Що таке мульча, і в чому її користь

20 червня 2012

Мульчування - це відомий агротехнічний прийом. Однак багато садівників недооцінюють важливість і корисність мульчування.

Мульчування - це прикриття ґрунту між рослинами будь-яким доступним матеріалом (тирсою, соломою, папером, плівкою, дрібними камінцями, ганчір'ям, опалими листями, торфом, перегноєм, шишками та ін.).

Як варіант, що частково замінює мульчування, можна використовувати грунтопокровники - рослини з поверхневою кореневою системою, які, розростаючись, покривають ґрунт немов килимом. Тут необхідно враховувати те, що грунтопокровники не повинні конкурувати з основними рослинами, тобто їх потрібно висаджувати серед чагарників і дерев, що добре прийнялися, а також багатолітників з потужною кореневою системою.

У чому ж полягає важливість і корисність мульчування?

По-перше, мульча з елементів, що перегнивають, служить живленням для рослин протягом усього вегетаційного періоду, Інакше кажучи, це тривале підживлення, що надходить поступово і довго, причому без додаткових зусиль садівника. Знаючи особливості розвитку тих або інших рослин можна підібрати для кожної з них оптимальну мульчу.

По-друге, мульча допомагає боротися з бур'янами. Такі матеріали, як плівка, картон, ганчір'я дозволяють позбутися навіть від злісних багаторічних бур'янів, таких як пирій, осот та інших. Якщо під кущі покласти густим шаром тільки що виполоті бур'яни, то можна буде позбавити цю землю від майбутніх бур'янів, допомогти землі зберегти вологу і створити живильне середовище з перегнилих рослин.

По-третє, мульча рятує від перекопування, особливо ті землі, які добре структуровані та не засмічені злісними бур'янами. Зайве перекопування порушує структуру ґрунту, знижує його пористість, що утворюється при гнитті рослинних залишків, а, отже, порушує підземне дихання кореневої системи рослин. До речі, якщо на ділянці є задернений, тобто зарослими бур'янами шматок землі, то, поклавши на нього товстий шар мульчі і залишивши його, наприклад, до майбутнього року, можна перетворити цей шматок у повноцінну, родючу грядку.

По-четверте, використання мульчі дозволяє зменшити полив рослин навіть у пекуче та сухе літо, і постійне розпушування ґрунту. Відомо, що після дощу та рясного поливу необхідно рихлити кірку, що утворюється при цьому, котра порушує кореневе дихання рослин і надходження вологи до коренів. При використанні мульчі ця проблема відпадає.

По-п'яте, мульча захищає рослини та плоди від гнилі та інших неприємностей, що виникають при контакті рослин із землею. Наприклад, полуницю (що в перекладі з англійського означає «солом'яна ягода») рекомендується між рядами або вистилати соломою, або покривати плівкою.

По-шосте, використання в якості мульчі різних підручних матеріалів дозволяє в деякій мірі вирішити проблему використання сміття на ділянці (плівки, паперу, картону, ганчір'я, дрібних камінців, виполотих бур'янів, опалого листя).

На підставі сказаного ми переконалися в тому, що мульча не тільки корисна, але і багато в чому просто необхідна на дачній ділянці. Вона полегшує нашу працю, допомагає рослинам пережити несприятливі періоди вегетації (наприклад, посуху), допомагає боротися з хворобами рослин, викликаними гнильними бактеріями та шкідниками, а, значить збільшити вегетаційний період рослин.

Мульчу можна використовувати і для кімнатних рослин. І, нарешті, чисто естетичний аспект. Грядки, покриті мульчею, виглядають більш доглянутими, ніж грядки з рослинами, що ростуть на голій, хоч і родючій землі.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8569 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс