Стара кахельна плитка: поновлюємо і прикрашаємо

14 листопада 2012

Виконати ремонт кахельної плитки можна власними силами і без істотних фінансових витрат. Для цього ушкоджені шви потрібно зачистити, а зіпсовану плитку замінити новою.

РЕМОНТ КАХЕЛЬНОЇ ПЛИТКИ

Отже, спочатку звертаємо увагу на шви.

Некрасиві шви здатні зіпсувати позитивне враження навіть від найефектнішого кахля. При цьому з часом у швах може зібратися неприємна цвіль. Цього можна уникнути, якщо регулярно протирати шви і часто провітрювати приміщення. Крім того, сьогодні в продажі можна зустріти засоби, що чистять, призначені конкретно для швів кахельної плитки, які при нанесенні спроможні вбити мікроби і поновити зовнішній вигляд матеріалу.

У швах кахельної плитки для ванної або кухні також можуть з'явитися відколи або вибої. Але і це розв'язувана проблема. Варто скористатися затиркою для плитки, і ви кардинально поновите зовнішній вигляд плитки. Для цього потрібно видалити шпателем шар старої затирки і заповнити поглиблення новим матеріалом. Дочекайтеся часткового підсихання затирки та видаліть надлишки вологою ганчіркою.

Якщо на старій кахельній плитці є ушкодження, наприклад, зустрічаються вицвілі або розбиті елементи, то за допомогою невеликих зусиль їх легко замінити. При цьому не варто користуватися долотом, тому що ви випадково можете ушкодити гарну сусідню плитку. Вийняти «зіпсовану» плитку можна наступним чином: необхідно вискоблити спеціальним шкребком шви, що знаходяться навколо такої плитки, а потім свердлом по бетону потрібно буде зробити кілька отворів, що проходять недалеко від центру плитки. Потім видаліть середину плитки, і долотом або молотком видовбайте частину, що залишилася. Видаліть старий клей під плиткою та залишки затирки.

Візьміть нову плитку і прикладіть її так, щоб вона знаходилася на одному рівні з іншою плиткою. Потім нанесіть на новий кахель плитковий клей і встановіть його на місце, що звільнилося, зафіксувавши матеріал хрестиками. На останньому етапі заміни перевірте, щоб нова плитка не виділялася висотою у порівнянні з сусідньою плиткою. Дочекайтеся висихання клею, приберіть хрестики, а потім закрийте шви затиркою.

ОЗДОБЛЕННЯ СТАРОЇ КАХЕЛЬНОЇ ПЛИТКИ

Перетворити дизайн кахельної плитки, що вам вже порядком набрид своїм зовнішнім виглядом, можна за допомогою наступних двох нескладних методів. Перший метод є найпростішим і пов'язаний з використанням водостійких вінілових наклейок, які сьогодні в продажі є всіляких форм і кольорів. Такий спосіб не можна назвати кардинальним, однак він дозволяє швидко і легко перетворити стару кахельну плитку у модну частину інтер'єру.

Прикрасити стару плитку більш надійним способом можна за допомогою застосування фарби. Для виконання такого способу зміни дизайну вам знадобляться наступні інструменти та матеріали: засіб для чищення кахельної плитки, ацетон, шкурка №100, рукавички, маска від пилу, окуляри, рівень, макетний ніж, маленький пензлик, рулетка, ізострічка, глянсова епоксидна фарба, малярська стрічка та зміцнювальна ґрунтовка.

За допомогою м'якого мийного засобу добре відмийте всю поверхню старої кахельної плитки. При цьому акуратно відшлі-фуйте плитку шкуркою, щоб домогтися видалення нальоту. Потім, надягніть окуляри та рукавички, паперовим рушником з ацетоном очистіть плитку від мильного розчину та непотрібних часток.

Найбільш творча частина роботи полягає у виборі малюнка, який ви будете потім переносити на поверхню старої кахельної плитки. Практика показує, що легше всього створювати геометричний візерунок. Наприклад, можна створити гарні різнобарвні горизонтальні або вертикальні смуги, ромби або квадратики. Візьміть ізостічку і за допомогою макетного ножа виріжте з неї невеликі смужки. Використовуючи рівень, зробіть розмітку і наклейте ізострічку на плитку таким чином, щоб у середині та по краї її вийшов задуманий вами малюнок. За допомогою маленької щітки-губки заґрунтуйте поверхню, наносячи тонкий шар ґрунтовки на геометричні форми, що вийшли, всередині окантовки з ізострічки. Дайте ґрунтовці просохнути (3 години), а потім розфарбуйте плитку так, як ви хочете.

Краще використовувати для цих цілей епоксидну фарбу будь-якого відтінку, що вам сподобався. Така фарба дуже стійка: вона зберігає свої кольори протягом 10 років. Після висихання фарби плитку можна буде вільно мити і витирати. Дайте фарбі повністю висохнути, а потім зніміть ізостічку, і подивіться на новий дизайн кахельної плитки, що вийшов: він повинен вас порадувати!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7791 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс