Як правильно розмножити популярний вид фікуса

5 червня 2013

Фікус із товстим великим темно-зеленим листям називається каучуконосний. Листочок такого фікуса легко вкорінюється. 

Щоб одержати молоду рослину, живець повинен бути вирізаний зі стебла. Або листочок повинен мати маленький шматочок стебла зі сплячою брунькою біля основи черешка.
Щоб одержати молоду рослину, живець повинен бути вирізаний зі стебла. Або листочок повинен мати маленький шматочок стебла зі сплячою брунькою біля основи черешка.

Укорінений листок може дуже довго жити поодинці, поки не зостариться. Іноді може вирости новий листочок. Але стебло з листяного черешка фікуса не утвориться і нова рослина ніколи не виросте.

Зазвичай на живець обрізають верхню частину стебла з 2-3 листочками на ньому. Нижній лист у живця обрізають повністю, а верхні укорочують на 1/3 частину від їхньої довжини. Перед посадкою живці потрібно опустити ненадовго у воду, щоб дати стекти молочному соку.

Потім живець висаджують у родючу землю: суміш дернової і листяної землі, торфу й піску (2:2:1:0,5), або в суміш торфу з піском. Накривають чистим поліетиленовим пакетом, і ставлять у тепле місце. Укорінення триває близько 20 днів. Кращий час для вкорінення березень-квітень. Живець можна вкоренити у воді, але це буде набагато довше, близько 30 днів.

Коли заощаджують посадковий матеріал, фікуси вкорінюють листяним живцем зі шматочком пагона і брунькою. Довжина живця залежить від довжини міжвузлля і чим вона довша, тим краще. Нижню частину живця зовсім трохи розщеплюють ножем. У розщеп вставляють маленький камінчик або шматочок сірника. Лист звертають у трубку щодо центральної жилки і зв'язують. Усередину трубки вставляють будь-яку довгу паличку (довшу листа). Після посадки живця, паличку встромляють у ґрунт, щоб зафіксувати лист. Так живець не буде випадати з горщика.

Стеблові не верхівкові живці з 2-3 міжвузллями висаджують у неглибоку ємкість, розташовуючи пагін горизонтально. Зверху стебло закріплюють шпильками.

Можна розмножити фікуси повітряними відводками. Для чого під 4-6 верхнім листом стебло обв'язують поліетиленовою плівкою у вигляді маленької спіднички, яку заповнюють вологим ґрунтом або будь-яким утримуючим вологу матеріалом (мохи, перліт, губка). Зверху спідничку зав'язують для зниження випару води. А щоб не зламалося стебло, спорудження потрібно підв'язати до опори або міцного сусіднього стебла. 

Для прискорення коренеутворення, стебло ушкоджують. Роблять гострим ножем косий надріз під вузлом або посередині міжвузлля. У надріз вставляють шматочок сірника або пластмаси. Але, вкорінюючи фікус у холодну погоду, краще не робити надрізу, щоб пагін не загнив. Воложити ґрунт зручно з одноразового шприца.

Для успішного вкорінення живців необхідна температура 24-32°С.

ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ 

Фікуси невибагливі, тіньовитривалі рослини, крім фікуса карика. Деякі з них (ф. лировидний і ф. крихітний) мають потребу у високій вологості повітря.

Тропічні види тримають узимку при температурі 15-20°С, а субтропічні (ф. карика і ф. крихітний) – при більш низькій температурі, 8-10°С.

Фікуси не терплять пересихання земляної грудки. Легко переносять обрізку і мають потребу у формуванні крони. 

Земельна суміш: дернова й листяна земля у рівних кількостях.

Розмножують насінням, живцями і повітряними відводками.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10964 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс