Березень у саду

27 лютого 2013

Березень найконтрастніший за погодними умовами для фізіологічного стану рослин місяць. У короткому відрізку часу можливо все: тріскучі морози та майже літнє тепло, ясні сонячні дні та густі тумани, сильні снігопади та заливні дощі, змушений спокій і початок вегетації рослин (аґрус, смородина, фундук, кизил). Залежно від погоди визначається характер робіт.

Як і раніше не можна забувати про захист дерев від сонячних опіків і гризунів. Після танення снігу не поспішайте знімати захисну обв'язку з молодих дерев. Він знову може випасти на кілька днів. І тоді голод зажене зайців у ваш сад. Вони здатні за одну ніч знищити результати декількох років вашої праці.

Якщо минуле літо було благоприємним для розмноження мишей, то за минулу зиму вони, швидше за все, попсували багато молодих садів. Боротися з мишами вже пізно. Потрібно усувати заподіяну ними та зайцями шкоду. Відразу ж після танення снігу обстежуйте молоді деревця і, виявивши ушкоджені, невідкладно замажте їх садовою замазкою, садовим варом, сумішшю коров’яку та глини (1:4) або просто обгорніть кілька разів плівкою.

Яскраве весняне сонце може дуже швидко висушити незахищену корою деревину. Після цього потрібно приступати до лікування. При невеликих ушкодженнях з одного боку достатньо буде захисної замазки або нанесення олійної фарби. Рана затягнеться за один рік. При сильних ушкодженнях, особливо нижче місця щеплення, не обійтися без щеплення мостиком.

Можливо, у вас збереглися старі запаси нітрафену. Обробивши до розпускання бруньок сад 3-відсотковим розчином цього препарату, ви знищите всі зимуючі стадії шкідників і хвороб. Схожого результату в боротьбі з грибковими хворобами можна досягти, обробивши до розпускання бруньок аґрус, смородину та інші культури 4-відсотковим розчином мідного купоросу.

Обробіть кущі гарячою водою з лійки. Температура води для кущів 60-65°С, для суниці - 60°С.

При зникненні загрози морозу нижче -10°С починайте обрізку саду. Це основна і найважливіша робота в березні місяці. Не допускайте, щоб крони занадто розросталися нагору, вчасно обмежуйте їхню висоту. Не годиться і надмірний ріст завширшки. Тримайте крону у відведеному для неї місці.

Можна перещеплювати дерева з малоцінними сортами або розміщувати в крони дорослих дерев нові сорти. Кращі способи щеплення: поліпшена копуліровка, впритул з язичком, у бічний розріз. Чим раніше будуть зроблені щеплення, тим краще вони зростуться з підщепою.

До кінця березня звільніть від укриття виноград і малозимостійкі декоративні культури (троянди, кампсис, клематис).

Сад можна підживити азотними добривами у два прийоми. Перше підживлення необхідно провести відразу після танення снігу та відтавання ґрунту. Друге - у момент розпускання бруньок.

Селітру (10 г на 1 кв.м площі під кроною) можна вносити без загортання, сечовину (8 г/кв.м), сульфат амонію (20 г/кв.м) необхідно зашпаровувати в ґрунт граблями. Не вносьте селітру та сечовину перед дощем або відразу ж після його випадання. Вони легко розчиняться і разом з водою просочаться в землю глибше залягання коренів.

Не відкладайте висадження заготовлених з зими живців смородини, зимових щеплень, висівайте застратифіковане насіння для вирощування підщеп. Чим раніше вони опиняться в землі, тим кращими будуть результати. Наприкінці місяця іноді можна приступати до посадки дерев і кущів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7761 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс