що потрібно.

Крок 8. Використовуйте дзеркальні ефекти

Дзеркала - це найкорисніший предмет інтер'єру для темної кімнати. Вони подвоюють світло. Втім, подібними властивостями володіють також будь-які блискучі предмети: скло, метал, кристали. Вони також відбивають і посилюють світло. Ідеально - і дзеркала, і блискучі поверхні. До речі, завжди гарними в темних кімнатах є кришталь і люстри з кришталевими підвісками. Якщо все це зі смаком і вміло обіграти, виглядають зовсім не банально, а ефект величезний.

Крок 9. Не використовуйте шпалери з занадто складним малюнком

Шпалери для темної кімнати краще однотонні або з простим візерунком. Однак є компроміс: стіни можна зробити різними. Якщо вам дуже подобаються візерункові шпалери, застосуйте ефектний дизайнерський хід: нехай три стіни в кімнаті будуть «за правилами», а одна - з візерунковими шпалерами. Це не сильно вплине на освітленість, а ось розмір кімнати візуально збільшиться, та й виглядати кімната буде свіжою й оригінальною. Можна і не всю стіну, а тільки одну смугу таких шпалер. Також можна додати світла, наклеївши на візерункові шпалери дзеркальні камінчики та стрази.

Крок 10. Використовуйте в оформленні кімнати «правильні» кольори

Крім стін, підлоги та стелі в кімнаті ще існує предметне наповнення. І ніхто не сказав, що воно повинно бути витриманим тільки у світлих пастельних кольорах або бути білим. Для збільшення освітленості в кімнаті, як ні парадоксально, необхідно ввести яскраві нюанси. Але секрет у тому, що яскраві кольори можуть бути не будь-якими, а тільки «чистими», базовими. Наприклад, якщо червоний, то класичний червоний, а не малиновий, фуксія, гарячий рожевий і т.д. Жовтий - це значить теплий канарковий, а не лимонний, і т.д. Також ці кольори в жодному разі не повинні бути з «кислотними» відтінками. Інтер'єр тільки з пастельними світлими кольорами має вигляд трохи темніший, ніж той же інтер'єр, але з використанням яскравих плям.

Крок 11. Приберіть з кімнати високі рослини з густим листям

Такі рослини поглинають багато світла. Особливо не повинно бути таких рослин на вікні. Максимум один маленький горщик. Якщо все-таки хочете залишити велику рослину, то придбайте тіньовитривалу, і ставте подалі від вікна.

Крок 12. Додайте трохи «золота»

Завжди освітлюють інтер'єр, додають «сонця» і настрою предмети з обробкою «золотом» - рами, дрібнички, вазочки, фурнітура, мозаїка, світильники з «золотою» основою. «Золотих» нюансів у темній кімнаті багато не буває. До того ж зараз золота обробка в моді, і використовується не тільки в класичних стилях інтер'єру, але й у сучасних. Так що можна і кімнату освітлити, і модний інтер'єр створити.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9523 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс