Зозулині сльози

19 червня 2013

Ізолепіс витончений, очерет пониклий, волосяна трава, зозулині сльози, сцирпус пониклий - так називають багаторічну трав'янисту рослину із сімейства осокових з вишуканим пучком тонких стебел, які начебто струмені фонтана обпадають у різні боки. Ще ізолепіс схожий на екзотичний модний світильник.

На кінцях вишуканих стебел навесні з'являються маленькі квіткові колоски. На початку вони коричневі, а потім стають білими. І тоді рослина виглядає так, начебто її прикрасили пуховими кульками. У побуті рослина називається «зозулині сльози», «очерет». Батьківщина ізолепіса - заболочені райони Східної Індії.

При слові «очерет» більшість з нас уявляє собі гостролисту рослину з оксамитовим коричневим «качаном» на високому стеблі. Це помилкове уявлення - такий вигляд має рогоза. Очерет - рослина з високими стеблами, які знизу обгорнені високим листям. Верхівка стебла прикрашена суцвіттями з бурими подовженими колосками.

Очерет та ізолепіс (або сцирпус пониклий) з одного сімейства - осокових.

Сцирпус - типова рослина болотистих місцевостей, і тому його потрібно рясно поливати. Він упокориться з недоліком світла, невисокою температурою, сухістю повітря, але недостатнє зволоження приведе до його загибелі. Найкраще для нього світло - розсіяне. 

Узимку мінімальна температура мікроклімату +12 градусів. Догляд нічим не відрізняється від догляду за багато кому відомим циперусом.

Розмножують «зозулині сльози» насінням, яке висівають на поверхні ґрунту в суміші садової землі, торфу й піску - у рівних частинах. Через деякий час сходи розсаджують в окремі горщики. Сцирпус також легко можна розмножити діленням кущика. Але з насіння рослини виходять більш пишними і стійкими до несприятливих факторів.

Дуже важливо поливати його м'якою відстояною водою, можна кип'яченою. Вибираючи добрива, потрібно враховувати, що в них не повинно бути кальцію. Хоча підживлювати сцирпус не обов'язково.

Горщик з рослиною потрібно постійно тримати в посудині з водою, поглибивши його на третину висоти. Дуже часто вирощують сцирпус у пластиковій трубці. Для цього потрібно підібрати трубку, діаметр якої дозволяє розмістити усередині кореневу систему з дуже невеликою кількістю ґрунту. Довжина трубки - половина довжини коренів.

Після розміщення рослини усередині трубки, корені, що виступають, прикопують у горщик із ґрунтом. А стебла будуть визирати з іншого кінця трубки. Одержуємо своєрідну трав'янисту пальму. Загалом, сцирпус - прекрасна ампельна рослина, яка приваблює своєю компактністю, гарним зовнішнім виглядом і невибагливість.

Біоенергетики вважають його дуже корисним у складних ситуаціях. Сцирпус допомагає сконцентруватися. Особливо він корисний для водяних знаків зодіаку. Тобто ця рослина гарно себе почуває у людей, які мають гарний емоційний зв'язок з водою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9330 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс