Зірчастий кактус

26 червня 2013

Астрофітум (лат. Astrophytum, сім. Кактусові) - досить розповсюджений у кімнатній культурі рід кактусів, що прийшли до нас із Америки. Астрофітуми мають м'ясисті кулясті стебла з декоративними колючками або цяточками. Астрофітуми не вимагають складного догляду, вони легко зацвітають у кімнатних умовах, все літо радуючи око жовтими квітками, розташованими на верхівці стебла.

Астрофітум  козерогий.
Астрофітум козерогий.

Найпоширенішим видом є астрофітум багаторильцевий (або краплистий) (Astrophytum myriostigma). Цей кактус має єдине витягнуто-кулясте стебло з п'ятьома чітко вираженими ребрами, з віком кількість ребер збільшується. Стовбур астрофітума багаторильцевого сіро-зелений. Він засіяний білими крапками. Колючок немає. Жовті квітки до 5 см у діаметрі здаються шовковими. 

Інший вид астрофітума - астрофітум козерогий (Astrophytum capricorne) зустрічається рідше. Свою назву він одержав через вигадливу форму колючок, вигнутих немов роги. Його стебло має 9 ребер, він темно-зелений у світлу цяточку. Астрофітум прикрашений (Astrophytum ornatum) у молодому віці кулястої форми, з віком стає колоновидним. У нього 8 ребер і прямі шипи коричнювато-жовтого кольору довжиною близько 3 см. Квітки астрофітума прикрашеного ясно-жовті, до 9 см у діаметрі. У кімнатних умовах він досягає 1 м у висоту.

Астрофітум віддає перевагу сонячному місцю розташування, в ідеалі це підвіконня південного або південно-західного вікна. Температура потрібна помірна, узимку оптимальним є прохолодний мікроклімат при 6-10°С. До вологості повітря астрофітум невимогливий, добре переносить сухе повітря.

Поливають рослину влітку помірно, восени полив скорочують, узимку не поливають взагалі. З травня по серпень астрофітум необхідно підживлювати добривом для кактусів. Астрофітум має потребу у вапняному ґрунті з нейтральною реакцією середовища. Рослину пересаджують раз на 2 -3 роки, вибираючи горщик діаметром трохи більше попереднього. Субстрат готують із перегною, глини або дернової землі, листяної землі та крупного піску у співвідношенні 1:1:1:1. У суміш додають по столовій ложці цегельної крихти, деревного вугілля і вапна. Розмножується астрофітум тільки насінням.

Зі шкідників астрофітуму досаждають щитівки й червоний павутинний кліщ. Для боротьби з ними підійдуть актелік або фуфанон. При надлишковому зволоженні може з'явитися гниль, що вражає стебло.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6187 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс