Елегантний красень - спатифілум

29 травня 2013

Спатифілум, або, як його ще називають, «жіноче щастя», є прекрасною декоративною рослиною, яку люблять заводити жінки або молоді дівчата. Відповідно до повір'я ця квітка сприяє приходу щастя й любові в оселю, де вона росте.

Якщо підібрати відмінне місце, спатифілум здатен квітувати практично весь рік. Рослина дуже теплолюбна і не любить протягів. Спатифілум віддає перевагу добре освітленим місцям, але потрібно уникати ділянок з прямими сонячними променями. Вони можуть ушкодити листя. У приміщенні варто вибрати місце з гарним освітленням, але з невеликою тінню. Однак спатифілум прекрасно себе почуває, перебуваючи і біля північних вікон.

Поливати необхідно рясно особливо з весни до осені, взимку - помірно. Не можна допускати пересихання ґрунту, тому потрібен гарний дренаж. Щоб уникнути проблем з кореневою системою, потрібно уникати застою вологи. Для цього необхідно постійно видаляти залишки вологи з піддона й поливати квітку не дуже великою кількістю води. Кожні 10-15 днів у воду необхідно додавати добриво для зелених вихованців.

Протягом зимових місяців полив стає нерегулярним. У цей період ваша мета - злегка воложити субстрат.

Квітка віддає перевагу прохолодному клімату з максимальною температурою +12-+15°С протягом усього року. Також вона любить вологість повітря. Для того, щоб підвищити рівень вологості у приміщенні не забуваємо періодично оббризкувати листя водою. Цю процедуру потрібно повторювати не тільки в літній період, коли тепло, але й узимку, коли опалення і сухе повітря висушують листя.

Віддає перевагу більш тісним і не занадто високим горщикам. Необхідно пересаджувати молоді рослини щороку, замінюючи ґрунт. Спатифілум дуже чутливий до ушкодження коренів, тому пересаджуйте його обережно. Дорослі рослини можуть залишатися у своєму вазоні, але навесні необхідно замінити верхній шар на більш новий, свіжий.

Якщо хочемо отримати ще одну нову рослину, то просто ділимо кущ. Потрібно просто роз’єднати корені на дві частини, кожну з яких посадити окремо. Виконуючи ділення куща, пам'ятайте, що на кожній частині повинно бути як мінімум 3-4 здорових листочки та добре розвинених коренів.

Ґрунт для пересадження беруть слабокислий (p - 5-6,5). Добре себе почувають спатифілуми у звичайному перегної, у який потрібно додати цегельну крихту, шматочки деревного вугілля. Підійде суміш з рівних частин листяної і дернової землі, перегною, торфу та річкового піску. Можна використовувати готовий субстрат для квітів сімейства Ароїдних, додавши в нього шматочки деревного вугілля.

Якщо ваша рослина погано росте, то, імовірно, вона уражена попелицею. У цьому випадку можна «вилікувати» рослину, якщо обприскувати квітку мильною водою з додаванням невеликої кількості спирту.

Бажаючим мати у себе вдома такого красеня, як спатифілум, можна порекомендувати просто його купити, ідеальним часом покупки прийнято вважати весну або початок літа, саме за цей час ваша квітка зможе повністю освоїтися на новому місці й підготуватися до зими.

Якщо підійти до квітки вранці, то можна відчути сильний приємний аромат. Взагалі, варто відзначити, що спатифілум - це квітка для тих, хто любить елегантну простоту й красу. Тому, вибравши цю королівську рослину, ви не пошкодуєте.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 11798 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс