Просто, як каша. Вибираємо крупу

21 листопада 2012

Різні крупи мають трохи різні корисні властивості, це необхідно враховувати, вибираючи крупи для свого харчування. Крім давно знайомих і улюблених перловки (ячменя), кукурудзи, гречки, рису, вівса в зерні та пластівцях, а також пшона і манки, на ринку з'являються і нові крупи.

Дикий рис. Дикий рис — це не рис зовсім, а трава, а точніше - цицанія водяна. Росте на мілководдях, берегах озер і річок у теплопомірній зоні сходу Канади та США. Зустрічаються і інші назви цього злаку - дикий рис, канадський рис, водяний овес, божевільний овес. Він складний у зборі і тому має високу вартість. Його колір - фіолетово-чорний, він має ніжний горіховий смак. Його потрібно варити 40-45 хвилин, використовуючи на одну частину зерна три частини води.

Пшениця спельта (полба). Цей злак родом з Середнього Сходу, спельта є близькою родичкою звичайної пшениці та досить давно використовується у харчовій промисловості східної Європи. Вона має сильний пшенично-горіховий смак. Борошно з цього злаку відмінно підходить для випічки та хліба, а також для виготовлення макаронних виробів.

Булгур (bulgur wheat). Це теж зерна пшениці, тільки попередньо відварені, висушеними та пропущені між двома циліндрами, щоб зерна тріснули. Оскільки, булгур продається у напівготовому стані, його дуже легко довести до готовності - варто лише замочити його в окропі. Зернятка мають м'яку текстуру та легкий горіховий смак. Булгур подають замість вареного рису або картоплі, додають у деякі салати.

Кінва (Quinoa). Це крупа, що знайома не всім (див. фото). Обов'язково пошукайте її на прилавках магазинів серед інших круп і неодмінно спробуйте! Це доісторичне зерно, його вже більше 3000 років вирощують південно-американські ацтеки! Колись Інки вважали його священною рослиною. Маленькі зернятка кінви дуже корисні та легко перетравлюються. В них багато білка, що особливо важливо для вегетаріанців. Крупа у вигляді маленьких дисків добре сполучається практично з усіма овочами та будь-яким м'ясом; її можна відварити і подати на гарнір, або додати в суп. Готується кінва швидко (протягом 15 хвилин). Одну частину зерна варто залити трьома частинами води і варити доти, поки зернятка стануть прозорими.

ЯК ВИБИРАТИ КРУПИ

В особливостях круп ми трохи розібралися, але як же не розгубитися в такому різноманітті? Як правильно вибрати крупу і насолодитися цим цінним продуктом?

Якщо придбати крупу неякісну, то і страви з неї будуть гіркими та неприємними, тому уважно підходьте до вибору крупи.

Якщо ви вирішили купити розфасовану крупу, то в першу чергу перевірте цілісність упаковки. Зверніть увагу на строк придатності. Чим «старіша» крупа, тим сильніше вона буде гірчити після приготування. Гляньте на зовнішній вигляд крупи: не повинно бути злиплих грудок, інакше це свідчить про наявність у ній продуктової молі. У крупі не повинно бути сторонніх домішок.

Дуже важливо знати справжній колір будь-якої крупи. Манна крупа біла або кремова, вівсяна - сіро-жовта, правильне пшоно - яскравого жовтого кольору. Свіжа гречана крупа - бежева, з жовтим відтінком. А якщо у гречки коричневий колір - значить крупа піддалася термічній обробці та корисних властивостей у ній мало.

Рис вибирають зазвичай за формою зерна. Форма рису визначає його смак. Довге, прозоре та тонке зерно при готуванні не злипнеться, страва з нього завжди буде розсипчастою. Такі зерна рису є ідеальними для приготування салатів і гарнірів. Круглозерний рис повністю розварюється, тому для каш, десертів і запіканок вибирайте його.

Колір рису теж має значення. Шліфований білий рис готується швидко, але в ньому практично немає вітамінів. Якщо ви хочете швидко приготувати гарнір з рису і отримати максимальну користь, сміливо вибирайте прозоро-жовтий (пропарений) рис. Зерна такого рису обов'язково повинні бути однорідного кольору. Коричневий рис - зовсім не зіпсований продукт, а навпаки, коричневі сорти рису найбільш корисні.

Якщо купуєте крупу на вагу, значить у вас є можливість понюхати крупу. Запах цвілі та вогкості однозначно не ознака якісного продукту, тим більше крупи.

Якщо ви вирішили перевірити якість крупи з домашніх запасів, то промийте частину зерен і спробуйте зернятка на смак. Якщо вони солодкі і не гірчать, поздоровляємо, перед вами свіжий продукт.

Перед використанням крупу обов'язково варто перебрати та промити під проточною водою, навіть якщо вона придбана в ідеальній упаковці.

Зберігати крупу найкраще у глиняних, скляних, керамічних або пластмасових банках з герметичними кришками, можна використовувати і металеві контейнери. Банки з крупами варто тримати в шафі або на поличках у сухому провітрюваному приміщенні. Висока вологість - головний ворог зберігання круп та інших сипучих продуктів.

Також, як виробники і продавці, при розфасовці ви обов'язково повинні вказати дату фасування та строк придатності на банці з крупою, щоб не забути його. Цільні зернові зберігаються біля двох років, а дроблені або мелені у борошно - усього 2-3 місяці.

Строк придатності у круп різний - це залежить і від умов зберігання: пшеничні крупи, манку, кукурудзяну крупу та вівсяну рекомендується зберігати від 4 до 10 місяців; гречану крупу близько 20 місяців; рис - 16 -18 місяців; пластівці близько 6 місяців.

По закінченні строку придатності якість крупи різко погіршується і, вживаючи її, можна заподіяти шкоду здоров'ю. Всі крупи містять жир, що при тривалому зберіганні окислюється. Прострочена крупа піддається зараженню грибками.

Намагайтеся періодично переглядати свої запаси круп. При тривалому та не правильному зберіганні у крупі можуть з'явитися комахи. При виявленні комах, крупу необхідно перебрати. Сильно забруднені комахами запаси краще не використовувати в їжу.

Шкідники круп'яних запасів, поїдаючи вашу крупу, забруднюють її екскрементами, шкурками після линяння та трупами, тим самим наповнюючи продукт токсичними властивостями. У такій крупі знижується вміст білка, вітамінів, ліпідів, з'являється сечова кислота. Потрапляючи в організм людини, така крупа зменшує кількість еритроцитів і гемоглобіну в крові, підвищує проникність судин. Також виникає ймовірність виникнення алергії та розладів ШКТ.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8739 Подобається: 2 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс