Як вибрати кліматичну техніку для боротьби зі спекою вдома

19 червня 2013

Найбільш економічним варіантом устаткування, що дозволить позбавити квартиру від спеки, є вентилятори.

Вони ж - визнані лідери на ринку кліматичної техніки. Головне, на що потрібно звертати увагу при виборі вентилятора, це його потужність і розмаїтість режимів. Саме від цих параметрів будуть залежати якість і ефективність його роботи.

Визначаючись із необхідною потужністю потоку повітря, варто дотримуватися простого правила: чим більша площа приміщення, у якому буде працювати вентилятор, тим потужнішим він повинен бути. Продуктивність приладу вимірюється в метрах кубічних на годину й показує, який обсяг приміщення здатний остудити вентилятор за одиницю часу. Обчислити підходящий показник буде не важко: необхідно помножити обсяг приміщення на 2. У середньому для комфортної прохолодної атмосфери в кімнаті на одну людину вистачить потужності 50-80 кубічних метрів на годину.

Втім, варто врахувати, що сила потоку повітря багато в чому залежить від типу вентилятора. Наприклад, підлогові моделі за розміром перевершують настільні і, як наслідок, виявляються набагато продуктивнішими. Також на потужність потоку повітря впливає діаметр гвинта вентилятора за принципом "більше значить краще".  Важливим критерієм при виборі вентилятора є можливість змінювати швидкісні режими його роботи, тобто регулювати потужність повітряного потоку залежно від ситуації.

На думку експертів,  при покупці краще віддавати перевагу тим моделям вентиляторів, які здатні працювати не тільки в стаціонарному режимі, але й у режимі обертання в горизонтальному або вертикальному напрямку. Це дозволяє використовувати вентилятор максимально ефективно і спрямовувати струмінь повітря туди, куди необхідно. Сучасні моделі, представлені на ринку, дозволяють змінювати кут нахилу на 30, 45 або 90 градусів.

Але у вентиляторів є й свої недоліки. По-перше, вони досить галасливо працюють. Комфортний припустимий рівень шуму повинен становити не більше 38 децибел, а в нічний час і того менше - усього 25-30 децибел. Але, що б не було написано в технічному паспорті моделі, рівень шуму вентилятора краще оцінити на практиці й дати попрацювати в різних режимах. Виробники часто вказують мінімальний рівень шуму, у той час як максимально потужний потік повітря може супроводжуватися нестерпними звуками.

По-друге, вентилятори в дійсності не охолоджують повітря, а тільки примусово циркулюють його в приміщенні, через що і створюється відчуття прохолоди. У квартирі з вікнами, що виходять на сонячний бік, у спекотні дні вентилятор буде марним: він зможе тільки ганяти приміщенням потоки гарячого повітря.

КОНДИЦІОНЕР

Для таких випадків є більш ґрунтовне рішення – установити кондиціонер. На сьогоднішній день найсучаснішими та функціональними моделями є знайомі більшості з нас спліт-системи, що складаються з двох блоків - зовнішнього і внутрішнього.  І той і інший досить компактні, і їм можна знайти місце в будь-якому приміщенні.

Найчастіше кондиціонери бувають підлогові, підлогово-стельовими й настінними, тому можна вибрати саме ту модель, котра не відніме зайвого простору. До того ж спліт-системи комплектуються пультом дистанційного керування і змінювати режими роботи можна з будь-якої крапки кімнати, навіть якщо сам блок висить під стелею.

При виборі кондиціонера, як і при виборі вентилятора, варто звертати увагу на потужність. Тільки у випадку зі спліт-системами потрібно одночасно враховувати два показники: споживану потужність і потужність охолодження. Зазвичай вони співвідносяться один до трьох. Наприклад, кондиціонер потужністю 2,5 кіловати споживає близько 800 ватів.

Щоб правильно підібрати кондиціонер, потрібно розрахувати оптимальну потужність охолодження для конкретного приміщення за простою формулою: 1 кіловат потужності охолоджує 10 квадратних метрів площі. Знаючи це, легко підрахувати, яка модель підійде саме вам. Правда, при підрахунку оптимальної потужності варто враховувати працюючу в будинку техніку - телевізори, комп'ютери, принтери - і за кожний з них накинути зверху ще по 0,5 кВт.

Заощаджувати на потужності кондиціонера не варто. Малопотужна модель буде змушена працювати на зношування і витрачати на охолодження кімнати набагато більше часу й електроенергії. А в результаті, така техніка швидше вийде з ладу.

Крім охолодження, спліт-системи здатні очищувати повітря, що надходить, за допомогою спеціальних фільтрів. Фільтри грубого очищення встановлюються безпосередньо перед теплообмінником і допомагають очищувати повітря від великих часток пилу. Як бар'єр при цьому виступає дрібна сітка, яку необхідно регулярно промивати. Фільтри тонкого очищення справляються з дрібними частками пилу, пилком рослин, сигаретним димом, мікроорганізмами й алергенами. Такі фільтри зазвичай діляться на вугільні й електростатичні. Вугільні фільтри надійно втримують всі неприємні запахи, а  електростатичні - дрібний пил. Їх не потрібно мити, а строк їхньої служби складає від півроку до декількох років.

Убудований іонізатор повітря надійно продезінфікує повітря в приміщенні за допомогою іонів срібла. Кондиціонери з ним придадуться в будинку, де є маленькі діти або люди із захворюваннями дихальної системи.

Для вологого або вогкого клімату незамінним стане кондиціонер з можливістю осушення: він позбавить повітря у квартирі від зайвої вологи і зробить атмосферу в будинку максимально комфортною. Як відомо, при підвищеній вологості температура повітря сприймається інакше. Режим осушення в кондиціонері працює за тим ж принципом, що й стандартний режим охолодження: на теплообміннику кондиціонера конденсується волога, що потім відводиться через спеціальний шланг. Основна відмін-ність режиму осушення полягає в тому, що температура повітря в приміщенні знижується максимум на 1 градус. 

Істотною перевагою володіють кондиціонери з можливістю керувати потужністю і напрямком повітряного потоку. Потужність вимірюється в метрах кубічних на хвилину й показує швидкість і кількість повітря, що проходить через внутрішній блок. Зрозуміло, що чим вища швидкість вентилятора, тим могутніший потік повітря.

Зазвичай у кондиціонерів передбачено 3-5 фіксованих швидкостей, а також до 10 можливих напрямків повітряного потоку. За регулювання напрямку потоку відповідають пластина-жалюзі, яка має кілька положень. Як радять експерти, у режимі охолодження найкраще спрямовувати потік повітря нагору, щоб під потужний холодний струмінь не потрапили люди. А от гаряче повітря, при використанні спліт-системи в режимі обігріву, потрібно, навпаки, направити вниз.

Родинам з дітьми й тим, хто не має наміру позбавляти себе прохолоді вночі, необхідно звернути увагу на кондиціонери зі зниженим рівнем шуму. До речі, у внутрішнього і зовнішнього блоків вони відрізняються, а для кожного режиму роботи кондиціонера властивий певний рівень припустимого шуму. Зазвичай у спліт-систем низький рівень шуму: від 26 до 48 децибелів у внутрішнього блоку й від 38 до 56 децибелів у зовнішнього. Ці показники гарантують комфортне знаходження в приміщенні.

Одним з головних недоліків кондиціонера є неможливість установити його самостійно. Це стає проблемою в літню пору, коли до професіоналів зі встановлення спліт-систем вибудовується довга черга.

Тим, хто не готовий чекати, можна запропонувати альтернативу – мобільні кондиціонери. Компактні й рухливі, вони не вимагають особливої установки. Мобільні кондиціонери легко переносити з однієї кімнати в іншу. При цьому за функціональністю вони нічим не поступаються звичним моделям: у них є й функції очищення повітря, і його іонізації. Гаряче повітря з приміщення такі моделі виводять через спеціальний повітропровід. Однак у них є й недоліки: мобільні моделі займають доволі місця, плюс кожні 3-8 годин з них необхідно виливати воду, що осідає при конденсації.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5655 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс