Як купувати цифровий фотоапарат

17 січня 2013

Мова йтиме не про технічні характеристики, за допомогою яких кожний з нас підбирає для себе той або інший цифровий фотоапарат, а про інші не менш важливі речі, про які потрібно знати, приходячи за покупкою в магазин побутової або цифрової техніки.

Фахівець з продажу побутової техніки, виходячи зі свого багаторічного досвіду роботи з покупцями, знайомить із декількома правилами придбання будь-якого цифрового фотоапарата, незалежно від його виробника та моделі.

ПРАВИЛО ПЕРШЕ. Купуйте фотоапарат у спеціалізованому магазині.

Всі магазини, де продаються цифрові фотоапарати, можна грубо розділити на дві категорії. До першої з них належать спеціалізовані магазини з продажу цифрової техніки, а до другої всі інші магазини побутової техніки, в асортименті яких присутні цифрові фотоапарати.

Не будемо говорити про другу категорію, а розглянемо переваги першої.

Продавці-консультанти спеціалізованого магазина мають більший запас знань і є набагато кваліфікованішими.

Асортимент спеціалізованого магазина, як правило, набагато багатший.

У спеціалізованих магазинах менше шансів купити «сіру» підроблену техніку.

Не доведеться купувати фотоапарат з вітрини.

І, нарешті, якість сервісного та гарантійного обслуговування спеціалізованого магазина на порядок вище (хоча бувають і виключення).

Навіть якщо фотоапарат у спеціалізованому магазині коштує на пару сотень дорожче - пам'ятайте, що краще трохи переплатити і потім насолоджуватися якісними знімками, чим бігати по сервісних центрах і товариствах з захисту прав споживачів.

ПРАВИЛО ДРУГЕ. Не купуйте фотоапарат з вітрини.

Зразки цифрових фотоапаратів, які провели на вітрині досить довгий час, не тільки збирають на себе безліч пилу, але ще й піддаються всіляким катуванням з боку продавців-консультантів і покупців. Ви не знаєте, через скільки рук часом проходять фотоапарати поки демонструють себе на вітрині. А простояти вони там можуть і не один місяць.

Тому слова продавця-консультанта «про останній на вітрині» можете розглядати, як привід відмовитися від цього фотоапарата на користь іншого, або просто піти в інший магазин.

ПРАВИЛО ТРЕТЄ. Ретельний огляд упаковки фотоапарата.

Нарешті фотоапарат обраний, і продавець приносить новий упакований фотоапарат. Ви, як покупець і майбутній власник, повинні бути першим, хто витягне фотоапарат із заводської упаковки. Не продавець, а саме покупець! Перед розкриттям упаковки, уважно її огляньте на наявність слідів удару або розкриття. Нічого подібного бути не повинно!

Всі комплектуючі фотоапарата неодмінно повинні знаходиться в герметично запакованих пакетиках, інакше з'являється ризик купити підроблений або фотоапарат, що вже був у вживанні.

ПРАВИЛО ЧЕТВЕРТЕ. Огляд фотоапарата.

Власне, якщо ви змогли дотриматися перших трьох правил, то фотоапарат, що потрапив до вас у руки, повинен бути зовсім новим.

Фотоапарат повинен бути без подряпин.

Не повинно бути відбитків пальців на корпусі та на об'єктиві апарата.

Не повинно бути пилу у важкодоступних місцях.

Загалом, нову річ завжди можна відрізнити.

Крім того, уважно роздивіться лінзи об'єктива, на них не повинно бути подряпин і всередині не повинні проглядатися пухирці повітря.

Зовнішній огляд повинен бути уважним - це один з головних способів перевірки нового цифрового фотоапарата.

ПРАВИЛО П'ЯТЕ. Перевірка працездатності.

У мережі зустрічається думка, що перевіряти працездатність відомих брендів не обов'язково, оскільки якість у них завжди на висоті. Це не так! Були випадки, коли фотоапарати таких фірм як Sony, Nikon, Canon та інші поверталися в магазин на другий день після покупки. Як правило, причина була в заводському дефекті, але...

Жоден продавець не поверне вам гроші та не обміняє фотоапарат просто так, навіть якщо він пробув у вас у руках навіть 2 години. І не тому, що всі продавці недобрі люди, а тому що не всі покупці сумлінно поводяться з технікою. Фотоапарат, особливо цифровий, - складна техніка, що потребує акуратного поводження, зіпсувати яку не важко буде навіть за 10 хвилин.

Тому перевіряти роботу фотоапарата за максимумом потрібно перед придбанням безпосередньо в магазині.

ПРАВИЛО ШОСТЕ. Перевіряйте комплектацію фотоапарата.

Кожний фотоапарат обов'язково повинен мати інструкцію українською мовою, і всі відомі виробники неодмінно дотримуються цього правила. Якщо у фотоапараті відсутня дана інструкція, то є шанс, що цей фотоапарат виготовлений не зовсім там, де повинен, або він не призначений для продажу в нашій країні. Як перше, так і друге, загрожує тим, що можна залишитися без гарантії.

У кожній інструкції для експлуатації є сторінка, на якій зазначені всі комплектуючі, які поставляються виробником разом з фотоапаратом. Обов'язково прочитайте та перевірте їхню наявність до покупки, інакше потім довести їхню відсутність буде складно.

ПРАВИЛО СЬОМЕ. Правильне оформлення документів.

Багато покупців не звертають уваги на документи, які отримують при покупці побутової техніки. Багато хто просто через неуважність, а основна більшість, тому що просто не знає, які документи повинні бути у них на руках після придбання.

Насправді ж все дуже просто, і на руках у покупця повинно залишитися 3 документи.

Касовий чек, що засвідчує покупку, на правильну суму.

Правильно оформлений гарантійний талон (всі ваші дані повинні бути внесені до нього). Причому це повинен бути саме фірмовий гарантійний талон виробника, що обов'язково є присутнім у документах прикладених до кожного фотоапарата.

Пам'ятайте! Насправді ж багато видів техніки різних брендів мають гарантійний строк, що перевищує 1 рік. Він може становити і 2, і 3, а навіть більше років. Саме цю інформацію й можна почерпнути, прочитавши уважно умови гарантії, прописані в кожному фірмовому гарантійному талоні. І саме цю інформацію спеціально або через незнання намагаються сховати від вас продавці-консультанти, коли намагаються замінити гарантійний талон виробника на талон магазина або касовий чек, або переконують, що вони рівноцінні.

Товарний чек із вказівкою моделі фотоапарата, дати та суми покупки. Товарний чек повинен мати живу печатку організації, що продає.

Наявність цих трьох перерахованих документів допоможе вам уникнути проблем у випадку виявлення несправностей у фотоапараті під час строку гарантійного обслуговування.

Пам'ятайте, що після того, як фотоапарат залишить територію магазина висунути претензії продавцеві ви зможете тільки у випадку виявлення несправностей, викликаних з вини виробника. Тому ставтеся до всього перерахованого вище серйозно і тоді будете отримувати від покупки фотоапарата тільки задоволення.

 Коментарі: 1 шт.   Переглядів: 4881 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс