Способи дезінфекції льоху

24 жовтня 2012

Для того щоб поліпшити умови збереження врожаю у льохах і сховищах, за місяць до закладення овочів і консервантів проводиться дезінфекція. Найпростішим і доступним способом дезінфекції є звичайна побілка вапном стін і ємкостей для зберігання. 

Розчин готується з розрахунку 1 частина вапняного тіста на 5-6 частин води з додаванням 10 відсотків залізного або мідного купоросу. Після побілки потрібно обприскати тим же розчином важкодоступні місця. Для цього зручно використовувати гумову грушу. Крім того, як розчин для дезінфекції можна приготувати тютюновий відвар з розрахунку 50 грамів махорки на 1 літр води.

Провести дезінфекцію льоху також можна за допомогою окурювання. Для цього використовується черепкова сірка, яку насипають на сковороду або лист із розпеченими деревними вугіллями. Кількість сірки береться з розрахунку 30-60 грамів на 1куб.м льоху. Перед окурюванням варто замазати всі щілини глиною, щільно закрити двері в льох і накинути на люк стару ковдру або ватний матрац для повної герметизації. Після чого приміщення окурюється, а потім, через двоє діб, провітрюється.

Щоб знищити в льосі всіх комах та їхні личинки можна використовувати випаровування, які виділяються при гасінні хлорного вапна. Вапно у грудках закладається в бочку, бак або іншу підходящу ємкість з розрахунку 2-3 кілограми на 10 кубометрів об'єму приміщення. Потім воно заливається водою, після чого потрібно негайно вийти з льоху, а двері та люк закрити як можна щільніше. Випаровування вапна шкідливе не тільки для комах, але і для людини, тому обов'язково потрібно дотримуватися заходів обережності. Через двоє діб льох необхідно провітрити. Через тиждень обробку випаровуваннями вапна краще повторити, щоб комахи і гриби не відновили життєдіяльність.

Якщо в деяких місцях дерев'яні сховища та стіни помітно уражені грибами, то їх краще випалити газовим пальником. При наявності можливості швидко розібрати стелажі, полиці та сховища, потрібно винести дошки та інші складові частини льохових конструкцій на вулицю, ретельно промити водою з милом і просушити. Крім того, не буде зайвим помити стіни льоху 10-відсотковим розчином залізного або мідного купоросу, а земляну підлогу засипати сиромеленим вапном шаром 1 сантиметр. Для дезінфекції льоху не слід використовувати висококонцентровані розчини. Це може негативно позначитися на запаху і смаку продуктів.

Якщо в льосі гасне свіча або не загоряється сірник, то це ознака високої концентрації вуглекислого газу, що має токсичні властивості і у деяких випадках є небезпечним для людини. Як тільки виявилася загазованість льоху, його обов'язково необхідно провітрити. При відсутності циркуляції повітря допоможе відро з палаючими вугіллями. Якщо опустити його в льох, це створить струм повітря, і приміщення провітриться.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7101 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс