Як вирівняти стіни - 2 способи

21 листопада 2012

Ідеально рівні стіни у квартирі - обов'язкова норма для всіх, хто затіяв ремонт.

Вирівнювання стін гіпсокартоном
Вирівнювання стін гіпсокартоном "з'їдає" корисну площу, але не вимагає попередньої підготовки стін.

ЧЕРГОВІСТЬ РОБІТ

При вирівнюванні поверхонь важливо дотримуватися черговості робіт.

У першу чергу вирівнюють підлогу та відповідно до неї встановлюють маяки для стін.

Потім, після укладання прихованих комунікацій, виконують вогкі роботи з вирівнювання (наприклад, на стінах) і переходять до сухих - обшивання стелі.

ЧОМУ ПОТРІБНО ВИРІВНЮВАТИ СТІНИ

Нерівності на поверхнях у квартирі не можна ігнорувати, як мінімум, з двох причин. Будь-яка обробка добре лягає та створює у приміщенні комфорт і затишок тільки на рівній основі.

Якщо основна поверхня буде з вадами, то в процесі експлуатації декоративна обробка може дуже швидко втратити свій вигляд, і доведеться знову братися за ремонт. Стіни займають найбільшу частину приміщення і завжди на очах, тому вони повинні бути ідеально рівними.

2 СПОСОБИ ВИРІВНЯТИ СТІНИ - ШТУКАТУРКА АБО ОБШИВАННЯ

Залежно від використовуваних матеріалів, розрізняють два способи вирівнювання поверхонь - вогкий (за допомогою будівельних сумішей) і сухий (монтаж різних конструкцій).

Кожний з цих методів однаково ефективний при дотриманні всіх етапів роботи, але має свої особливості. Як правило, вирівнювання штукатуркою застосовують при перепадах 30-50 мм.

При бажанні можна застосовувати будівельні суміші для стін і з більшою кривизною, але це зажадає більших вкладень у матеріал і роботу. Тому краще віддати перевагу монтажу каркаса з наступним його обшиванням гіпсокартоном.

Невеликі тріщинки та нерівності можуть сховати затишні шпалери з рифленим малюнком, однак вирівнювання стін є обов'язковим.

ВИКОРИСТОВУЄМО СУМІШІ ДЛЯ ВИРІВНЮВАННЯ СТІН

Переваги та недоліки:

- Не забирають корисну площу квартири.

- Вимагають попереднього очищення поверхні.

- Досить трудомісткий процес, залишається багато пилу та сміття.

Перш ніж приступати до вирівнювання, потрібно виміряти нерівності поверхні. Для горизонталі використовують натягнутий уздовж стіни шнур або будівельний рівень довжиною не менше 1,5 м. Вертикаль перевіряють за допомогою виска. Якщо після вимірювання виявлені перепади в межах 3-5 см, найбільш ефективний метод - застосувати будівельні суміші. Їхньому використанню передують поетапно виконані роботи.

Підготовка поверхні. У першу чергу необхідно відключити електропостачання в кімнаті. Потім ретельно очистити стіни від старого покриття (фарби, шпалер, сипкої штукатурки) дуже акуратно, щоб не ушкодити елементи електропроводки, прихованої в стіні.

Ґрунтовка основи. Щоб гіпсова штукатурка міцно закріпилася на поверхні, обов'язково обробіть стіни ґрунтовкою. Вона попереджає розшаровування матеріалів і підвищує вологовідштовхуваність. Під цементні суміші використовують так зване цементне «молочко» (розчин цементу, піску, води).

Встановлення маяків. Монтаж маячкових рейок починається з установки профілів на протилежних сторонах стіни. При цьому вертикальність кожного маяка перевіряють виском. На стіні профіль фіксують за допомогою будівельного гіпсу - його наносять на рейку у декількох крапках на відстані 50 см. Потім через профілі вгорі, внизу і посередині натягують шнур. Інші рейки встановлюють на стіні так, щоб шнур злегка їх торкався. Відстань між маяками вибирають відповідно до розміру інструмента, яким будуть наносити штукатурку.

Нанесення будівельної суміші. При виборі суміші, що вирівнює, варто звертати увагу на максимальну товщину шару, котрий буде наноситися, а також на тип сполучного матеріалу - гіпс або цемент. Гіпсові суміші підходять для житлових кімнат, оскільки добре підтримують мікроклімат приміщення. Цементні суміші краще застосовувати для вологих приміщень (кухонь, ванних).

Важливо! Коли штукатурка трохи схопиться, але ще повністю не застигне, потрібно акуратно витягнути маячкові рейки, а порожнини, що вийшли, заповнити будівельною сумішшю та розрівняти за допомогою шпателя.

Шпаклівка, шліфування. Після висихання шару штукатурки поверхня стіни стає шорсткуватою, тому її варто обробити фінішною шпаклівкою та відшліфувати дрібним наждаковим папером.

СУХЕ ВИРІВНЮВАННЯ СТІН

Переваги та недоліки:

- Обшивання гіпсокартоном не вимагає попереднього очищення стін.

- Всередині каркаса можна сховати комунікації, а також укласти тепло- і звукоізоляційні матеріали.

- «З'їдає» корисну площу квартири.

- Стіни, що обшиті гіпсокартоном, витримують менше навантаження у порівнянні з оштукатуреною цегельною стіною. Вологостійкі листи оздоблюються картоном зелених кольорів, у той час як звичайні - картоном сірих кольорів. Для обробки вологих приміщень вибирайте листи ГКЛВ.

Традиційно для сухого вирівнювання стін використовують листи гіпсокартону товщиною 12,5 мм. Але для їхнього монтажу попередньо варто спорудити каркас.

Спочатку роблять розмітку для напрямних профілів: на підлозі під довгу лінійку проводять лінію на відстані 5-6 см від стіни (ця величина може збільшуватися залежно від кривизни поверхні, а також від бажання сховати під гіпсокартоном електропроводку або інші комунікації).

Потім за допомогою вертикального виска розмітку переносять на стелю і за її лініями кріплять саморізами напрямні профілі. Між ними встановлюють несучі профілі, витримуючи їх вертикальне та паралельне розташування на стелі та підлозі за допомогою виска.

Відстань між кожним наступним профілем - 40 або 60 см. До напрямних профілів несучі кріплять скобами та саморізами, установленими за допомогою шуруповерта.

Після того як каркас готовий, простір між профілями заповнюють різними комунікаціями, а також тепло- або шумоізолюючими матеріалами. Монтаж гіпсокартону починають від будь-якого верхнього кута.

Відступивши від краю 1 см, саморізами кріплять полотна до каркаса. При цьому капелюшки кріпильних елементів повинні втоплюватися у гіпсокартон, як мінімум, на 1 мм, щоб можна було легко зашпаклювати і зробити місця кріплення непомітними.

КОРИСНА ПОРАДА

Приділіть увагу вирівнюванню кутів. Кривизна, непомітна неозброєним оком буде видною при монтажі плінтусів та наклейці бордюрів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10985 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс