Покупцеві кавоварки «Мока»

14 червня 2012

Чому вибирають кавоваку "Мока"? По-перше, «Мока Експрес» готує відмінну каву. І порівнюючи її з краплинною кавоваркою та кавомашиною, то за якістю вона знаходиться між ними. Тобто, у неї трохи кращий аромат, ніж при краплинному готуванні і трохи гірший, ніж у кавомашині. До інших плюсів варто віднести відносно високу швидкість готування, приблизно 5 хвилин і порція готова. Також радує низька ціна, дозволити купити кавоварку «Мока» може кожний.

Але разом із цим, для багатьох цінителів «Мока» недостатньо гарна. Кава з неї не має пінки, що обожнюється багатьма, насичена високою дозою кофеїну і останнє - така гейзерна кавоварка вимагає сумлінного догляду. Щоразу після приготування кави її необхідно обов'язково промити під проточною водою.

ТРОШКИ ІСТОРІЇ

Щоб зрозуміти привабливість кави з «Мока Експрес», треба знати її історію. Виявляється, запатентований даний винахід ще в 1933 році італійцем Альфонсо Біалетті. Саме він на своєму підприємстві «Bialetti» вперше запустив виробництво таких приладів для приготування кави.

І це був досить корисний винахід, після появи «Мока Експрес», кожний зміг вдома без проблем готувати каву не гірше, ніж подавали в кафе.

Тому донині фірма «Bialetti» існує і прекрасно себе почуває на ринку. За статистикою за останні 60 років ними було продано більше 300 мільйонів кавоварок «Мока», що, до речі, зробило Італію батьківщиною гейзерної кавоварки.

І що цікаво, навіть дизайн першої кавоварки 1933 року в наш час нітрохи не змінився (хіба що в останніх зразках).

Скажімо більше: 8-гранна кавоварка «Мока Експрес» стала одним із символів Італії і зайняла п'яте місце в номінації на кращий дизайн ХХ століття.

При цьому матеріал алюміній теж залишився незмінним і вважається найоптимальнішим і на сьогодні.

Ось така цікава історія, так що читач правильно думає, що йому просто необхідно купити додому кавоварку «Мока», без неї ніяк.

ПРИНЦИП ДІЇ І ГОТУВАННЯ

Принцип роботи кавоварки «Мока Експрес» також залишився незмінним.

Все працює за технологією гейзера (на те вона і гейзерний тип). Тобто, у нижню частину ми заливаємо воду, зверху встановлюється фільтр зі спеціальною лійкою, туди засипаємо каву, зверху ставиться друга чаша, що накручується на першу половину. Тепер все ставиться на вогонь або електроплиту, щоб почався процес готування.

Під час закипання знизу води, вона починає підніматися через лійку нагору, проходячи через каву, і конденсується у верхній чаші.

Коли знизу вся вода випарувалася і перейшла у верхню посудину, кава готова.

КРИТЕРІЇ ВИБОРУ

Тепер, коли всі розуміють, як кавоварка «Мока» працює, які у неї достоїнства та недоліки, прийшов час розказати про вибір. А вибір досить таки банальний. По-перше, намагаємося не відходити від класики. Кращий вибір - алюмінієва кавоварка. Цей матеріал дає свій, неповторний аромат і альтернативна сталь у багатьох моделях трохи змінює смак. Хоча верхня частина зі скла або порцеляни, а не алюмінію, можлива. Це не змінює смакових якостей, а при виборі скла допомагає краще встежити за процесом готування.

Тепер другий етап вибору - вгадати з порцією. «Мока Експрес» призначена на певну кількість кави і води, тому недолити зазначені в інструкції пропорції не вийде, кава вийде невірно приготовленою. А готувати 2-3 рази, це дуже клопітно, тому відразу усвідомлюємо, скільки кави ми будемо готувати.

І пам'ятаємо, що порції в країнах СНД завищені у два рази за норму по усьому світі. Купивши кавоварку на чотири порції, наші «нормальні» чашки можна наповнити ними тільки дві (якщо не одну).

Стандартна порція кави з кавоварки «Мока» - 50 грам, від цього і відштовхуємося.

Залишилося тепер відшукати гідного виробника, що поручиться за якість гарантією. Адже сітка фільтра, ущільнювальні прокладки, сам корпус, може швидко виробитися, що приведе кавоварку у неробочий стан.

Це так здається, що там нема чому ламатися, а насправді тільки якісна «Мока» прослужить десятки років, поганий вибір - витримає не більше року. А виходить, купувати треба тільки від виробника Bialetti.

Втім, якого б виробника ви не вибрали, при покупці кавоварки зверніть також увагу на те, що її ручка повинна бути виготовлена з термостійкого матеріалу.

ЯК ГОТУВАТИ?

Щоб кава в кавоварці «Мока Експрес» вийшла смачною і ідентичною, необхідно її правильно готувати. Спочатку вибираємо потрібний сорт, у чому легко зможуть допомогти продавці відповідного відділу, далі правильно його обробляємо, тобто, кава повинна купуватися в зернах і молотися самостійно. Потім заливаємо за інструкцією чисту воду, ставимо фільтр, засипаємо в нього каву, ложечкою щільно її втрамбовуємо, все закриваємо верхньою частиною приладу і ставимо готуватися. Коли вся вода стече у верхню частину - кава готова.

ДОГЛЯД ЗА КАВОВАРКОЮ «МОКА»

Коли кава готова, можна її розливати по чашках і поки вона трохи остигає швидко виконати процедуру чищення кавоварки. Не варто затягувати з нею і краще виробити в собі звичку мити відразу ж після приготування напою. Для цього розкручуємо прилад, обполіскуємо кожну частину під теплою проточною водою (чистити не потрібно, кавова плівка на резервуарі має позитивний вплив, захищаючи каву від присмаку алюмінію) і викладаємо сушитися.

Як бачимо, все дуже просто. Головне, особливо придивлятися до клапана, що завжди повинен бути чистим, і прокладкам, що вимагають своєчасної заміни в міру зношування.

Щасливому власникові «мока» потрібно стежити тільки за тим, щоб не наливати води вище спеціальної оцінки в нижній частині і не насипати кави більше, ніж може «переварити» агрегат.

Відзначимо, що існують також і електричні гейзерні кавоварки.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9953 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс