Як вибрати найкраще автомобільне дитяче крісло?

6 вересня 2012

Існує кілька основних моментів, на які обов'язково потрібно звернути увагу при покупці автокрісла для маляти. Насамперед переконайтеся, що обране автокрісло відповідає Європейському стандарту безпеки.

БІЧНИЙ ЗАХИСТ

Основною системою захисту при аварійних ситуаціях виступає штатний ремінь безпеки автомобіля, а у випадку бічного удару дитину захищає спеціальна конструкція автокрісла, яку можна назвати бічним захистом. До неї належать великі підголівники і яскраво виділена бічна підтримка, що зм'якшує бічні удари.

У більшості серйозних виробників є власні розробки у системі бічного захисту. У цій області всі виробники використовують найбільш передові технології. При виборі автокрісла намагайтеся зупинити свій вибір на сидіннях з максимальними боковинами і підголівниками.

КРІПЛЕННЯ АВТОКРІСЛА

Автокрісло повинно закріплюватися без особливих зусиль з Вашого боку так, щоб його люфт по ремені безпеки автомобіля був мінімальний. Для цього у багатьох моделях передбачений додатковий фіксатор, що не дає автомобільному сидінню рухатися по ремені безпеки, завдяки чому Ви одержуєте жорстко зафіксоване крісло і впевненість у безпеці дитини. Такі фіксатори передбачені в першій віковій категорії.

Дуже важливою характеристикою є система додаткового натягу ременів безпеки автомобіля, за допомогою яких кріпляться автокрісла. Система натягу ременів вкупі з фіксаторами дозволяє без особливих зусиль домогтися максимально надійного кріплення автокрісла. Це особливо важливо, якщо установку робить мама.

Чим продуманішою є система фіксації автокрісла на ременях безпеки автомобіля, тим надійніше буде закріплене ваше сидіння, що гарантує спокій в автомобільних поїздках з дитиною.

ЧОХЛИ АВТОКРІСЛА

Чохол автокрісла також є елементом системи безпеки автомобільного сидіння. Всі виробники прагнуть зробити тканину, що використовується для оббивки автокрісла, комфортною для дитини. Більшість із них практично перестали використовувати у виробництві бавовняні тканини, їм на зміну прийшли високоякісні синтетичні матеріали.

Тепер у оббивки з'являються нові характеристики. Наприклад, Sicartex - виробник автокрісел торговельної марки Kiddy - винайшов новий матеріал, що зберігає свою температуру, незважаючи на температуру навколишнього середовища. А основна його перевага - енергоємність, тобто завдяки своїй структурі матеріал працює аналогічно подушці безпеки в автомобілі.

А RECARO у виробництві чохлів для автокрісел використовує матеріал, що не поглинає сторонніх запахів, таких як тютюновий дим, вихлопні гази та інші. При цьому матеріал пожежонебезпечний і добре поглинає вологу.

ДОДАТКОВІ РЕГУЛЮВАННЯ

Маленькі діти дуже часто засинають у дорозі, відповідно необхідно, щоб у Вашого автокрісла була можливість змінити нахил спинки для відпочинку дитини. Це має значення для сидінь, що належать до групи I. Всі виробники пропонують таку можливість за рідкісним винятком. Наприклад, Bebe Confort Iseos Safe Side TT оснащується безступінчастим регулятором, що дозволяє перевести автокрісло з положення «сидячи» у положення «для сну» плавно, не потривоживши заснулу дитину.

На жаль, технічно неможливо зробити положення спинки повністю горизонтальним у жодному автокріслі. Але вам варто орієнтуватися на автомобільні сидіння, у яких максимальна кількість позицій нахилу спинки. Для автокрісел групи II-III важливим є наявність регулювання ширини автомобільного сидіння. Великим плюсом буде наявність у кріслі групи II-III можливості відкинути спинку для того, щоб дитина могла відпочити.

ВАГА СИДІННЯ

Одним з важливих факторів є вага автокрісла, адже Вам доведеться його переносити, та і кріпити більш легке автокрісло набагато простіше.

У випадку з автолюльками (автокрісла, що належать до групи 0+;) вам потрібно буде носити дитину в колисці, відповідно, чим легше сидіння, тим простіше буде вам.

Наприклад, Сybex Aton найлегше автокрісло у своєму класі - всього 2,5 кг. При виборі автокрісла орієнтуйтеся на більш легкі.

ДОВЖИНА РЕМЕНЯ БЕЗПЕКИ

При виборі автокрісла потрібно знати, що довжини заднього ременя безпеки може не вистачити для правильного кріплення автокрісел групи 0+I. Особливо це може проявлятися в машинах російського виробництва.

Інші елементи дитячого автокрісла - конверт, подушка для шиї, підголівник, дощовик, перенесення і т.д. - у тому або іншому ступені впливають на його комфорт, функціональність і престижність, що безсумнівно позначається на ціні.

ISOFIX

Перевага системи Isofix перед трикрапковим ременем - більш проста і швидка установка крісла, тут практично неможливо зафіксувати його у неправильному положенні. Сидіння жорстко прикріплюється до кузова автомобіля, а дитина вже пристібається у ньому внутрішнім п’ятикрапковим ременем.

Нагадуємо, що кріплення Isofix застосовується у кріслах груп 0+ і I.

Для груп II і III воно є лише допоміжною системою кріплення, і дитина тут пристібається трикрапковим ременем.

Переваги системи кріплення Isofix очевидні, але є зворотний бік медалі. На дитину у кріслі групи I (коли маля сидить обличчям у напрямку руху) з Isofix при лобовому зіткненні будуть діяти великі перевантаження, особливо на шийні хребці.

Це є наслідком жорсткого закріплення сидіння до кузова автомобіля. Адже звичайні крісла за інерцією просуваються трохи вперед за напрямком руху. Це відбувається за рахунок більш сильного у момент удару натягування ременів, що кріплять крісло до автомобіля, а також за рахунок розтягання самих цих ременів.

Описаний процес супроводжується частковим поглинанням енергії і до дитини приходить вже трохи ослаблений ривок.

Якщо ви захочете поставити крісло в інший автомобіль, то імовірно, що кріплення просто не підійдуть. Якщо в родині кілька автомобілів, якщо ви змінили автомобіль або вирішили подарувати непотрібне більше крісло друзям, можуть виникнути проблеми. Тим більше що не всі моделі автокрісел з Isofix можна встановити традиційним способом - ременями.

Вага автокрісла з системою Isofix на 20-30% вища свого аналога на ременях. Ціна автокрісла з системою Isofix у 1,5-2 рази вища аналога.

Вибираючи крісло, ви можете орієнтуватися також на результати випробування крісел на міцність у різних країнах.

Але повністю покладатися на дані краш-тестів не варто. Безумовно, результати краш-тестів це важлива інформація, але їхній аналіз показує, що вони у різні роки найчастіше суперечать один одному.

Торкаючись питання про вибір виробників, можна сказати, що найкращого виробника автомобільних крісел не існує, так само як не існує кращого виробника автомобілів, побутової техніки і т.д.

ГРУПИ ДИТЯЧИХ АВТОКРІСЕЛ

Відзначалося що в усьому світі дитячі автокрісла діляться на групи за вагою та віком дитини (цю класифікацію підтримує і російський ДЕРЖСТАНДАРТ). Розподіл на групи дозволяє підібрати модель відповідно до ваги дитини.

Автокрісло групи 0 — являє собою автоколиску, що призначена для немовлят, а також для дітей з малою вагою. Вона нагадує кошик від прогулянкової коляски, оснащений внутрішніми ременями безпеки. Автоколиска встановлюється на задньому сидінні перпендикулярно напрямку руху і фіксується штатним ременем безпеки автомобіля.

Автокрісло групи 0+ (перенесення) — призначене для малят від народження приблизно до 1 року. Сидіння має чашеподібний корпус, внутрішні п’ятикрапкові ремені і зручну ручку для переносу маляти. Автокрісло встановлюється обличчям проти напрямку руху автомобіля. Таке положення пояснюється необхідністю розвантажити тендітну шийку і хребет дитини. Різке гальмування провокує смертельно небезпечний «кивок» голови, що виключається при правильній установці автокрісла «обличчям проти напрямку руху».

Автокрісло групи 1 призначене для дітей, які вже впевнено сидять, тобто — приблизно від 1 року. Встановлюється обличчям по ходу руху. Сидіння обов'язково має внутрішні п’ятикрапкові ремені або утримуючий столик, а також зручний нахил для сну. В автокріслі групи 1 дитина може перебувати доти, поки не досягне ваги 15-18 кг.

Автокрісло групи 2 розраховане на дітей від 3 до 7 років. Сидіння цієї групи в чистому виді зустрічаються дуже рідко. Зазвичай виробники дитячих автокрісел поєднують моделі у групу 2-3.

Автокрісло групи 2-3 призначене для дітей від 3 до 12 років. Воно не має внутрішніх п’ятикрапкових ременів, тому дитина кріпиться за допомогою штатного ременя безпеки, що пропускається через спеціальні напрямні. Деякі автокрісла цієї групи мають невеликий кут нахилу для відпочинку.

Автокрісло групи 3 (бустер) — це сидіння без спинки. Бустер має тверду конструкцію, підлокітники та спеціальні напрямні для ременя безпеки. З погляду безпеки бустери небажані, тому що у них відсутній бічний захист. Їхнє використання можливо, якщо дитина вже висока (зріст більше 130-135 см). Але і у цьому випадку повноцінне крісло групи 2-3 є більш підходящим варіантом. На бустерах часто пишуть, що їх можна застосовувати з 4 років, що на нашу думку неприпустимо.

Існують автокрісла, що сполучають у собі функції відразу декількох груп. Такі сидіння зручні при переході від однієї групи до іншої, коли дитина із крісла однієї групи вже виросла, а для іншого ще замала. Як правило, покупка універсального сидіння обходиться дешевше автокрісел 0, 1, 2 і 3 груп окремо.

 Коментарі: 3 шт.   Переглядів: 5580 Подобається: 3 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс