Як розшифрувати штрих-код і уникнути підробки?

21 червня 2012

Що таке штрих-код знають всі, а от як він розшифровується - одиниці. А даремно, адже таке знання допоможе вам уникнути покупки фальсифікату.

Розшифровка штрих-кода. У штрих-коді логічна структура вже регламентована стандартом, і значення цифр в елементах цієї структури мають конкретний сенс.

Перші три цифри це префікс національної організації GS1, наступні 4-6 цифр - унікальний ідентифікатор підприємства, на якому зареєстрований цей товар, інші цифри це код товару, контрольне число і, можливо, ще один додатковий символ.

Помилково вважається, що перші три цифри в розшифровці штрих-кода визначають країну виробництва. Це не вірно. По-перше, за цими трьома цифрами можна визначити тільки те, у якій національній організації зареєстроване підприємство.

По-друге, зовсім не обов'язково підприємство самостійно виробляє товар - це може бути власник торговельної марки або крупний постачальник, що розміщує виробничі замовлення в будь-якій цікавій йому країні.

Перевірка штрих-кода. Перевірити штрих-код і отримати інформацію про товар можна на сайті gepir.gs1.org. Якщо вказати товарний номер, система пошукає його в глобальному реєстрі GEPIR (Global Electronic Party Information Registry) і покаже дані про власника товарного коду і виноску на національну організацію GS1, у якій код був зареєстрований.

Якщо товар не знайдений у каталозі, це, швидше за все, означає, що виробник порахував необов'язковим одержувати коди своїх товарів у Міжнародній організації GS1 і сформував їх самостійно. Яке значення він вклав у ці позначення - відомо тільки йому самому і тому, з ким він цією інформацією поділиться.

Організації беруть участь у формуванні глобального реєстру товарних номерів добровільно і якщо бачать у цьому для себе сенс. Брати участь доводиться на платній основі. Якщо хтось вирішив зробити штрих-код своїх товарів унікальним - звертається до національного реєстратора, надає інформацію про себе та товари, оплачує членський внесок і окрему суму за кожний виданий реєстратором штрих-код.

Щоб перевірити дійсність штрих-коду:

1. Складемо числа, що знаходяться на парних місцях.

2. Отриману суму необхідно помножити на 3.

3. Те, що у нас вийшло, складемо з сумою всіх чисел, що знаходяться на непарних місцях. Крім останнього!

4. У отриманого числа забираємо десятки. Наприклад, число 62: забираємо 6 і виходить 2.

5. Від 10 віднімаємо наше отримане число. Наприклад: 10-2=8. Тепер порівнюємо останню цифру коду з отриманою. Якщо вони рівні, значить штрих-код дійсний.

А якщо не рівні, то у вас або погано з математикою, або штрих-код підроблений.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10615 Подобається: 12 | Не подобається: 4  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс