Розміри постільної білизни: євростандарт

8 листопада 2012

Стандарт постільної білизни, прийнятий на Заході, ми називаємо «євро». При цьому кожна із західних країн має свої «євро розміри». Так, американські мірки не відповідають європейським, а європейські - вітчизняним.

Тому цілком закономірно, що наша подушка навряд чи «потоваришує» з німецькою наволочкою, а американська простиня - з європейським матрацом. Найбільше з усіх предметів постільного комплекту розходження, залежно від країни-виробника, проявляються у розмірах і формі наволочок. Експерти радять завжди звертати на це увагу. Наприклад, французи віддають перевагу квадратним подушкам розміром 65x65 см, німці - 80х80 см, а іспанці та італійці люблять спати на прямокутних подушках 50х70 см.

Сучасні виробничі угоди привели до обмеження кількості стандартних розмірів комерційних постільних приналежностей для матраців і пружинних матраців. Вони залежать від країни виготовлення.

Односпальне ліжко.

У Європі типовою вважається довжина матраца 200-210 см, а розмір односпального ліжка варіюється лише шириною. Те, що в Старому Світі називається одномісним ліжком або матрацом (шириною 90-100 см), в американському варіанті відповідає розміру Twin (99х190 см). Останній розрахований на людей невеликого зросту: у Росії ліжка такої довжини позиціюють як «підліткові». Тому для більшого комфорту запитуйте американський розмір односпального ліжка Twin X-Long (також відомий як Extra Long Single) - 99х203,2 см.

Полуторне ліжко.

Вузьке ліжко на двох, іменоване у побуті «полуторкою», відповідає європейському двоспальному, шириною 140-160 см. Серед американських модифікацій йому умовно відповідають Double (воно ж Full) 137,2 х190 см або Queen 152,4 х203,2 см.

Двоспальне ліжко.

Повноцінне двоспальне ліжко має в європейському варіанті ширину 180 або навіть 200 см. Американці оперують терміном «королівські» двоспальні ліжка. Східні «королі», як правило, ширше (Standard King, Eastern King, King) - 193/198х203,2 см. Зате західні (Western King, California King) довше - 182,9х213,36 см.

Зрозуміло, що стандартні європейські матраци не підходять до ліжок, привезених зі США. Винуваті все ті ж одиниці виміру - дюйми і сантиметри. При переведенні у звичну для нас метричну систему круглі цифри перетворюються в дробові: 60х80 дюймів у 152,4х203,2 см. Жоден європейський виробник не виготовляє серійно моделі подібних розмірів.

На бирках закордонної білизни, що розташовані на внутрішньому боці білизняних виробів, можна зустріти наступні маркування:

- 1-bed (для односпального ліжка).

- 1,5-bed (відповідно, для полуторного ліжка);

- 2-bed (для двоспального ліжка);

- king-size (для дуже великого ліжка, так званого «трьохспального»);

Однак, звичними термінами (одно-, півтора- і двоспальний комплект) при виборі імпортної білизни Вам не обійтися. Показники розмірів різних країн можуть відрізнятися один від одного на 10-15 см.

За загальним правилом, на упаковці є інформація про комплектацію і розміри в сантиметрах, на які і потрібно орієнтуватися при покупці.

Закордонні виробники вибудовують свій розмірний ряд, як правило, таким чином:

- single (або twin) - односпальні комплекти;

- extra long single - полуторні комплекти;

- double (або full) - двоспальні комплекти;

- queen - збільшений, так званий «королівський» розмір, що приблизно відповідає вітчизняному «Євро»;

- king size - збільшений розмір, розрахований на дуже широке ліжко;

- baby bed - комплекти для немовлят;

- children - комплекти для ліжечка на одну дитину (довжиною до 125 см).

Не зайвим при виборі країни-виробника буде врахувати і той факт, що замість стандартних підодіяльників американці звикли використовувати простирадло, що пристібається на блискавці або ґудзиках до ковдри (один з різновидів - з одворотом у головах). Зрозуміло, що такому варіанту вибору повинна відповідати і ваша ковдра.

У закордонних комплектах також часто зустрічаються простирадла на резинці. Вони досить зручні у використанні, тому що фіксуються на матраці, не мнуться і не сповзають.

Але за рахунок наявності резинки та бічних полотен, що збираються у складки, з ними доведеться повозитися при прасуванні після прання. Якщо цей момент вас не лякає - шукайте на упаковці білизни позначку fitted sheet.

Як вітчизняні, так і закордонні фірми-виробники, нерідко пропонують зимовий і літній варіанти.

Літній, зазвичай, складається з двох наволочок і простирадла. У єврокомплекті остання, навпроти, може бути відсутньою. В євронабір будуть входити тільки підодіяльник і дві наволочки, до яких доведеться підбирати гармонійне за кольорами простирадло.

Іноді комплект включає відразу чотири наволочки - дві стандартні та дві з кантом, що розрізняються за зовнішнім виглядом: прямокутні більш ошатні і повторюють малюнок підодіяльника, а квадратні - однотонні, співпадають за кольорами із простирадлом.

Комплекти «зима-літо» можуть мати функціональну особливість: підодіяльник, утеплений тонким шаром, наприклад, синтепону. Крім основного призначення, він підходить для використання прохолодною літньою ніччю без ковдри.

Інформація, що допоможе вам вільніше орієнтуватися у маркуванні та розмірах закордонних виробників.

Bedspread - велике покривало.

Coverlet - покривало (середніх розмірів).

Comforter - ковдра, стьобана ковдра.

Duvet cover - підодіяльник.

Featherbed - стьобаний наматрацник (з наповнювачем).

Fitted sheet - простирадла на резинці.

Flat sheet - простирадла (під ковдру).

Mattress - матрац.

Mattress pad - наматрацник.

Pillow - подушка.

Pillow sham - декоративна наволочка.

Pillow case - наволочка.

Sham - декоративна подушка.

Sheet - простирадло.

Sheet set - комплект.

Thread-count - кількість ниток плетива на квадратний дюйм.

Throw - невелике покривало.

Inch - дюйм.

Формат «Євро», як такий, вітчизняним стандартом постільної білизни не передбачений. Виробники вітчизняного текстилю використовують «євро розміри», розроблені відповідно до власних ТО (технічних описів), наслідком чого, як і на західному ринку, є всілякі варіанти класифікації назв і відповідних їм розмірів, найчастіше продиктовані, не в останньому ступені, як маркетинговими міркуваннями, так і міркуваннями економії.

На упаковках білизни «євро-формату» у вітчизняному виконанні ви зможете побачити наступні варіації маркування:

- Міні-Євро;

- Євро;

- Євро-стандарт;

- Євро-максі, він же Євро-плюс.

При цьому, перефразувавши відоме прислів'я, що одному виробникові - «Міні-Євро», то іншому - «Євро-плюс».

Незважаючи на «танець» у розмірах, поєднує євро-набори їхня комплектність: всі вони розраховані на двох чоловік і включають підодіяльник, простирадла і 2 (або 4 : дві маленькі 50x70 см і дві великі 70x70 см) наволочки. Крім цього, всі «євро» більше вітчизняного двоспального варіанта. Найчастіше зустрічаються євро-комплекти з 6 найменувань.

Постільна білизна, розглянутого у цій статті формату, російськими виробниками найчастіше позиціюється єдиним маркуванням «Євростандарт», і її розміри, що найбільше зустрічаються, часто варіюються в наступних межах:

- підодіяльник - 205х225 см; 225х245 см; 200х220 см (найпоширеніший);

- простирадло - 240х280 см; 240х220 см;

- наволочка - 50х70 см; 70х70 см.

Експерти радять: при покупці, поза залежністю від фірми, країни виробника і умовного маркування, завжди дивіться на розміри в сантиметрах - і ніколи не помилитеся.

Як говориться, «головне - щоб костюмчик сидів». При правильному виборі розмірів комплекту довжина і ширина підодіяльника та наволочки повинні бути більше відповідних розмірів ковдри і подушки, у середньому, приблизно, на 5 сантиметрів - для вільного облягання.

 Коментарі: 1 шт.   Переглядів: 27382 Подобається: 0 | Не подобається: 1  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс