Тепличні грунти

20 березня 2013

Ґрунт із теплиць за правилами необхідно міняти щороку. При цьому навіть відпрацьований тепличний ґрунт - відмінне добриво для городу й саду. Так що неважко здогадатися: для теплиці ґрунт необхідно готувати особливий.

Приготування ґрунту - це одна з небагатьох переваг маленьких теплиць перед промисловими. При малому обсязі ґрунту можна скласти ідеальний ґрунт і дуже добре перемішати компоненти. Крім того, компоненти можна заготовити заздалегідь, що в промисловості неможливо через великі об'єми ґрунту.

Виникає питання: чому, якщо тепличний ґрунт такий багатий корисними речовинами, його потрібно міняти щороку, використовуючи у якості добрива на грядках відкритого ґрунту? А все просто. У теплицях вирощують в основному дві культури: помідори й огірки, причому за один рік саджають спочатку одну, потім, після збирання врожаю, - другу. Проміжними можуть бути салат, редис та ін.

Тобто чотири роки до повернення культури на колишнє місце витримати не виходить, а це чревате великими втратами врожаю, тому ґрунт щорічно міняють. До того ж заміна ґрунту дозволяє провести розпушування підґрунтового шару, що також відмінно позначається на плодоносінні.

Всі тепличні ґрунти стоять на «двох китах»: торф'яному й природному ґрунтах ділянки, де зводиться теплиця. Торф - найкраще. Але там де його немає, доводиться збільшувати частку додаткових компонентів: дернової землі, піску, глини, опалого листя, кори хвойних порід, тирси, різаної соломи злаків, озерного й річкового мулу, сидератів, готових і просіяних компостів.

З добрив при заправленні ґрунту зазвичай віддають перевагу органічному перегною, курячому посліду, кінському гною. Вони будуть поставляти рослинам вуглекислий газ і розігріють ґрунт. Але крім них треба додати й комплексні мінеральні добрива.

Останнім часом стало модним робити компости основним компонентом грунтової суміші. Якщо правильно їх підготувати, заклавши в компостну яму все необхідне, то вони успішно справляються із завданням. Досвідчені садівники готують складні ґрунти, перемішуючи в різних пропорціях 6 компонентів: дернову, листяну, суглинну, торф'яну, городню землі та перегній.

Листяна земля і торф поглинуть надлишкові мінеральні добрива. Пісок вноситься на важких і кислих ґрунтах. А якщо додали тирсу або кору, то треба до суміші додати й курячого посліду. І навпаки - тирсу додають, щоб зв'язати зайвий азот з курячого посліду і коров’яку.

Багато залежить від того, яку культуру планується вирощувати в теплиці. Огіркам більше додають свіжого гною й пташиного посліду. Торф обов'язково сильно нейтралізують вапном.

Помідорам треба більше перегною та піску. Перець і баклажани вирощують на томатних ґрунтах, а кавуни й дині - на огіркових.

Проміжні культури: салат, кріп, редис, петрушка, селера, цибуля на перо - невибагливі, їм за смаком будь-який ґрунт.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9425 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс