Старий знайомий бриофіллюм

25 липня 2012

Один з видів цієї найцікавішої рослини знайомий, імовірно, кожному, хто любить кімнатні квіти.

Бриофіллюм чашоподібний.
Бриофіллюм чашоподібний.

Завжди привертає увагу товсте, соковите трикутне зазубрене з краю подовжено-загострене листя з товстими черешками, супротивно розташоване на товстому стеблі, а у кожній зазубринці - малюсінька молода рослинка зі стеблинкою, листями та корінцями. Варто тільки злегка доторкнутися до листя, як вони обпадають на землю, де швидко вкорінюються і дають пишну поросль. А якщо не турбувати рослину, то всі дочірні екземпляри будуть на ній рости, і іноді на їх трохи підрослих листиках можна побачити вже третє, «внучате» покоління. Неможливо підрахувати, скільки рослин може дати за все своє життя один материнський організм.

Сама назва «бриофіллюм» говорить сама за себе: «брио» грецькою означає «пишно рости», «філлюм» - листок. Наш найвідоміший вид називається бриофіллюм Дегремона (В. daigremontianum). Нерідко його називають ще одним, вже китайського походження, ім'ям: каланхое. Це інший, близький родинний вид, нерідко їх навіть поєднували в один рід (і тоді в роді каланхое існувала секція з назвою бриофіллюм), або вважали синонімами. Останнім часом всі види, що володіють здатністю до живородіння, систематики відносять до роду бриофіллюм.

У кімнатному квітництві поширено кілька видів цієї рослини.

Бриофіллюм Дегремона - Bryophyllum daigremontianum R. Harriet. Батьківщина - Африка. Багаторічна рослина з м'ясистим прямостоячим стеблом висотою до 1 м, покритим соковитими товстими темно-зеленими супротивно розташованими листями. На стеблі при гарному догляді з'являються повітряні білуваті коріння, що набувають згодом коричнювате забарвлення. Листя широколанцетне, до верхівки загострене, з серцеподібною основою, що має відігнуті нагору лопаті. Нижня частина листя ясно-зелена із численними фіолетово-рожевими цятками. Черешки короткі, рожево-зелені. Краї листової пластинки тупозубчасті. На краях листя протягом всього року, починаючи з раннього віку, з'являються дрібні вегетативні бруньки, з яких розвиваються молоді рослини. Після того як останні сформують два маленьких листочки та чотири-п'ять тоненьких розчепірених корінців довжиною 0,4-0,8 см, вони відпадають і, потрапивши на вологий субстрат, швидко вкорінюються.

Квітує бриофіллюм у зимово-весняний час при короткому дні. Квітки рожеві, дзвоникоподібної форми, зібрані в суцвіття. Молоді рослини, що утворюються з вегетативних бруньок на краях листів, є вихідним матеріалом для розмноження. Крім того, цей вид бриофіллюма легко розмножується молодими, довжиною 3-4 см стебловими черешками, які швидко вкорінюються у керамзиті, крупному піску, іонітному субстраті, торфі.

Вирощувати бриофіллюм Дегремона необхідно в пласких широких (висотою 10-12 см) простих або подвійних ємкостях (чашах, вазонах) декоративної форми. Висаджені в ємкості різновікові екземпляри (три-п'ять) утворять групки рослин різної висоти, які рельєфно виділяються на однотонному фоні.

У кімнатах бриофіллюм добре росте і нормально розвивається. У літню пору для нього необхідне сонячне світло, узимку сухе місце розташування та рідший полив. Прекрасно росте під люмінесцентними лампами.

Для вирощування використовується суміш із 1 частини дернової глинистої, 1 частини компостної та 2 частин листяної землі. До суміші додають трохи піску.

Бриофіллюм трубкоквітковий - Bryophyllum tubiflorum Harv. Батьківщина - Африка. Суккулентна рослина з голими соковитими стеблами блідо-зелено-рожевого кольору, із численними зеленими цятками, крапками, дрібними рисками на стеблах. Досягає висоти 60-70 см; стебло негіллясте. Листя мутовчате (по 3 листи в колотівці), ясно-зелене з буро-зеленими плямами, сидяче, згорнуте по довжині в трубку з жолобком уздовж центральної жилки. За формою листя вузьколінійне, шириною 0,3-0,4 см, довжиною 10-12 см. На верхівці лінійного листа, край якого має зубці, утворюється невелика кількість (6-10) молодих рослин. Обпадаючи, вони легко вкорінюються у субстраті.

Квітує бриофіллюм трубкоквітковий взимку. Квітки рожево-червоні. Він легко розмножується черешками. Останні швидко утворюють корені і за короткий строк досягають довжини 20 см. Рекомендується використовувати бриофіллюм трубкоквітковий у сполученні з іншими суккулентами.

Бриофіллюм чашоподібний - Bryophyllum calycinum Salisb. Походить з Молуккських островів. Напівчагарник із соковитими, ясно-зеленими м'ясистими прямими стеблами. Листя овально-кругле, велике, товсте, матово-темно-зелене, з тупими зубцями по краю листової пластинки. Листорозташування супротивне. Соковиті короткі черешки ясно переходять у головну жилку листа. Квітки у вигляді роздутої 4-лопатевої чашечки та довготрубчатого віночка з 4-лопатевим відгином, зібрані у верхній частині пагонів. У гідропонній культурі та іонітопоніці розмножується двома способами: черешками та бруньками. Молоді пагони довжиною 3-5 см вкорінюють у дробленому керамзиті, піску, торфі та ін. і потім висаджують у прості або подвійні ємкості, заповнені іонітним субстратом. Добре росте в гідропонній культурі.

З березня по жовтень зрізують м'ясисте листя з черешками, розташовують їх на вологому субстраті (керамзит, пісок та ін.) і щільно пришпилюють до нього. При постійній вологості субстрату з країв притиснутої листової пластинки на виїмках між тупими зубцями через деякий час з'являються дочірні рослини з корінцями. Рослини, що утворилися, відокремлюють і висаджують у невеликі ємкості. На 5-6-й місяць формується нормальна рослина висотою 30-40 см, цілком придатна для декорування приміщень.

Кілька різновікових рослин бриофіллюма чашоподібного, висаджених в одну ємкість, створюють своєрідну групу. Догляд і утримання такі ж, як у бриофіллюма Дегремона.

Бриофіллюм - невибаглива рослина. Її достатньо поливати один раз на тиждень, не даючи засихати земляній грудці. У період вегетації рослину бажано підживлювати квітковими добривами кожні два тижні. У дорослої рослини можлива поява на стеблі повітряних коренів, спочатку білого, а пізніше коричневого кольору.

Основними шкідниками є попелиця, борошнистий червець і трипс. Якщо в приміщенні, де знаходиться бриофіллюм, дуже волого та холодно, то на ньому можлива поява сірої гнилі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6709 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс